«Το έργο μας απολαμβάνει της στήριξης και της εμπιστοσύνης των δημοτών», τονίζει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος μιλώντας στο «Π» και αναλύει τον προγραμματισμό του,ξεκαθαρίζοντας πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Θα ξεκινήσω τη συζήτησή μας, δήμαρχε, με ένα εμβληματικό έργο για τον δήμο σας, τον υπόγειο χώρο στάθμευσης οχημάτων στην περιοχή του Φλοίσβου. Πώς εξελίσσεται αυτό το έργο;

Πρόκειται όχι απλώς για ένα σημαντικό έργο, πνοής, υποδομής και ποιότητας ζωής, με καθοριστική λύση στο χρόνιο ζήτημα στάθμευσης των οχημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή.Παράλληλα, θα αναδείξει σημαντικά το εμπορικό κέντρο της πόλης, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου.

Η εκπόνηση της μελέτης, προκειμένου μετά την ολοκλήρωσή της να ακολουθήσει η κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στην περιοχή του Φλοίσβου, ξεκινά άμεσα, κατόπιν της υπογραφής της σχετικής σύμβασης του έργου με την ανάδοχο εταιρεία.Ως δημοτική αρχή  εργασθήκαμε συστηματικά και οργανωμένα, προκειμένου να τεκμηριώσουμε και να παρουσιάσουμε τον σχετικό φάκελο του έργου και να επιτύχουμε την ένταξη του Δήμου Παλαιού Φαλήρου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης «Αντώνης Τρίτσης».

Όσον αφορά στο έργο του κτιρίου του Φλοίσβου,σε ποια φάση βρισκόμαστε;

Ακόμα ένα μεγάλο έργο, αυτό της ανακατασκευής, ανακαίνισης και ανάδειξης του ιστορικού κτιρίου του Φλοίσβου, το οποίο βρίσκεται στη φάση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής. Ήδη, ύστερα από ενέργειές μας έχει εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότηση 2.950.000 ευρώ. Περιλαμβάνει πολλές στατικές ενισχύσεις και ενεργειακή αναβάθμιση με σύγχρονες Η/Μ εγκαταστάσεις.

Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η δημοτική περίοδος. Τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Έχουμε ήδη πετύχει πολλά σε σημαντικούς τομείς. Ενδεικτικά-επιγραμματικά αναφέρω:

·        Την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του παλαιού οδοφωτισμού, με σταδιακή αλλαγή στο σύνολό του, με λαμπτήρες LED. Κλιμακώνονται οι δράσεις μεγάλης ενεργειακής αποδοτικότητας του δήμου μας, στο πλαίσιο του ενεργειακού εκσυγχρονισμού του και της βελτίωσης των συνθηκών οπτικής άνεσης και ασφάλειας για τους πολίτες.

·        Την ανάπλαση και αναβάθμιση της παραλίας, με σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών, ώστε να ανακτήσει την παλιά της αίγλη.

·        Την αναβάθμιση υποδομών των σχολικών κτιρίων και εγκαταστάσεων του Π. Φαλήρου.Δημιουργούμε και εξελίσσουμε ένα σύγχρονο σχολικό-διδακτικό περιβάλλον.

·        Την προαγωγή του ψηφιακού μετασχηματισμού, δημιουργώντας έναν δήμο υψηλής τεχνολογίας-μηδενικής γραφειοκρατίας.

·        Την έμφαση που δίνουμε στην καθαριότητα και την ανακύκλωση, μέσα από μια σκληρή, δύσκολη, καθημερινή μάχη, στοχεύοντας σε μια καθαρή πόλη, για να την χαίρονται και να την απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της.

·        Την πιστοποίηση του Π. Φαλήρου, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως Υγιούς Πόλης του ευρωπαϊκού δικτύου. Μια σημαντική διάκριση (2ος Δήμος της Ελλάδας μετά από εκείνον της Πυλαίας-Χορτιάτη) που βασίστηκε στις πολιτικές πρακτικές της δημοτικής μας αρχής.

·        Την ανάληψη της πρωτοβουλίας οργάνωσης και ίδρυσης στην πόλη μας του Δικτύου Υγιών Πόλεων Ελλάδας-Ισραήλ, που απαρτίζεται από 17 πόλεις των δύο χωρών (9 ελληνικοί δήμοι και 8 του Ισραήλ). Δημιουργήσαμε ένα θεματικό δίκτυο συνεργασίας, με έμφαση στο θέμα «Πολιτισμός και Υγεία».

·        Τις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις υψηλού επιπέδου,όπως λ.χ. τα «Φαληρικά», ο «Λυρικός Νότος», ο Διεθνής Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος, το Παγκόσμιο της Ρυθμικής Γυμναστικής.

·        Προγράμματα και κοινωνικές πολιτικές με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας.

Είναι στις προθέσεις σας η διεκδίκηση ακόμη μίας θητείας;

Ναι, το 2023 θα θέσω εκ νέου τον εαυτό μου στην κρίση των δημοτών μας. Θεωρώ ότι με βάση την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει, εγώ και οι συνεργάτες μου, αυτά τα 3,5 χρόνια ως δημοτική αρχή στο Παλαιό Φάληρο, γνωρίζουμε πλέον σε βάθος τα προβλήματα και τις ανάγκες της πόλης και έχουμε την ικανότητα να τα διαχειριστούμε άμεσα και ακόμα πιο αποτελεσματικά.Έχουμε πολλά ακόμα να προσφέρουμε και σε καμία περίπτωση το έργο μας, που ξεκίνησε στο τέλος του 2019, και η δυναμική που έχει αποκτήσει αυτήν τη στιγμή η πόλη μας δεν πρέπει να ανακοπούν.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας αν οι πολίτες σάς επανεκλέξουν τον Οκτώβριο του 2023;

Οραματιζόμαστε και καθημερινά μοχθούμε για ένα μοντέλο αειφόρου βιώσιμης και ήπιας ανάπτυξης προς όφελος των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών μας. Θεωρώ ότι, πλέον, στο Παλαιό Φάληρο αυτό το έχουμε κατακτήσει όλοι μαζί. Δήμος, φορείς, κοινότητα. Και επομένως η μετάβαση της πόλης στη νέα εποχή έχει ξεκινήσει.

Με μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και σχεδιασμό, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας παρουσιάζεται, στοχεύοντας σε μια πόλη ανθρώπινη και σύγχρονη. Το έργο μας απολαμβάνει της στήριξης και της εμπιστοσύνης των δημοτών,και αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη και ενθουσιασμό.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο