Μικρότερες εισφορές σε σχέση με τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά αυξημένες κατά 9,6% λόγω του πληθωρισμού του 2022, οδηγούν σε υψηλότερες μελλοντικές συντάξεις 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, εφόσον επιλέξουν την ασφάλισή τους από την τρίτη κατηγορία και πάνω.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να δηλώσουν στον e-ΕΦΚΑ έως την επόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου την ασφαλιστική κλάση στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν, ενώ όσοι δεν προβούν σε σχετική δήλωση σημαίνει ότι αποδέχονται την ήδη υπάρχουσα κατηγορία στην οποία έχουν ενταχθεί. Σημειώνεται ότι η εισφορά για τον κλάδο της κύριας σύνταξης αυξάνεται στα 230 ευρώ μηνιαίως, όταν με τον νόμο Κατρούγκαλου ένας ελεύθερος επαγγελματίες με εισόδημα 20.000 ευρώ πλήρωνε 449 ευρώ ή ένας άλλος με εισόδημα 30.000 ευρώ πλήρωνε εισφορά 674 ευρώ και τώρα θα πληρώνει 239 ευρώ τον μήνα. Από τα στατιστικά στοιχεία του e-ΕΦΚΑ προκύπτει ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών έχει επιλέξει την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, κάτι που οδηγεί σε πολύ χαμηλές μελλοντικές συντάξεις, ενώ όποιος επιλέξει από την 3η ασφαλιστική κλάση και πάνω, τότε θα έχει καλύτερη… τύχη για μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Οι φετινές εισφορές μετά την αναπροσαρμογή είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που επέβαλε το 2017 ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά και με τις εισφορές που καθιερώθηκαν το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το «Κίνημα της γραβάτας». Σε αντιδιαστολή, οι εισφορές ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό διαμορφώθηκαν πέρυσι (μετά τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού) σε 225,40 ευρώ τον μήνα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν 14 μισθούς, λόγω των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο