Δεν ξέρω εάν είμαι από τους λίγους φανατικούς του ραδιοφώνου. Από εκείνους δηλαδή που ακούνε ανελλιπώς ραδιόφωνο. Ίσως είναι το γεγονός πως είμαι από τους πρώτους που έκαναν πριν από 60 χρόνια την πρώτη ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή από το ΕΙΡ, μετέπειτα ΕΡΤ ΕΡΑ. Και έφθασα σήμερα να έχω κάνει ρεκόρ εκπομπών. Κοντά στις δεκαπέντε χιλιάδες! Ίσως είναι ο έρωτας. Το πάθος. Η τρέλα που νιώθω για το ραδιόφωνο.
Όταν μάλιστα είμαι στο στούντιο και μπροστά στο μικρόφωνο, ξεχνώ τα πάντα! Στόχος και σκοπός μου είναι η σωστή ενημέρωση των ακροατών. Προσπάθειά μου να διατηρηθεί αυτό που είχα καταφέρει εκείνα τα παλιά χρόνια, να λέει ο κόσμος «το είπε ο Κοντονής»!

Μα, θα μου πει κάποιος, τα πράγματα άλλαξαν. Σωστά, έχουμε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Και είναι καλό. Βοηθάει στην πλουραλιστική ενημέρωση. Όταν αυτή γίνεται σωστά και δεν μεταδίδουμε ειδήσεις τις οποίες αντιγράφουμε από το Google, που για όλους είναι ίδιες! Ναι στον πλουραλισμό, λοιπόν. Ναι στο ελεύθερο ραδιόφωνο. Ναι στις ζωντανές ενημερωτικές εκπομπές.

Όμως αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν όταν «πιάνει» το μικρόφωνο να λέει ό,τι γουστάρει και να «σκοτώνει» την ελληνική γλώσσα! Και να προσθέσω πως δεν μπορούν όλοι να κάνουν εκπομπές. Χρειάζεται καλόςχειρισμός της γλώσσας. Και κυρίως σωστή άρθρωση. Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν τόσα πολλά…μαργαριτάρια που ήθελα όχι να σπάσω ή να πετάξω από το παράθυρο το ραδιόφωνο, αλλά να τοθρυμματίσω στην κυριολεξία!Ήταν κάποια από τα…μαργαριτάρια που σε έβγαζαν από τα ρούχα σου. Όχι ρε συνάδελφε «του πάτερ»! Δεν λέμε «η τέα βασίλισσα»! Τι το ήθελες εκείνο «τον εκλιπών»; Αλλά και αυτό το «από ανέκαθεν αγαπούσε την Ελλάδα ο… εκλιπούσας» σε τελειώνει σε χρόνο-ρεκόρ!

Εκεί που θέλω να σταθώ περισσότερο είναι στα…μαργαριτάρια-τούβλα που αμολάνε στις ποδοσφαιρικές μεταδόσεις κάποιοι συνάδελφοι. Επειδή έχω κάνει χιλιάδες, γνωρίζω καλά πώς πρέπει να γίνεται μια μετάδοση με σωστούς κανόνες και ποδοσφαιρικούς όρους. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει αυτό που συνεχώς έλεγε ο εκφωνητής του αγώνα Ατρομήτου –  Ολυμπιακού στο Περιστέρι «…μια υποψία καλής στιγμής»; Ή το άλλο που διαρκώς τόνιζε: «Σε ένα σετ παιχνίδι ο Ολυμπιακός…». Και εκείνο το «με αυτή την ασίστ ο Φορτούνης σπάει το “μαν του μαν” των παικτών του Ατρομήτου», τι το ήθελες; Φαίνεται πως είχες μπερδέψει το ποδόσφαιρο με το μπάσκετ ή με κάποιο άλλο ομαδικό άθλημα! Δεν εξηγείται αλλιώς… Κάποια στιγμή που επανήλθε ο ήχος, ο οποίος για δυο-τρία λεπτά είχε χαθεί από τη Λεωφόρο όπου γίνονταν το ντέρμπι Παναθηναϊκού – ΠΑΟΚ, ακούστηκε ο συντονιστής να λέει: «Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα». Άνθρωπέ μου, το πρόβλημα λύνεται. Δεν αποκαθίσταται!

Και δεν είναι μόνο αυτά.Ακούγοντας κάθε Σαββατοκύριακο τους αγώνες από το ραδιόφωνο, από την ΕΡΑ πιο συγκεκριμένα, βλέποντας παράλληλα εικόνα από την τηλεόραση, κατέγραψα πολλά πολλά…μαργαριτάρια! Και είναι τόσα που με προβλημάτισαν και με κούφαναν στην κυριολεξία!

«Ο Χάμες Ροντρίγκες φεύγει (δεν ξέρει κανείς με ποιον τρόπο, από πού και γιατί…φεύγει!) από τον Ίνγκασον και σουτάρει δυνατά στο…δοκάρι! Βέβαια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ο άσος του Ολυμπιακού «έσπασε» το πόδι του (ο Θεός να τον έχει καλά, όπως και όλους τους παίκτες!) ύστερα από το δυνατό σουτ στο…δοκάρι!
«Ο Κωνσταντέλιας (ο μικρός άσος των «κιτρινόμαυρων» που μέρα με τη μέρα γίνεται ο ηγέτης του «Δικεφάλου» της Θεσσαλονίκης) περνάει (δεν μας είπε από πού…), κάνει σέντρα και ο Ζίβκοβιτς χτυπά κεφαλιά στον δοκό!». Σιγά ρεε συνάδελφε! Ευτυχώς δηλαδή που ο δυστυχής ο Ζίβκοβιτς, ο μπαλαδόρος του ΠΑΟΚ, δεν «έσπασε» το κεφάλι του!

«Το σουτ μετά από την κόρνα (πω πω, χάνω τα μαλλιά μου!) που χτύπησε ο Αραούχο απεκρούει (άλλη μια… φωτοβολίδα!) ο τερματοφύλακας του Άρη. Όχι απεκρούει ρεε! Απο… Απο… Αποκρούει το σωστό… Και όχι «κόρνα» ρε. Εκτός και αν οδηγείς το αυτοκίνητό σου… Κόρνερ να σου θυμίσω! Κόρνερ!

Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή, κύριοι συνάδελφοι σπίκερ. Και καλό είναι να παρακολουθήσετε και κάποια σεμινάρια. Δεν παίρνουνε το «μαρκούτσι» και όποιον πάρει… Δεν φταίμε σε τίποτα να πάθουμε καρδιά!Έλεος πια. Έλεος!

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο