«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πανέτοιμος για σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή», για να κάνει μια «νέα αρχή για τη χώρα» και με «τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», δηλώνει ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Παράλληλα, θεωρεί «ανάγκη τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου» της χώρας, καθώς «η οικονομική κρίση ανέδειξε τα αδιέξοδα της πολιτικής που επιδίωκε την ανάπτυξη της οικονομίας, με την ταυτόχρονη υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους και τη συμπίεση των μισθών».

Νοικοκυριά σε απόγνωση και επιχειρήσεις με χαμηλούς τζίρους, εξαιτίας των ανατιμήσεων. Τι φταίει και πού θα φτάσει αυτή κατάσταση;

Η απάντηση στο «τι φταίει» κρύβεται πίσω από τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Της κυβέρνησης που αδυνατεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να δώσει λύσεις. Γι’ αυτό και το φαινόμενο το χαρακτηρίζουμε ως «ακρίβεια Μητσοτάκη». Γιατί υπάρχουν σαφείς ευθύνες για το ότι τα προϊόντα πρώτης ανάγκης έχουν γίνει είδη πολυτελείας, η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται, τα λουκέτα στις πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληθαίνουν και τα νοικοκυριά δεν βγάζουν τον μήνα. Κι όσο δεν θα λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης, τόσο και θα επιδεινώνεται η κατάσταση.

Ποια είναι η δική σας πρόταση;

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουν κατατεθεί εδώ και μήνες, είναι ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες. Κινούνται στις κατευθύνσεις της προστασίας των πολιτών από τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και στην ανάγκη μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου που ακολουθείται. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έλεγχο, παρεμβάσεις και καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και του υπερβάλλοντος εγχώριου πληθωρισμού, μειώσεις ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και ΕΦΚ στα καύσιμα, επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα στις εταιρείες κοινής ωφέλειας και δημιουργία αναδιανεμητικού μηχανισμού που θα φορολογεί τα υπερκέρδη και θα στηρίζει τα νοικοκυριά – είναι αυτονόητη. Όπως επίσης και ειδική μέριμνα για το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας προς το Δημόσιο, με «κούρεμα» της βασικής οφειλής και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις. Οι προτάσεις μας είναι γνωστές. Και σύντομα, με την πολιτική αλλαγή που έρχεται, θα γίνουν πράξη.

Πέραν από την όποια πολιτική πρόσκαιρης ανακούφισης, σε μακροοικονομικό επίπεδο χρειάζονται διαθρωτικές αλλαγές στην οικονομία μας.Πώς επιλύεται αυτό το χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας;

Η ανάπτυξη, για να είναι αποτελεσματική και βιώσιμη, πρέπει να είναι δίκαιη! Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου που ακολουθείται. Η δεκαετία της οικονομικής κρίσης ανέδειξε τα αδιέξοδα της πολιτικής που επιδίωκε την ανάπτυξη της οικονομίας, με την ταυτόχρονη υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους και τη συμπίεση των μισθών. Ένα μοντέλο που οδηγεί στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην υποβάθμιση της εργασίας και του περιβάλλοντος. Η σημερινή κρίση στις διεθνείς αλυσίδες αξίας αποτελεί και μια ευκαιρία για την ανάδειξη κλάδων με εξωστρεφή προσανατολισμό στην ελληνική οικονομία. Όμως αυτό προϋποθέτει την ανασυγκρότηση θεσμών αναπτυξιακού σχεδιασμού και συνολικά στροφή σε αυτό που αναφέρεται διεθνώς ως το αναπτυξιακό κράτος. Η απάντηση της Αριστεράς στις σημερινές προκλήσεις είναι ο ριζοσπαστικός, οικολογικός και κοινωνικός μετασχηματισμός της οικονομίας. Η πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετασχηματίσει το παραγωγικό υπόδειγμα με αποτελεσματικό τρόπο και να διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου για όλους και όλες, με όρους αειφορίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Συνδέεται, δε, άρρηκτα με τις τρεις προκλήσεις της εποχής μας: την κλιματική κρίση, τη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και την ψηφιακή μετάβαση.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία, στην υγεία, σε θέματα θεσμών και διαφάνειας δείχνουν ελκυστικές. Παρά ταύτα, η παράταξή σας έρχεται δεύτερη και με διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Τι φταίει που δεν πείθει;

Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις, τις διαβάζουμε και τις αναλύουμε. Θυμόμαστε ότι και πριν από τις εκλογές του 2019 οι δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που πήρε στις εκλογές. Βλέπουμε τη διαρκώς διογκούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για τις πολιτικές της κυβέρνησης, παρατηρούμε την ψαλίδα να κλείνει μήνα με τον μήνα. Και καλούμε τον κ. Μητσοτάκη: Αφού είναι «τόσο καλά» δημοσκοπικά, ας προκηρύξει άμεσα εκλογές. Αυτή είναι άλλωστε και η πιο αξιόπιστη «δημοσκόπηση».

Ζητάτε εκλογές. Σε περίπτωση εκλογικής πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν λειανθεί οι όποιες αντιπαλότητες με το ΠΑΣΟΚ, για να σχηματιστεί προοδευτική διακυβέρνηση; Και ποιοι άλλοι μπορούν να συμμετάσχουν;

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Και ισχυρή κυβέρνηση είναι αυτή που θα έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό και μιλάμε για κυβέρνηση συνεργασίας, μια κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, με στόχο την πολιτική αλλαγή και τη νέα αρχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πανέτοιμος για αυτή την προοπτική.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο