Μετά τη συμμετοχή του στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών αφίχθη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας, παρουσίασε στους Ευρωσοσιαλιστές τις προτάσεις του για την τριπλή κρίση ακρίβειας, ενέργειας και κλίματος, τονίζοντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί ούτε να παραμείνει άπραγη μπροστά στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ, ούτε μπορεί όμως να στηρίζει μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών-μελών.

Διότι αν κάθε κράτος μέλος αφεθεί να ενισχύσει την βιομηχανική παραγωγή και την οικονομική του ανάπτυξη με βάση τις δυνατότητες του, ο στόχος της σύγκλισης θα χαθεί οριστικά. Τόνισε ότι πέρα από τη χαλάρωση των περιορισμών στις κρατικές ενισχύσεις και την αναδιάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, οφείλουμε να κινηθούμε σε τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον, κοινή έκδοση χρέους όπως πρότεινε ο κ Τζεντιλόνι (και έχει γίνει ήδη με το Ταμείο Ανάκαμψης) και διαχείριση αυτών των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δεύτερον, οι κρατικές ενισχύσεις να δίνονται με τη μορφή εγγυήσεων προκειμένου να μην προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος και να υπάρξει ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κρατικών ενισχύσεων ως προς το ΑΕΠ του εκάστοτε κράτους – μέλους, το οποίο θα ορίσει κεντρικά η Ε.Ε. ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των χωρών.

Τρίτον, να υπάρξει ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να στηρίζει πραγματικά την οικονομική ανάπτυξη και σύγκλιση, με υιοθέτηση χρυσού κανόνα μη μέτρησης στον ετήσιο υπολογισμό του ελλείμματος, δημοσίων επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή, υγεία και άλλους τομείς και αυτόματο δημοσιονομικό σταθεροποιητή που θα ενεργοποιείται σε κρίσεις.

Για την Ελλάδα, τόνισε ότι η καταρράκωση του κράτους δικαίου δεν είναι ένα ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα. Ενημέρωσε για τις τελευταίες αποκαλύψεις της ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση Απορρήτου Επικοινωνιών και ζήτησε τη στήριξη των ευρωσοσιαλιστών ώστε να αποκαλυφθεί σε όλες του τις πτυχές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το καθεστώς Μητσοτάκη. Ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι η Ευρώπη έχει αργήσει πάρα πολύ και δεν γίνεται να συζητάμε μόνο όταν κάποιες δυτικές χώρες ανησυχούν για δευτερογενείς ροές.

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ορθώς υποδεχθεί 4 εκατομμύρια Ουκρανούς στην Ευρώπη σε λιγότερο από έναν χρόνο και την ίδια στιγμή να μην προωθείται δυναμικά μια συμφωνία για έναν ετήσιο αριθμό νόμιμης και ασφαλούς υποδοχής και επανεγκατάστασης στην Ευρώπη, προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία και χώρες της Βόρειας Αφρικής. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πρέπει να καταβληθεί άμεσα και σίγουρα πριν το καλοκαίρι μια συμφωνία σε αυτήν την κατεύθυνση όπως και μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία για αντιμετώπιση των διακινητών και αποδοχή επιστροφών.

Την ίδια στιγμή, στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΡΕS), βρέθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τους δύο αρχηγούς πάντως, ναι μεν να μοιράζονται το ίδιο αεροπλάνο το μεσημέρι της Τετάρτης, αλλά, να μην ανταλλάσσουν ούτε βλέμμα. Το ίδιο «ψυχρό» κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές διατηρήθηκε και στις Βρυξέλλες.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη στο αεροπλάνο για την επιστροφή του στην Αθήνα, το ΠΑΣΟΚ, επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «έσπευσε να ενημερώσει ότι το ζήτημα της υποχώρησης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα εισάγεται την άλλη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ξέχασε όμως, όπως λένε, να πει ότι ήταν πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο: «Δεν θέλησε ο κ. Τσίπρας, ούτε σήμερα, να διασκεδάσει το «ψεκασμένο» κομματικό αφήγημα ότι… ατονεί το ενδιαφέρον του Ν. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ούτε, φυσικά, τις θεωρίες συνωμοσίας που διακινούν ο κ. Βαξεβάνης και οι επικοινωνιακοί βραχίονες του ΣΥΡΙΖΑ».

Βάσει του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «το ζήτημα της διάβρωσης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, θέτει μετά από αίτημα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που το εν λόγω θέμα εισάγεται προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας των ευρωσοσιαλιστών». Η συζήτηση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.