Στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, συνεχίστηκε για τέταρτη μέρα, η κατάθεση της πρώην προέδρου της Βουλής και επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η κα. Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε καταθέσει μια από τις πρώτες μηνύσεις για τη φονική πυρκαγιά ζητώντας την άσκηση κακουργηματικών ευθυνών, ήταν και σήμερα «καταπέλτης» για τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης αλλά και για όσους είχαν την ευθύνη πρόληψης και κατάσβεσης της φονικής πυρκαγιάς.

Η μάρτυρας, χαρακτήρισε «πετσοκομμένη» την υπόθεση που έχει περιοριστεί σε ένα πλημμέλημα και μίλησε για «διδακτορικό στο κουκούλωμα των ευθυνών». Στράφηκε ακόμη και κατά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) τη στάση του οποίου, στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης, χαρακτήρισε προκλητική απέναντι στα θύματα. «Το ΝΣΚ που στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης αποδίδει 95% ευθύνες στους κατοίκους… Πρόσωπα που είχαν μεγάλη ευθύνη αντί να τίθενται εκ ποδών προάγονται. Και βλέπουμε αντίθετα ότι τα θύματα ενοχοποιούνται», ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, τόνισε:

«Δεν υπήρχε ετοιμότητα σε επίγεια και εναέρια μέσα και κανενός είδους ανταπόκριση στην ευθύνη που είχαν και για την οποία είχε χτυπήσει καμπάνα από την προηγούμενη μέρα που γνώριζαν οι αρμόδιοι τα δεδομένα. Δεν τους έδωσαν την ευκαιρία καν να σωθούν. Δεν τους έδωσαν ούτε είκοσι λεπτά για να μην καούν. Η απουσία, η αδιαφορία και η εγκληματική παράλειψη ήταν τεράστια και εκ των υστέρων προσπαθούν με χίλιους τρόπους να σώσουν εαυτούς (…) Όλοι τους ήταν απασχολημένοι με τις φιέστες ενόψει της εξόδου από τα μνημόνια που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου 2018 και τους έτυχε η στραβή στη βάρδια τους, όπως ειπώθηκε».

Ο Βασίλης Καπερνάρος, πληρεξούσιος δικηγόρος της Βαρβάρας Βουκάκη Φύτρου η οποία έχασε στη φωτιά το σύζυγό και τα δύο της παιδιά, αναφέρθηκε σε υπόμνημα νομικών συμβούλων του κράτους που υποβλήθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο στο πλαίσιο διοικητικής δίκης.

Στο υπόμνημα αυτό αναφέρεται ότι η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των εναέριων μέσων εκμηδενίστηκε λόγω της αδυναμίας να πάρουν νερό από τη θάλασσα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. «Όλα αυτά εντάσσονται στο κεφάλαιο συγκάλυψης. Είναι επινοήσεις εκ των υστέρων», είπε ο κ. Καπερνάρος και συνέχισε:

«Είναι ντροπιαστικό το έγγραφο του ΝΣΚ. Όφειλαν να συνομολογήσουν υπαιτιότητα, να έρθουν σε συμβιβασμό και να αποζημιώσουν τους συγγενείς των θυμάτων αντί να τους σέρνουν στα δικαστήρια. Η ίδια μηχανή του κράτους, που τους θυματοποίησε τους σέρνει στα δικαστήρια ως ενόχους. Όλες οι κυβερνήσεις ενθάρρυναν την αυθαίρετη δόμηση και τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων. Κάηκαν 104 άνθρωποι και όλοι ήθελαν να ελέγξουν τα αυθαίρετα».

Επισημαίνεται, ότι στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας όπου διεξάγεται η δίκη για το Μάτι, δεν υπήρχε σήμερα καθόλου θέρμανση.