Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ (Γραμμή 1) σήμερα η Αθήνα, καθώς έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και το σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ.

Tο Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας, με αίτημα την άμεση πρόσληψη ηλεκτροδηγών.

Το τραμ δεν θα λειτουργήσει μεταξύ 10:00-13:30, όμως οι συρμοί θα αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται στις 09:00, ενώ αναμένεται πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας στις14:30.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει στο κόψιμο αδειών, στην εντατικοποίηση της εργασίας μέσω συνεχών υπερωριών και στην έλλειψη ξεκούρασης, με συνέπεια να δημιουργείται κίνδυνος και για την ασφάλεια της μετακίνησης, ενώ το πρόβλημα έχει ενταθεί μετά την παράδοση της επέκτασης στον Πειραιά.

«Το Δ/Σ του Σωματείου Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής έχει τονίσει γραπτά και προφορικά σε όλους τους αρμόδιους το σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, ωστόσο τόσο η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, του ΟΑΣΑ και το υπουργείο Μεταφορών, αν και γνωρίζουν το ζήτημα, υπόσχονται προσλήψεις, όμως δεν έχουμε καμία λύση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ έχουν εξαγγείλει προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη βάρδιας με αίτημα να προωθηθούν άμεσα στη Βουλή οι συμφωνηθείσες με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών νομοθετικές ρυθμίσεις, που μεταξύ των άλλων απεμπλέκουν τους εργαζόμενους από τις προβλέψεις πορίσματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Όπως αναφέρουν, η συμφωνία με την πολιτική ηγεσία, έλαβε χώρα από το καλοκαίρι και επικυρώθηκε μέσω της εγκεκριμένης από αυτή ΕΣΣΕ. Ωστόσο, αν και έχουν περάσει περισσότεροι από 6 μήνες, οι ρυθμίσεις αυτές δεν προωθήθηκαν στη Βουλή, παρότι σε αυτό το διάστημα ψηφίστηκαν νομοσχέδια του υπουργείου Μεταφορών και του Υπερταμείου, με ανάλογες διατάξεις για άλλους κλάδους, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το σωματείο καταγγέλλει ότι «αυτή η κωλυσιεργία του Υπουργείου Μεταφορών, που διαιωνίζει μια άδικη απειλή σε βάρος των εργαζόμενων στη ΣΤΑ.ΣΥ, στοχεύει στο να κρατάει τους εργαζόμενους σε μια ιδιότυπη ομηρία, προκειμένου να διευκολυνθούν στην υλοποίηση του σχεδίου τους για απαξίωση του προσωπικού και της Εταιρείας, με τελικό στόχο την παράδοση έργου της σε ιδιώτες» επισημαίνουν οι εργαζόμενοι ζητώντας να προωθηθούν αμελλητί στη Βουλή οι συμφωνηθείσες ρυθμίσεις και να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση.

Πηγή: iefimerida.gr