Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν ούτε και σήμερα να συμφωνήσουν στη νέα δέσμη κυρώσεων που σκόπευαν να επιβάλλουν στη Μόσχα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι 27 χώρες πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα ώστε να τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις. Οι πηγές είπαν ότι η Πολωνία ήταν αυτή που μπλόκαρε τα μέτρα, με αφορμή τις προτεινόμενες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού συνθετικού καουτσούκ στην ΕΕ.

Πολωνοί διπλωμάτες εξήγησαν ότι οι εξαιρέσεις ήταν τόσο ευρείες που θα καθιστούσαν αναποτελεσματικό το εμπάργκο. Άλλες πηγές είπαν ότι οι εξαιρέσεις προτάθηκαν για να ικανοποιηθεί ένα αίτημα της Ιταλίας, που στηρίχθηκε και από τη Γερμανία.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών θα συναντηθούν πάλι αύριο το πρωί για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, επιβεβαίωσε, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Πέμπτη στο Κίεβο, ότι η χώρα του θα παραδώσει έξι άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία και ελπίζει ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να στείλει άλλα τέσσερα.

«Θα στείλουμε έξι Leopard 2A4. Η πρόθεσή μας είναι να δούμε αν μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό αυτόν σε δέκα εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών», είπε ο Σάντσεθ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού, είναι η δεύτερη μέσα σε έναν χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ