Στη σημερινή συνάντηση στην Αθήνα, των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Ελλάδας – Γαλλίας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Σεμπαστιάν Λεκορνί, επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, τόσο σε επίπεδο τομέων συνεργασίας, όσο και σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, των εξοπλισμών και της βιομηχανικής συνεργασίας, όπως χαρακτήρισε ο Γάλλος υπουργός τη συμφωνία της απόκτησης των γαλλικών φρεγατών. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να εμπλουτιστεί με νέες δραστηριότητες η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Επιπλέον, οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν στην  κατάσταση στην Ουκρανία όπου και οι δυο πλευρές τάχθηκαν υπέρ της απρόσκοπτης συνέχισης της υποστήριξής της για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισήμανε, ότι η συνάντηση επιβεβαιώνει τους ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών και τη στρατηγική σχέση τους σε διμερές επίπεδο και επίπεδο ΕΕ.

Ο ίδιος, χαρακτήρισε «ορόσημο» για τις διμερείς σχέσεις την υπογραφή της συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και μίλησε για κοινό όραμα των δύο χωρών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και για την τετραμερή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, Κύπρου και Ιταλίας.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε και στα εν εξελίξει προγράμματα απόκτησης των φρεγατών FDI HN Belh@rra και των αεροσκαφών RAFALE 18 από τα οποία υπηρετούν στην 114 πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση Τανάγρας και στην παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου που συμβάλλουν στη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός, εξέφρασε εκ νέου τη συμπαράσταση του προς τον τουρκικό λαό υπενθυμίζοντας την έμπρακτη συνδρομή της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού. Ο κ. Παναγιωτόπουλος καλωσόρισε τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις και ευχήθηκε να συνεχιστεί. Επανέλαβε δε ότι για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος θα πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Ο Γάλλος υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπενθύμισε τη στενή συνεργασία του με τον Έλληνα ομόλογό του, επισημαίνοντας το τακτικό των επαφών τους, πέραν των συναντήσεών τους. Επίσης χαρακτήρισε εξαιρετικές τις σχέσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι «μας έδωσαν ειδικές εντολές για να ενισχύσουμε ετι περαιτέρω την διμερή συνεργασία μας».

Επιπλέον, τόνισε, την ανάγκη αύξησης της παραγωγής πυρομαχικών για την υποστήριξη της Ουκρανίας ενώ έκανε ειδική αναφορά στη φίλη, όπως είπε, Αίγυπτο και στην κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη και την Αφρική.

Οι δυο αντιπροσωπείες, επισκέφθηκαν την 114 πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση Τανάγρας.