«Τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου 2022, τα πρώτα ρωσικά τεθωρακισμένα έμπαιναν στα περίχωρα του Κιέβου, σε αυτό που πολλοί προδίκαζαν ως μια εισβολή-«αστραπή», διάρκειας μερικών εβδομάδων ή μηνών. Οι σειρήνες του πολέμου στην Ουκρανία ήχησαν κι έκτοτε, έναν χρόνο μετά, συνεχίζουν…»

Με τα λόγια αυτά, τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη σχολίασαν τον αδυσώπητο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, που «έκλεισε έναν χρόνο από την έναρξή του» και που δυστυχώς συνεχίζεται!
Για…περίπατο νόμιζε πως πήγαινε ο Πούτιν στην Ουκρανία εκείνο το πρωινό! Όμως ο…περίπατος αυτός, που δεν έχει τελειωμό, κόστισε και κοστίζει πολύ ακριβά! Οι απώλειες τεράστιες. Χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες οι στρατιώτες και από τις δύο πλευρές που έχουν μέχρι και σήμερα χάσει τη ζωή τους. «Έπεσαν υπέρ πατρίδος». Ο Πούτιν, που είδε πως δεν του έβγαιναν οι σχεδιασμοί που είχε κάνει για πανηγυρική νίκη και διάλυση της Ουκρανίας, κτύπησε και κτυπά με πυραύλους σε πόλεις, σε πολυκατοικίες, με αποτέλεσμα να χάσουν και να χάνουν τη ζωή τους άμαχοι. Άνθρωποι κάθε ηλικίας! Ενώ κάποιες πόλεις στην κυριολεξία «σβήστηκαν από τον χάρτη». Πολλοί, εκατομμύρια κάτοικοι, εξαναγκάστηκαν σε βίαιη φυγή από τα σπίτια τους.

Ο Πούτιν, μια διαταραγμένη προσωπικότητα, είχε διατάξει εκείνη την ημέρα, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία από βορρά, από ανατολή και από τον νότο. Μάλιστα είχε πει πως «ο στόχος της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” είναι η “αποστρατιωτικοποίηση” και η “αποναζιστοποίηση” της χώρας, ώστε να προστατευθούν οι Ρώσοι που ζουν εκεί»!

Βέβαια, ο σκοπός του Ρώσου τσάρου-προέδρου ήταν «η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η διατήρησή της στη δική του, στη ρωσική “σφαίρα” επιρροής».

Δεν είναι ψέματα ότι στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Πούτιν κατάφερε να ανατρέψει «τα πάντα όλα»! Κατήργησε τη «Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο».Εκείνο το πρωινό είναι αλήθεια πως η Ευρώπη άλλαξε. Ξύπνησε σε έναν άλλον κόσμο. Σε έναν κόσμο όπου «δεν ίσχυαν πια οι κανόνες» της ειρηνευτικής τάξης ιδιαίτερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η Ουκρανία και η Δύση γενικά κάνουν λόγο για παράνομη πράξη επίθεσης σε χώρα με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Τότε,ο πρόεδρος Ζελένσκι με μήνυμά του τόνισε: «Είμαστε εδώ και θα αγωνιστούμε για τη χώρα μας. Δεν παραχωρούμε κανένα έδαφος!».

Έτσι οι Ευρωπαίοι βγαίνουν αμέσως στους δρόμους με ουκρανικές σημαίες και δηλώνουν τη συμπαράστασή τους. Το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ.

Τα…απόνερα της εισβολής και του άδικου πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, του πολέμου που δυστυχώς δεν έχει τέλος, έφθασαν σε όλη την Ευρώπη. Το ενεργειακό έφερε την ακρίβεια, η οποία έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Είναι…άπιαστη στην κυριολεξία! Και είναι αλήθεια. Εάν αυτός ο πόλεμος δεν σταματήσει, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως όλα θα αλλάξουν. Και τίποτα δεν θα είναι πια όπως ήταν πριν από την εισβολή και τον απάνθρωπο και αιμοβόρο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κάτι που το υπογραμμίζει και η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικάνου προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία,ο οποίος έστειλε το μήνυμα στη Ρωσία και στους συμμάχους της, πως «η Δύση στηρίζει την Ουκρανία».

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο