Για ένατη συνεδρίαση συνεχίστηκε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η κατάθεση του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου, ο οποίος συνέταξε το πόρισμα για τη φονική φωτιά στο Μάτι.

Ο μάρτυρας δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από την υπεράσπιση του πρώην Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη κυρίως σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν την ημέρα της τραγωδίας σε Ανατολική Αττική και Κινέτα. Ο κ. Λιότσιος υποστήριξε ότι η Πυροσβεστική επαναπαύτηκε όταν την εναέρια επιχείρηση ανέλαβε αεροσκάφος ιδιωτικής αερολέσχης το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου 2018 και δεν έστειλε νέο αίτημα προκειμένου να επιχειρήσει το Πετζετέλ, το οποίο βρισκόταν διαθέσιμο για αυτό το λόγο.

Συνήγορος Υπεράσπισης: Από πού προκύπτει ότι το Πετζετέλ θα μπορούσε να κάνει την επιχείρηση έμφορτο;
Μάρτυρας: Σας επαναλαμβάνω ότι αυτό θα το επιλέξει το ΕΣΚΕ. Από τη στιγμή που έχουμε φωτιά στη Κινέτα, εκείνη την ώρα ως επιχειρησιακό μέσο καλύτερο θα ήταν ένα αεροσκάφος έμφορτο.
Συνήγορος Υπεράσπισης: Σας ρωτάω, εάν προβλεπόταν;
Μάρτυρας: Το εναέριο μέσο μπορεί να είναι έμφορτο ή όχι. Το λέει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό πυροσβεστικού σώματος.
«Η πυρκαγιά στο Μάτι έγινε ανεξέλεγκτη στις 17:30»
Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, η πυρκαγιά στο Μάτι άρχισε να γίνεται ανεξέλεγκτη στις 17.30. Ρωτήθηκε εάν παράλληλα υπήρχε φωτιά στους Αγίου Θεοδώρους κοντά στην Motor Oil και απάντησε ότι είχε εκδηλωθεί στις τέσσερις το απόγευμα και μέσα σε ένα εικοσάλεπτο είχαν μεταβεί επίγειες δυνάμεις και είχαν απομακρύνει τους πολίτες.

Πρόεδρος: Το συγκεκριμένο ελικόπτερο που επιχειρούσε; Φύλαγε τη motor oil να το πω απλά;
Μάρτυρας: Έκανε και κάποιες ρίψεις μέσα στη motor oil. Ο κ. Λάμπρης (σ.σ. πιλότος ελικοπτέρου) λέει ότι η πυρκαγιά ήταν σε καλή κατάσταση.
Πρόεδρος: Δηλαδή δεν υπήρχε ανάγκη να βρίσκεται εκεί;
Μάρτυρας: Δεν θα το πω εγώ αυτό πως δεν υπήρχε ανάγκη. Απλά θα πω ότι έπρεπε κάποια εναέρια μέσα που βρίσκονταν στον αέρα εκείνη την ώρα, να σταλούν στο Νταού.
Συνήγορος υπεράσπισης: Λέτε ότι εσφαλμένως πήγαν στη Κινέτα αντί Νταού. Λέτε σήμερα ότι θα επιχειρούσαν στο Νταού; Οι συνθήκες υδροληψίας ήταν διαφορετικές στο Νταού;
Μάρτυρας: Θα πρέπει να λάβω γνώση και καταθέσεων πιλότων που επιχείρησαν στο Νταού για να σας απαντήσω για τις συνθήκες. Πήγαν στο Νταού και δεν επιχείρησαν; Για να έχω πλήρη και εμπεριστατωμένη απάντηση, σας παρακαλώ να μου δώσετε τις καταθέσεις και πιλότων που επιχείρησαν στο Νταού.
Ο πραγματογνώμονας ρωτήθηκε εάν η έκδοση δελτίων τύπου είναι σε γνώση του Αρχηγού του ΠΣ.

«Βγαίνει ένα δελτίο τύπου, χωρίς να έχει γνώση η ηγεσία; Χωρίς την έγκριση της φυσικής ηγεσίας δεν βγαίνει τίποτα. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει κάτι από πυροσβεστικό σώμα χωρίς την έγκριση του αρχηγού», απάντησε ο κ. Λιότσιος.