Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, τομεάρχης Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής στη Β’Πειραιά, ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τις απόψεις του για την πολύνεκρη τραγωδία που χτύπησε τη χώρα. Μια συζήτηση που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο που βουτά με θάρρος στα βαθιά νερά της πολιτικής. Συναισθάνεται τη λαϊκή οργή και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για το σιδηροδρομικό δίκτυο και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, ενώ καταγγέλλει την απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης μετά το αρχικό σοκ.

Είστε ένας από τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στον χώρο τις πολιτικής και, λίγο πριν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές, μια εθνική τραγωδία –συνέπεια διαχρονικών παραλείψεων– σημαδεύει την ελληνική κοινωνία. Τι θα πείτε στους πολίτες που θα ζητήσετε την ψήφο τους;

Ειλικρίνεια και αλήθεια απαιτούνται πάντα. Αυτός είναι ο δικός μου οδηγός και αξιακός κώδικας για όλα και με αυτές τις αρχές απευθύνομαι στους πολίτες, ζητώντας τη στήριξή τους. Πιστεύω αταλάντευτα ότι πρέπει να κοιτάζουμε τους πολίτες κατάματα. Η σχέση μας οφείλει να είναι ουσιαστική και να εδράζεται σε προτάσεις για λύσεις, σε δράσεις που θα αλλάζουν τόσο την καθημερινότητά τους όσο και το θεσμικό υπόβαθρο για το μέλλον. Όταν διαλέγεσαι με τον πολίτη, το καταλαβαίνει και συμμετέχει. Όταν τον αντιμετωπίζεις ψηφοθηρικά, δεν κάνεις βήματα μπροστά αλλά όπισθεν. Η σχέση μου με όλους τους πολίτες της Β’ Πειραιά είναι ειλικρινής, ουσιαστική και συναισθηματική συνάμα, για να πάμε την τοπική μας κοινωνία μπροστά με το «εμείς» και όχι με το «εγώ».

Πώς κρίνετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς και πώς πρέπει να απαντήσει το πολιτικό σύστημα στα «γιατί», που ακούγονται όλο και πιο δυνατά;

Οι χειρισμοί πέρασαν από το αρχικό σοκ στην επικοινωνιακή διαχείριση του θλιβερού αυτού δυστυχήματος. Οι κυβερνήσεις, ωστόσο, ψηφίζονται και εναλλάσσονται για να δίνουν λύσεις και όχι για να επικαλούνται κάθε φορά τις «διαχρονικές ευθύνες». Καλές είναι και οι παραιτήσεις για λόγους ευθιξίας, αλλά δεν πρέπει να είναι προσχηματικές για την εκτόνωση των αντιδράσεων. Στα πελώρια «γιατί» όλων των Ελλήνων, η απάντηση δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από άμεσες λύσεις που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα για να μη βρεθούμε και πάλι στην ίδια θέση να μετράμε φέρετρα νέων ανθρώπων, που το νήμα της ζωής τους κόπηκε την πιο δημιουργική ώρα.

Οι λύσεις είναι γνωστές σε όλους, αλλά δεν δόθηκαν όπως έχει γίνει σε όλα τη σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη. Λέμε ότι θέλουμε να είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, αλλά με τις πράξεις και τις πολιτικές μας δεν το εννοούμε.

Άμεσες προτάσεις λοιπόν:Επιτέλους άμεση εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτρονικής τηλεδιοίκησης, το οποίο απαράδεκτα σέρνεται επί μία δεκαετία, κοστίζοντας τόσες ζωές και δημιουργώντας τόσο πόνο.

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα μέτρα που θα εγγυώνται 100% την ασφάλεια των επιβατών, του προσωπικού και των εμπορευμάτων.

Όπως:

·       Εγκατάσταση φωτοσήμανσης στο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου Λάρισα-Θεσσαλονίκη.

·       Ενίσχυση μέσω άμεσων προσλήψεων προσωπικού και κατάρτιση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού και του νέου προσωπικού, με αξιοκρατικές διαδικασίες.

·       Αναδιάταξη όλου του πλέγματος οργάνωσης των σιδηροδρόμων σε νέα υγιή βάση.

·       Σε κάθε βάρδια συνδυασμός έμπειρου και νέου προσωπικού.

·       ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ένας μόνο υπάλληλος σε θέσεις κρίσιμης κεντρικής ευθύνης!

·       Επαναλειτουργία του κεντρικού συστήματος συντονισμού και διαχείρισης των σιδηροδρομικών γραμμών.

·        Περιφρούρηση της περιουσίας του ΟΣΕ από δολιοφθορές ή βανδαλισμούς.

Όχι άλλο κάρβουνο!

Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ουσιαστικός καταλογισμός ευθυνών;

Οι νεκροί ζητούν τη δικαίωση για τα παιδιά όλων των Ελλήνων. Αλίμονο αν δεν υπάρξει ουσιαστικός καταλογισμός ευθυνών, αν δεν υπάρχουν δικαιοσύνη και κάθαρση. Βλέπουμε ότι η Δικαιοσύνη κινείται και δεν χρειάζεται να το υπενθυμίζει με επιστολές ο πρωθυπουργός, δεν είναι θεσμικό αυτό. Ελπίζω να μη μείνουμε μόνο στον σταθμάρχη, σε ένα πρόσωπο, αλλά να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος αυτής της τραγωδίας στο πολιτικό τοπίο και ειδικά στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος;

Οι πολίτες δικαίως είναι οργισμένοι και απαιτούν να έρθουν όλα στο φως. Να υπάρχει δικαιοσύνη και ένα σοβαρό κράτος που να εγγυάται την ασφάλεια όλων. Χρειαζόμαστε επειγόντως πραγματικές αλλαγές, λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά.

Πιστεύω ότι ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος και θα αποτυπωθεί και στη συμπεριφορά και στις επιλογές του εκλογικού σώματος. Οι πολίτες και ιδιαίτερα η νέα γενιά, που φορτώνεται άδικα και δυσανάλογα τα λάθη και τις αμαρτίες του παρελθόντος, θέλουν και θα επιβάλλουν ένα νέο ευρωπαϊκό και λειτουργικό τοπίο, όπου τα έργα θα εκτοπίσουν επιτέλους τα μεγάλα και ψεύτικα προεκλογικά λόγια.

Άλλωστε, γι’ αυτό και εγώ στρατεύομαι σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια στη Β’ Πειραιά, γιατί το νέο ΠΑΣΟΚ θέλει, ξέρει και μπορεί να αλλάξουμε σελίδα, για να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες,για την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων.

Είμαι σίγουρος ότι τώρα η ψήφος των πολιτών θα είναι πιο ώριμη, θα έχει άλλη βαρύτητα, γιατί πλέον γνωρίζουν τα ψέματα και τις αλήθειες και δεν θα ανεχθούν τη διάψευση των προσδοκιών για μια ακόμη φορά. Η Ελλάδα θέλει οξυγόνο, συνεργασίες ουσίας, προοδευτικές πολιτικές και προγραμματικές συμφωνίες, αλήθεια και σκληρή δουλειά για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο