«Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο όριο του στατιστικού λάθους, καταγράφεται ραγδαία πτώση της κυβέρνησης και άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει ο βουλευτής Ημαθίας, Άγγελος Τόλκας.

Επιπλέον, επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν “μάλωσε” ποτέ με την ευθύνη», καθώς «πάντα ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν», όπως «για την υπόθεση του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας» και «για τραγωδίες και φυσικές καταστροφές που όμως δεν είχαν ανθρωπογενή αίτια», ενώ αυτή των Τεμπών «είχε απολύτως ανθρωπογενή αίτια».

Η τραγωδία στα Τέμπη συνεχίζει να απασχολεί την ελληνική κοινωνία.Κρίνετε πως η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μερίδιο ευθύνης για την κακή κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων;

Αρχικά, θα ήθελα ακόμα μια φορά να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη κι οδύνη μου για το τραγικό συμβάν και τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας.

Επί των ευθυνών: Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε αποποιήθηκε ευθύνες, δεν υπεξέφυγε, και μάλιστα κατά το πρόσφατο παρελθόν ανέλαβε και μέρος έως και σύνολο ευθυνών που δεν του αναλογούσαν. Να σας θυμίσω ότι κατά την κρίσιμη διακυβέρνησή μας, ενώ βρισκόμασταν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας, αναλάβαμε την ευθύνη για το μνημόνιο, την υπόθεση του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη για παρελθούσες τραγωδίες και φυσικές καταστροφές επίσης, που όμως δεν είχαν ανθρωπογενή αίτια.

Η τραγωδία των Τεμπών είχε απολύτως ανθρωπογενή αίτια. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, σας αναφέρω ενδεικτικά ότι έως και το 2019 λειτουργούσαν πολλαπλά συστήματα ελέγχου και ασφάλειας (τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, δευτεροβάθμιο επίπεδο ελέγχου, σύστημα gsmr, διπλές βάρδιες σταθμαρχών). Έχουμε, λοιπόν, μερίδιο ευθύνης, αυτό που μας αναλογεί όμως… Ας μην ξεχνάμε ότι επί των ημερών μας δεν υπήρξε δυστύχημα.

Πολλοί ψηφοφόροι κρίνουν πως οι ευθύνες για θέματα δημοσίων υποδομών γενικά είναι διαχρονικές και κατανέμονται σε περισσότερες από μία κυβέρνηση. Τι τους απαντάτε;

Όπως προανέφερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κυβέρνησε υπό αρκετά δύσκολες συνθήκες, ασφυκτικές πιέσεις και διαχειρίστηκε κρίσεις επί 4,5 έτη με σεβασμό προς τους πολίτες. Δεν «μάλωσε» ποτέ με την ευθύνη, όπως τόνισε προσφάτως και ο πρόεδρός μας, Αλέξης Τσίπρας, έχει αναγνωρίσει λάθη, στον βαθμό που του αναλογούν, και διοικητικά και επιχειρησιακά αποδεικνύεται επαρκέστερος της ΝΔ. Εκτιμώ ότι κανένας πολίτης δεν «σβήνει» τα 50 χρόνια δικομματισμού στη χώρα και δίνει έμφαση στα μόλις 4,5 χρόνια, και δη με ειδικές συνθήκες, κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευθύνες επιμερίζονται, και μάλιστα οφείλουμε να τις εξαρτήσουμε και με βάση τις πολιτικές προτεραιότητες που δόθηκαν από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από τις εκλογές, παρά τη μείωση των ποσοστών της ΝΔ, έρχεται σταθερά δεύτερος. Γιατί, τις φταίει;

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο όριο του στατιστικού λάθους, καταγράφεται ραγδαία πτώση της κυβέρνησης και άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μια γενιά, μάλιστα, οργισμένη, που ψηφίζει για πρώτη φορά, που ζητά απαντήσεις, που υφίσταται αδικία και θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι το κόμμα μας καταγράφει πρωτιά στους νέους. Οφείλουμε να το βάλουμε κι αυτό στην εξίσωση. Προσωπικά, εκτιμώ ότι θα είμαστε πρώτοι τόσο πανελλαδικά όσο και στον Νομό Ημαθίας, έναν νομό που κορόιδεψαν σύσσωμο κι εξαπάτησαν αγρότες, μισθωτούς και όχι μόνο.

Προέρχεστε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πώς κρίνετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προσβάσεις στην ΤΑ και λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχει υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων και περιφερειάρχη Αττικής;

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση «κοιτάει» σε μας πια, κι έχουμε στρατηγική για αυτήν με ψηφοδέλτια νίκης σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα προχωρούν οι διαδικασίες επιλογής υποψηφίων παντού.

Υπήρξατε και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Κρίνετε πως υπάρχουν πολιτικές προϋποθέσεις για μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; 

Θα φανεί αν υπάρχουν προϋποθέσεις προγραμματικής συμφωνίας, στο πλαίσιο της προοδευτικής διακυβέρνησης. Η απάντηση εξάλλου θα δοθεί από τον ελληνικό λαό, με τις εκλογές. Μακάρι το ΠΑΣΟΚ να επαναπροσδιορίσει τη σημερινή του πολιτική προς μια προοδευτική κατεύθυνση.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο