Ποια τα «κλειδιά» για ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ

Παρότι ο ακριβής χρόνος των εκλογών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, είναι πλέον σαφές, μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι οι κάλπες για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση προγραμματίζονται για τον Μάιο, με τον πρωθυπουργό να βάζει «τέλος» σε όσα σενάρια διακινήθηκαν μετά την τραγωδία στα Τέμπη, περί διενέργειας εκλογών στις αρχές Ιουλίου, με το τέλος της τετραετίας.

Το διακύβευμα

Εκτός από τον χρόνο των εκλογών, στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός περιέγραψε ουσιαστικά και το διακύβευμα της κάλπης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, έτσι όπως τις έχει περιγράψει αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα.

«Σε κάθε εκλογή κρίνεται μία τετραετία. Οι πολίτες βάζουν έναν βαθμό. Νομίζω συγκρίνονται οι τετραετίες, από τη στιγμή που ο βασικός μας αντίπαλος είναι το κόμμα που κυβέρνησε για τέσσερα χρόνια πριν από εμάς. Εμείς έχουμε μια υποχρέωση να παρουσιάσουμε στους πολίτες την άποψή μας για το πού είναι η Ελλάδα σήμερα και πού ήταν το ’19. Ότι είμαστε πια πρωταθλητές στην ανάπτυξη από εκεί που ήμασταν ουραγοί, ότι ρίξαμε την ανεργία κατά έξι μονάδες, ότι πήραμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και τον πήγαμε στα 780 ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι πολίτες είναι αυτοί που θα επιλέξουν ποιος είναι εκείνος που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά. «Μέσα μου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, καμιά αμφιβολία ότι πρέπει να κινηθούμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς στο να “ξεριζώσουμε” όλες αυτές τις εστίες της Ελλάδος, η οποία μας πονάει. Και νομίζω ότι σε αυτό –δεν ξέρω αν θα μπορέσω να πείσω τους πολίτες– εγώ είμαι ο πιο κατάλληλος να το κάνω. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες θα κρίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.

Η επόμενη μέρα

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των εκλογών, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη αυτοδύναμης κυβέρνησης, καλώντας μάλιστα και τον Αλέξη Τσίπρα και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατονομάσουν με ποιους θα συνεργαστούν. «Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει “ποιος” πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί –που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί– θα μας υποδείξει και “πώς” θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.Πιστεύω όμως ότι εμείς θα καταφέρουμε να κερδίσουμε την αυτοδυναμία. Και η αυτοδυναμία είναι, πιστεύω, η πιο σωστή λύση για τη χώρα», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχετικό ερώτημα.

Ολική επαναφορά

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έκλεισε ένα, πρώτο, κεφάλαιο διερεύνησης –σε κοινοβουλευτικό επίπεδο– των πολιτικών ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τη συνέχεια να δίνεται πλέον μέσα από την έρευνα της Δικαιοσύνης. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η επιχείρηση επαναφοράς στη στρατηγική που θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στις κάλπες, με τα νέα δεδομένα που βάζουν πλέον στο διακύβευμα των εκλογών η τραγωδία και η ανάδειξη των διαχρονικών παθογενειών του κράτους. Το πρώτο βήμα επαναφοράς στην κανονικότητα έγινε με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το περασμένο Σάββατο, στο Μαρούσι, ενώ με τις περιοδείες να επιστρέφουν στο πρόγραμμα, τη Δευτέρα αναμένεται να μεταβεί στη Λαμία και στα τέλη της άλλης εβδομάδας στα Ιωάννινα.

Στο «μικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίμου μπαίνουν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, με τις επόμενες μετρήσεις να θεωρούνται καθοριστικές για το κλίμα που θα επικρατήσει. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, οι πολίτες μπορεί να παραμένουν οργισμένοι, ωστόσο έχουν πλέον στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις δικλείδες ασφαλείας που υπήρχαν και τα συστήματα που βρίσκονταν σε λειτουργία και δεν χρησιμοποιήθηκαν το μοιραίο βράδυ.

Στο μικροσκόπιο η «γκρίζα ζώνη»

Σε κάθε περίπτωση, στη στρατηγική που επεξεργάζονται, το ενδιαφέρον στρέφεται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», όπου καταφεύγουν οι περισσότεροι ψηφοφόροι που απομακρύνονται από τη Νέα Δημοκρατία. Παρά το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, κοινός παρονομαστής των δημοσκοπήσεων είναι και το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καρπώνεται τις απώλειες της κυβέρνησης, ενώ πτωτικά κινούνται και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό, όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, είναι καταλυτικό στοιχείο κυρίως για τη δεύτερη αναμέτρηση, με δεδομένο, όπως λένε, ότι αν στις πρώτες εκλογές οι πολίτες εκφράσουν την οργή και την αγανάκτησή τους, στη δεύτερη αναμέτρηση θα πρέπει να επιλέξουν ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας την επόμενη τετραετία.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η εικόνα τις προσεχείς εβδομάδες είναι δυνατόν να αλλάξει. Άλλωστε, σημειώνουν ότι η παρουσίαση συγκεκριμένων στοιχείων και εγγράφων, τόσο από τον Κώστα Καραμανλή όσο και από τον Γιώργο Γεραπετρίτη για την πορεία υλοποίησης της επίμαχης σύμβασης 717 και τα λειτουργικά συστήματα, που λειτουργούν, «φώτισαν» την εικόνα των ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη, με τους ίδιους να μην αποποιούνται των ευθυνών της κυβέρνησης, αντιθέτως κάνοντας την αυτοκριτική τους και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις διαχρονικές παθογένειες και τα ανθρώπινα λάθη, που έγιναν.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο