Η Έφη Χαλάτση, υποψήφια στον Βόρειο Τομέα Β’Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,σχολιάζοντας τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη γύρω από τον «άγνωστο Χ» για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, εκτιμά πως «πρόκειται για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με επικέντρωση της συζήτησης μόνο στα πρόσωπα, ακριβώς για να την κάνουν απολίτικη».

Είναι εφικτό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρόσωπο κοινής αποδοχής ως πρωθυπουργό, εκτός των Μητσοτάκη-Τσίπρα; 

Αντιλαμβάνομαι ότι κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με επικέντρωση της συζήτησης μόνο στα πρόσωπα, ακριβώς για να την κάνουν απολίτικη. Ο στόχος είναι να απαξιώσουν και να αποφλοιώσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που είναι, κατά μείζονα λόγο, αμιγώς πολιτική.Χρέος μας όμως είναι να αναδείξουμε τη μεγάλη εικόνα. Η πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι σαφής και περιλαμβάνει ως ικανή και αναγκαία συνθήκη δύο δεδομένα – με σειρά αξιολόγησης:

Πρώτον, να είναι ισχυρό το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες της 21ης Μαΐου, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει και να επιβάλει λύσεις που θα είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ως κόμμα έχουμε αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι προτάσσουμε πάντα το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού και το συλλογικό έναντι του προσωπικού.

Δεύτερον, να υπάρχει βούληση από όλους για συναινέσεις και προγραμματικές συγκλίσεις. Προσέξτε, μιλώ για συναινέσεις, όχι για συγκυβερνήσεις. Η κουλτούρα των συναινέσεων μας κράτησε στο ευρώ και στην Ευρωζώνη, η κουλτούρα των συναινέσεων θα μας οδηγήσει με ασφάλεια και σε ένα καλύτερο μέλλον. Ο ελληνικός λαός έχει δει πού μας οδήγησαν οι αυτοδύναμες, αλαζονικές κυβερνήσεις όπως της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, αλλά και οι τερατογενέσεις αντιφατικών συμπράξεων, όπως των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι συναινέσεις σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι προαπαιτούμενο, εάν θέλουμε να αντιμετωπιστούν μόνιμα τα χρονίζοντα προβλήματα της χώρας.

Εφόσον λοιπόν όλες αυτές οι προϋποθέσεις συντρέξουν, τότε θα μπορούμε να μπούμε σε συζήτηση και για τα πρόσωπα που θα πρέπει να είναι εκφραστές αυτής της συναίνεσης. Εμείς λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ λέμε καθαρά: Δώστε μας τη δύναμη να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάταξης της Ελλάδας. Αποδυναμώστε πολιτικές και πρόσωπα που μας οδήγησαν σε πολιτικά, οικονομικά και θεσμικά αδιέξοδα. Και είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός, με τη σοφία και την πικρή εμπειρία του των τελευταίων οκτώ ετών, θα μας δικαιώσει ιστορικά και πολιτικά. Οι πολιτικές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, τα πρόσωπα Μητσοτάκης και Τσίπρας, επίσης. Ώρα για αλλαγή με πραγματικό περιεχόμενο.

Η πρόθεση του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση συνεργασίας θα ισχύσει και στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου εκλογικού γύρου;  

Σας μίλησα ήδη για την ανάγκη συναινέσεων και προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτή η ανάγκη προφανώς δεν εξαντλείται σε μία Κυριακή, στους καιρούς που διανύουμε είναι διαχρονική. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ το έχει αποδείξει με τη θεσμικά υπεύθυνη στάση του. Ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, και ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν δίστασε να πάρει στους ώμους του τις αμαρτίες της κυβέρνησης ΝΔ επί Καραμανλή αλλά και βάρη δεκαετιών, θυσιαζόμενο για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ως αντιπολίτευση ότι το εννοεί στην πράξη, με τις προτάσεις που αναδεικνύει για όλα τα μείζονα θέματα, στο Κοινοβούλιο στηρίζοντας όπου συμφωνεί, καταψηφίζοντας όπου διαφωνεί. Το ΠΑΣΟΚ είναι πατριωτικό κόμμα, από τη διακήρυξή του της 3ης Σεπτέμβρη, και δεν πρόκειται να υποστείλει αυτήν τη σημαία. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένη ότι από τον πρώτο γύρο θα διαμορφωθούν έτσι τα αποτελέσματα, που δεν θα υπάρχει χώρος για μικροκομματικά παιχνίδια. Δεν θα κάνουμε τη χάρη σε όσους θέλουν να σώσουν την καρέκλα εξουσίας τους να σύρουν τη χώρα σε περιπέτειες αστάθειας. Ο μπαμπούλας της δεύτερης Κυριακής που επισείει ο Κυριάκος Μητσοτάκης –δείχνοντας και θεσμική ασέβεια προς το άρθρο 37 του Συντάγματος–θα μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Σε ιδεολογικό επίπεδο, η επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας μπορεί να γίνει και με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Καλύτερα να ρωτήσετε επ’ αυτού τα στελέχη της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούν να αποδεχθούν τις εφαρμόσιμες, ρεαλιστικές, αποτελεσματικές και κοστολογημένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μια σειρά από μείζονα θέματα; Για παράδειγμα συμφωνούν με την προστασία της α’ κατοικίας από τα funds; Συμφωνούν με τις προτάσεις μας για την κοινωνική κατοικία; Με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς του Ν. Κατρούγκαλου, που δεν το έκανε η ΝΔ; Με τη σύσταση Εξεταστικής για τις υποκλοπές; Εκεί βρίσκεται η ουσία και το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών, όχι στο ποιος θα κρατήσει την καρέκλα.

Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο αποστασίας βουλευτών του κόμματός σας;

Ξέρετε, η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά ενίοτε ως φάρσα. Τέτοιες πρακτικές έχουν δοκιμαστεί, κριθεί και απορριφθεί και από τον δημοκρατικό λαό και από την Ιστορία. Και το 2023 δεν είναι 1965. Αν κάποιοι το επιθυμούν, το απεργάζονται ή το εύχονται, θα πάρουν την απάντησή τους το βράδυ της 21ης Μαΐου.

Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κατακτήσει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, θεωρείτε ότι η επόμενη μέρα θα έχει εσωκομματικές αναταράξεις; 

Και μόνο το γεγονός ότι συζητούμε για διψήφιο ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ, είναι από μόνο του μια κατάκτηση για το κόμμα μας, το οποίο λοιδορήθηκε όσο κανένα άλλο τα τελευταία 14 χρόνια. Με αυτογνωσία, αυτοκριτική, υπομονή, επιμονή και πίστη, χτίσαμε ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Και δεν θα την προδώσουμε. Λίγες εβδομάδες υπομονή, για να αποδειχθεί ότι η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων θα αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως καταλύτη των εξελίξεων.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο