Πάσχα Ελλήνων Πάσχα!Μετά από τρία χρόνια, 1.095 ημέρες για την ακρίβεια, κλεισμένοι λόγω του κορονοϊού στο σπίτι μας (ποιος θα ξεχάσει εκείνο το θρυλικό «μένω σπίτι» και κάνω Πάσχα μόνο με τα παιδιά μου!), ήρθε η ώρα για ξεφάντωμα. Για ένα πραγματικό Πάσχα! Για μια λαμπρή ημέρα που μόνο εμείς οι Έλληνες ξέρουμε και εορτάζουμε. Με τον οβελία και το κοκορέτσι να σιγοψήνονται από τα χαράματα, όπως και τα «γλυκάδια» σε μια άλλη μικρή ψησταριά, για τις πρώτες ευχές. Με τη μουσική –με δημοτικά και νησιώτικα κυρίως αλλά και λαϊκά τραγούδια– να παίζει στη διαπασών. Με τους χορούς να αρχίζουν… Το κρασί, το τσίπουρο και το ούζο να ρέουν σε αφθονία! Και με τις ευχές να κυριαρχούν, περνάμε τούτο το πρώτο ελεύθερο μετα-CovidΠάσχα!

Από το Σάββατο του Λαζάρου, την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, με αποκορύφωμα την «έξοδο της Μεγάλης Πέμπτης», οι κάτοικοι της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα έφθασαν στα χωριά τους. Άλλωστε είθισται να κάνουμε Ανάσταση και Πάσχα στο χωριό, μέσα στα χρώματα και τα αρώματα της άνοιξης, και Χριστούγεννα και  Πρωτοχρονιά στην πόλη, με χιόνια και κοντά στο τζάκι.

Είναι αλήθεια πως φέτος το αρνί και το κατσίκι «πέταξαν» στην κυριολεξία! Στην κεντρική αγορά, οι τιμές άρχιζαν από 10,99 έως και 12 ευρώ το κιλό. Εκεί όμως που οι τιμές «ακούμπησαν τον ουρανό» ήταν στα κρεοπωλεία της γειτονιάς. Έφθασαν και τα 15 ευρώ το κιλό! Ήσουν τυχερός εάν κατάφερνες να αγοράσεις με 13,60. Έτσι, για ένα επτάκιλο κατσικάκι ήθελες 100 ευρώ. Για την ακρίβεια, 95,2 ευρώ! Αν μάλιστα ήθελες να πάρεις και δύο κιλά παιδάκια για συμπλήρωμα, έπρεπε να πληρώσεις άλλα 34 ευρώ. Δεν θα πάρεις και κάνα λουκάνικο; Τότε το ποσό θα φθάσει κοντά στα 200 ευρώ μόνο για κρέατα! Όμως το πασχαλινό τραπέζι χρειάζεται ακόμη τα τυριά του, τη σαλάτα του, το κρασί του και τις μπίρες του. Και φυσικά το γλυκάκι του. Το παγωτό του! Κάνοντας λοιπόν…σούμα, βλέπεις πως ο μισθός ή η σύνταξη που πήρες δεν φθάνει. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσεις τα δώρα ή το φακελάκι που θα δώσεις «για το καλό» στα παιδιά και τα εγγόνια σου.

Ακριβό! Πολύ ακριβό το Πάσχα του 2023… Αυτό δεν μπορεί ουδείς να το αμφισβητήσει.

Παρ’ όλα αυτά, τούτη η Λαμπρή είναι η πιο γλυκιά από όλες τις προηγούμενες. Είναι η πρώτη μετά τον Covid που εορτάζουμε εμείς οι Έλληνες όπου και να είμαστε, με τον δικό μας πανηγυρικό τρόπο. Να σημειώσουμε ακόμη πως «η ψυχική και πνευματική χαρά, από το θρησκευτικό γεγονός της Αναστάσεως, συναντήθηκε με τη φυσική αγαλλίαση της εποχής και δημιούργησε το ελληνικό Πάσχα. Κι όταν λέμε Ανάσταση, εννοούμε γενικά την ημέρα του Πάσχα», όπως λένε οι ειδικοί.

Ιστορικά το Πάσχα εορτάστηκε με ελπίδα πριν από 202 χρόνια, το 1821, με την ανάσταση του γένους από τον οθωμανικό ζυγό. Και όταν η ώρα έφτασε, τις τουφεκιές και τα μπουρλότα που έπεφταν τότε με το πρώτο άκουσμα του «Χριστός Ανέστη», τα ακούμε και σήμερα με συγκίνηση.

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο