Σε μια δήλωση-βόμβα για τα πολιτικά ήθη της Γαλλίας προέβη σήμερα Τρίτη 25.04 η γαλλική Ένωση Καταπολέμησης της Διαφθοράς «Anticor» μιλώντας στη Le Monde, δήλωση σύμφωνα με την οποία η Ένωση υπέβαλε αρμοδίως, καταγγελία κατά του πρώην προέδρου της χώρας Νικολά Σαρκοζί, ως υπόπτου για την κατάρτιση συμφώνου διαφθοράς με αντάλλαγμα τη μεθόδευση της ανάθεσης, από τη FIFA, της διοργάνωσης του κυπέλου Μουντιάλ 2022, στο Κατάρ.

Στην καταγγελία αναφέρεται ότι με την παραπάνω υποψία φέρεται να βαρύνεται ο Νικολά Σαρκοζί από κοινού με τον πρώην πολιτικό του συνεργάτη Κλωντ Γκεάν και το διαφημιστή Φρανσουά Ντε Λα Μπροζέ. Ως υπαίτιος της καταβολής της σχετικής δωροδοκίας φέρεται ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ Χαμάντ Μπεν Τζάσεμ Αλ-Θάνι, ο οποίος καταγγέλλεται επίσης για λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης, και για χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας από παράνομες δραστηριότητες.

Η Anticor φέρεται να τεκμηρίωσε την καταγγελία της βάσει δημοσιεύματος του Σεπτεμβρίου 2022 της ενημερωτικής ιστοσελίδας Mediapart, σύμφωνα με το οποίο η εταιρία ZNZ Group, ιδιοκτησίας του κ. Ντα Λα Μπροζέ, συνεργάστηκε επανειλημμένα με τον κ. Σαρκοζί, αρχικά κατά τη διάρκεια της νικηφόρας προεκλογικής του εκστρατείας το 2007, και εν συνεχεία ως επικοινωνιακή σύμβουλος της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των θητειών Σαρκοζί.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το καλοκαίρι του 2011, λίγους μόλις μήνες μετά από την ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, η ZNZ και ο ενημερωτικός όμιλος του Κατάρ «Q.Media», ιδιοκτησίας, του γαμπρού του κ. Αλ Θάνι, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης με αντικείμενο τη δημιουργία του διαδικτυακού τηλεοπτικού σταθμού «Enjoy Qatar», μνημόνιο στο πλαίσιο του οποίου η Q.Media φέρεται να κατέβαλε 600.000 ευρώ στη ZNZ. Στην καταγγελία της η Anticor κάνει επίσης αναφορές α) σε τιμολόγια της ΖΝΖ για παροχή υπηρεσιών προς την Q.Media, αλλά ακόμα και β) σε ευθεία προσχώρηση της Q.Media στο μετοχικό σχήμα της γαλλικής εταιρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Anticor είναι ήδη παρεμβαίνουσα διάδικος, στην εν εξελίξει δίκη για τη νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης του Μουντιάλ 2022.

Ο νομικός εκπρόσωπος της Anticor στο πλαίσιο των παραπάνω δηλώσεων, τόνισε ότι «είχε σημασία η ενασχόλησή μας με αυτήν την υπόθεση, αφενός λόγω ενδεχόμενης σχέσης της με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, και αφετέρου λόγω πράξεων διαφθοράς οι οποίες ενδεχομένως άμεσα διαπράχθηκαν, σε σχέση με μια προεδρική εκστρατεία».