Ξεκάθαρο μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ στέλνει ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Ιωάννης Μπούγας, δηλώνοντας πως αν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αλλάξει τη στάση του όσον αφορά τον «άγνωστο Χ» για πρωθυπουργό, τότε θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη μιας μακράς περιόδου κυβερνητικής αστάθειας. Παράλληλα, τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «αυτοεγκλωβιστεί» στην πρότασή του και ότι η ΝΔ έχει βάσιμες προσδοκίες για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες κάλπες.

Ο κύβος ερρίφθη από τον πρωθυπουργό και στις 21 Μαΐου θα έχουμε εκλογές. Ποιο είναι το διακύβευμά τους;

Το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου συνοψίζεται στο εξής δίλημμα: σταθερότητα και πρόοδος ή νέες περιπέτειες και οπισθοδρόμηση.

Κατά τα προηγούμενα τέσσερα έτη, η Ελλάδα έχει επιτύχει σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα από όσα είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά. Ωστόσο, απέναντί μας, ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί ότι «τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς». Τους καλούμε να διευκρινίσουν ενώπιον του ελληνικού λαού τι ακριβώς εννοούν, γιατί μέχρι σήμερα δεν το έχουν κάνει. Η δήθεν «προοδευτική» διακυβέρνηση αφήνεται σκοπίμως θολή και αόριστη – ποιος θα αναλάβει τότε τα ηνία της χώρας, με ποιους θα συνεργαστεί και πώς θα κυβερνήσει. Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί, καθότι, ειδικά κατά την περίοδο που διανύουμε, δεν υπάρχει κάτι δεδομένο.

Οι μνήμες από την τραγωδία των Τεμπών είναι ακόμα νωπές. Πιστεύετε πως αυτό το τραγικό γεγονός μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση την πρωτιά της ΝΔ στις επικείμενες κάλπες;

Η αλήθεια είναι πως η τραγωδία που διαδραματίστηκε στα Τέμπη στιγμάτισε τη ζωή όλων, πόσο μάλλον τη ζωή των συγγενών και των οικείων όσων χάθηκαν. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη για συνειδητό απολογισμό σχετικά με όσα έγιναν και σχεδιασμό δράσης για όσα πρέπει να γίνουν. Δεν υπάρχει περιθώριο για εργαλειοποίηση του πένθους και υποδαύλιση της οργής, χάριν ενός ακραίου καιροσκοπισμού.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε από την πρώτη στιγμή ότι εγγυάται την πραγματική διερεύνηση των αιτιών και τη δίκαιη απόδοση των ευθυνών. Εμείς δεν λέμε προσχηματικά «όλα στο φως», όπως ανέξοδα γινόταν κατά το παρελθόν, λέμε όμως «ποτέ ξανά»! Γιατί αυτά τα τέσσερα χρόνια αποδείξαμε ότι η αληθινή δύναμη αλλαγής και ανανέωσης είναι η ΝΔ, παρά τις όποιες αστοχίες ή ολιγωρίες που μπορεί να υπήρξαν – δεν αρνούμαστε να το παραδεχθούμε. Ας θυμηθούμε, όμως, πού ήμασταν το 2019 και πού είμαστε σήμερα. Ας αναλογιστούμε ποιος έχει αποδείξει ότι διαθέτει όντως αξιοπιστία. Οι Έλληνες πολίτες θα σταθμίσουν, ψύχραιμα, συνολικά τα αποτελέσματα της τετραετίας και με την ψήφο τους θα κατατάξουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ στην πρώτη κάλπη, με σημαντική διαφορά από το δεύτερο.

Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες κάλπες, τότε θα αναζητήσετε κυβερνητικό εταίρο ή θα πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση;

Για εμάς υπάρχει μία ενιαία εκλογική διαδικασία. Στην πρώτη κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα – δηλαδή ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός. Στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει ο εκλεγμένος πρωθυπουργός. Δεν επιτρέπονται συνεπώς, σε καμία περίπτωση, η επιπολαιότητα, η χαλαρότητα και η διακινδύνευση της εθνικής προσπάθειας.

Διερωτώμαι, αλήθεια, γιατί να ψηφίσουν οι Έλληνες ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, που δεν ξέρουν σε τι θα μετατραπεί την επόμενη μέρα των εκλογών. Ιδιαίτερα σήμερα, στους δύσκολους αυτούς καιρούς που η μία κρίση διαδέχεται την άλλη, σε κάθε τομέα της ζωής, οι αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο πρέπει να είναι άμεσες και αποτελεσματικές. Η πατρίδα μας δεν έχει επιλογή να χάσει τον δρόμο της ανάπτυξης, της μεταρρύθμισης και της ενίσχυσης των πολιτών. Είναι στο χέρι του καθενός μας η αποφυγή της αποσταθεροποίησης ή ακόμα και της ακυβερνησίας.

Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι η ΝΔ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Αν αυτό δεν συμβεί, εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ θα μπορούσε να είναι το ΠΑΣΟΚ. Εάν η ηγεσία του δεν μεταβάλει τη σημερινή της θέση να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, είτε θα επιχειρηθεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ηττημένων, είτε, όσοι επιμένουν στην άστοχη και αντιθεσμική θέση τους, θα αναλάβουν την ευθύνη μιας μακράς περιόδου κυβερνητικής αστάθειας, με πιθανή τη διενέργεια νέων εκλογών.

Εκτιμάτε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μείνει πιστός μέχρι τέλους στους όρους που έχει θέσει για να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας ή θα αλλάξει τη στάση του, ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης;

Ο κ. Ανδρουλάκης, δυστυχώς, θολώνει σκοπίμως την εικόνα, μιλώντας για δήθεν κυβέρνηση συνεργασίας, πλην όμως με πρωθυπουργό όχι αυτόν που θα έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι πολίτες. Είναι άραγε υπεύθυνη αντιμετώπιση, να προτρέπει ένας πολιτικός αρχηγός να ψηφίσουν οι Έλληνες κάτι, για να βγει όμως κάτι άλλο; Μήπως έτσι θα οδηγηθούμε μάλλον σε παράλυση και σε επί μακρόν πολιτική αβεβαιότητα;

Για να μείνω στο ερώτημά σας, η προσωπική μου άποψη είναι ότι ούτε ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι η πρότασή του είναι ορθή και πολιτικά τελεσφόρα. Τη διατύπωσε για να καλύψει τις προγραμματικές και πολιτικές του ελλείψεις και για να καταγράψει μια διαφοροποίηση στον δημόσιο λόγο. Έχει όμως αυτοεγκλωβιστεί και δεν θα καταφέρει εύκολα, και χωρίς να διαθέσει σημαντικό μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου, να απαγκιστρωθεί.

Πώς κρίνετε το γεγονός της δημοσκοπικής ανόδου των κομμάτων που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ;

Η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της ΝΔ δεν είναι πατριωτική μόνο στα λόγια. Πιστεύουμε στην ανάγκη να μπορέσει η χώρα μας να παίξει σπουδαίο ρόλο, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαρκώς μεταβάλλεται. Χτίζουμε αυτήν την ισχυρή Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της πρωτοπορίας, προσανατολισμένοι σταθερά στην πρόοδο και στην ανάπτυξη. Απευθυνόμαστε σε ολόκληρο το φάσμα της Κεντροδεξιάς και οι πολιτικές μας ικανοποιούν και τους πολίτες, που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί λόγω της μεγαλύτερης ευαισθησίας τους, όπως, π.χ., στα εθνικά θέματα ή στο μεταναστευτικό.

Από την επαφή σας με την κοινωνία, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που σας μεταφέρουν οι πολίτες;

Σήμερα, το κύμα ακρίβειας, που προκάλεσαν εξωγενείς παράγοντες, όπως κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι μεγάλη πρόκληση αλλά και αφορμή για την έγκαιρη λήψη ριζικών μέτρων, προκειμένου να στηριχθούν οι πολίτες απέναντι στη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και της ενέργειας. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που είχαν πληγεί μετά την πανδημία του κορονοϊού έπρεπε να ενισχυθούν ουσιαστικά, για να αντιμετωπίσουν μια ακόμη διαδοχική κρίση. Η κυβέρνηση της ΝΔ έπραξε και θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι αναγκαίο για να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την οικονομία και να αντέξουν τα νοικοκυριά.

Η αγωνία των καταναλωτών είναι πότε, επιτέλους, θα σταματήσουν οι ανατιμήσεις στην αγορά. Τι απαντάτε;

Αυτή η αγωνία που αναφέρετε είναι αναπόφευκτη, μέσα σε μια τόσο απρόβλεπτη και μεταβαλλόμενη διεθνή συγκυρία. Η πληθωριστική πίεση, που ασκείται λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και βεβαίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είναι εμφανής στις τιμές όχι μόνο στα ράφια, αλλά και στο ρεύμα, στα καύσιμα κι αλλού. Δικαίως οι Έλληνες καταναλωτές ανησυχούν, γιατί γνωρίζουν μεν τις θετικές αλλαγές στην εθνική οικονομία και την υψηλή ανάπτυξη που επιτυγχάνεται πλέον, αλλά η καθημερινότητά τους παραμένει, μετά μάλιστα από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, δύσκολη.

Όσο υπάρχουν οι συνθήκες, που προκάλεσαν τις ανατιμήσεις, το ερώτημα θα εξακολουθεί να υφίσταται. Ωστόσο, με σειρά παρεμβάσεών της η κυβέρνηση έχει περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών και ταυτόχρονα ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, με τη συνεπή πολιτική μείωσης των φόρων και των εισφορών, αλλά και της αύξησης των μισθών και των συντάξεων.

Τέλος, ποιο είναι το όραμά σας και το προσωπικό σας στοίχημα για την εκλογική σας περιφέρεια, τη Φωκίδα;

Η Φωκίδα είναι ευλογημένος τόπος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι διαθέτει εξαιρετικές φυσικές ομορφιές που την καθιστούν κάθε εποχή του χρόνου τουριστικό προορισμό, μεγάλο ορυκτό πλούτο, πλούσια ιστορία, τον μεγαλύτερο συνεκτικό ελαιώνα των Βαλκανίων, είναι στο κέντρο της Ελλάδας και, το σημαντικότερο, βρίσκεται στη γη της ο οικουμενικής σημασίας ιερός χώρος των Δελφών.Όραμά μου είναι να αξιοποιήσουμε στο βέλτιστο και μέγιστο βαθμό όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, ώστε ο τόπος μου ν’ αποτελέσει όχι μόνο τουριστικό προορισμό, αλλά τόπο για να ζουν, να εργάζονται και να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους οι νέοι, που είτε κατάγονται από τη Φωκίδα είτε την επιλέγουν ως μόνιμη κατοικία τους.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη
Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο