Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξέρει πώς να υπερασπιστεί εκείνους που έχουν ανάγκη, τους πολίτες αυτής της χώρας που βασανίζεται», δηλώνει ο υποψήφιος στην Α’ Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας.

Παράλληλα, κρίνει πως ο κ. Μητσοτάκης «κρύβεται και δεν τολμά να σταθεί απέναντι από τον Αλέξη Τσίπρα», ενώ για τον Νίκο Ανδρουλάκη εκτιμά ότι «αν επιμείνει στη θέση του περί μη συνεργασίας (σε μια προοδευτική κυβέρνηση), την επόμενη μέρα δεν θα έχει καν κόμμα».

Επιστήμονας με λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα, καθηγητής στο ΕΜΠ. Τι σας ώθησε να αναμειχθείτε με την κεντρική πολιτική σκηνή και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Κεντρική πολιτική σκηνή είναι η δουλειά μου στο Πολυτεχνείο, είναι το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος το οποίο έχω την τιμή να διευθύνω, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ». Κάθε θέση ευθύνης, μέσω της οποίας δίνονται λύσεις σε σημαντικά ζητήματα, στη δική μου λογική είναι κεντρική πολιτική σκηνή.

Ένιωσα πως, αν το θελήσουν οι πολίτες, μπορώ από τη νέα θέση να προσφέρω. Αξιοποιώντας την εμπειρία πολλών χρόνων, τόσο στην επιστήμη μου όσο και στην πόλη μου και έχοντας πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει στην περιφέρειά μας, με ρεαλιστικές προτάσεις για εφικτές λύσεις.

Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Συμμετέχω στον ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του και σήμερα δεν διακρίνω κάποιον άλλον πολιτικό σχηματισμό ο οποίος να εμπνέεται από τις αρχές της αριστεράς, να εφαρμόζει στην πράξη τη δημοκρατία και να είναι όντως πολυσυλλεκτικός. Οι πολιτικές εξελίξεις από το 2009 και μετά, με αποκορύφωμα την κυβερνητική θητεία, ωρίμασαν την προσπάθεια αυτή και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που συνθέτει απόψεις και σέβεται τη διαφορετικότητα του κάθε μέλους.

Σε ποια θέματα κρίνετε πως θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση των ψηφοφόρων για τα προγράμματα των κομμάτων;

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου. Πολύ φοβάμαι ότι σε αυτήν τη διαδρομή υψηλών ταχυτήτων η πολιτική συζήτηση θα απουσιάζει και θα κυριαρχήσουν η επικοινωνία και η τοξικότητα, που με τόση μαεστρία παράγει η Νέα Δημοκρατία για να κατηγορήσει στη συνέχεια τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, τα προγράμματα περνούν σε δεύτερη μοίρα, αν και ο πολίτης ενδιαφέρεται πραγματικά να μάθει. Αυτό όμως δεν συμφέρει το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι όλοι το ίδιο είμαστε.

Και έχει δημιουργήσει έναν ολόκληρο στρατό για να αναπαραγάγει τους ισχυρισμούς των υπογείων της Πειραιώς και των ακριβοπληρωμένων συμβούλων του Μαξίμου. Κυρίαρχος στόχος του, βέβαια, είναι να αποκρύψουν ότι ο βασιλιάς τους είναι γυμνός.

Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κρύβεται και δεν τολμά να σταθεί απέναντι από τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ο ίδιος έχει αναγάγει σε αντίπαλό του μέσω του διλήμματος «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Και υποτιμά τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς –για τους οποίους έχει ομολογήσει πως αδιαφορεί λέγοντας πως θα τους κλέψει βουλευτές– και τρέμει από τον φόβο του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον πολιτικά παρθένος. Έχει κυβερνητικό παρελθόν. Θεωρείτε πως έχει κάνει την αυτοκριτική του και μπορεί να πείσει και να πετύχει την εκλογική πρωτιά;

Την εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ την έχει ανάγκη ο τόπος, την έχουν ανάγκη οι Έλληνες. Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω του μορφώματος που δημιούργησε στο Μαξίμου, έφτιαξε έναν μηχανισμό ιδιωτικής εταιρείας με υπουργούς μαριονέτες, χωρίς επί της ουσίας δικαίωμα πρωτοβουλίας. Έπρεπε να λάβουν άδεια από τα «αφεντικά» για να κάνουν το οτιδήποτε και, φυσικά, να δηλώσουν υποτέλεια στον πρωθυπουργό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, έχει πλέον κυβερνητικό παρελθόν, έχει διδαχθεί από τα λάθη του, γνωρίζει πότε και με ποιον τρόπο γίνονται υποχωρήσεις, αλλά κυρίως ξέρει πώς να υπερασπιστεί εκείνους που έχουν ανάγκη, τους πολίτες αυτής της χώρας που βασανίζεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε να βγει από τον ζυγό των δανειστών και παρέδωσε το 2019 μια ελεύθερη Ελλάδα, βγάζοντας τη χώρα από μία καταστροφή με υπευθύνους τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο. Αν λοιπόν τα κατάφερε κάτω από αντίξοες συνθήκες, να είστε σίγουρος ότι μπορεί ακόμα καλύτερα.

Είναι εφικτή μια σύγκλιση όμορων χώρων στο πνεύμα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και με ποιους;

Το αποτέλεσμα της κάλπης θα υποδείξει σε όλους μας τι πρέπει να κάνουμε. Ο λαός θα αποφασίσει πώς θέλει να κυβερνηθεί.

Την 21η Μαΐου, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, λόγω της απλής αναλογικής έχει αυτή την ευκαιρία. Από τη μία έχουμε τον εκπρόσωπο της Δεξιάς ενδεδυμένο με χιτώνα κεντρώου και από την άλλη την ευρύτερη Κεντροαριστερά με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν με ρωτάτε τι θα κάνει ο κ. Ανδρουλάκης, αντιλαμβάνομαι ότι διεκδικεί πολιτικό χώρο για να αποδείξει ότι μπορεί καλύτερα από τους δύο τελευταίους προκατόχους του. Πολύ φοβάμαι πως, αν επιμείνει στη θέση του περί μη συνεργασίας, την επόμενη μέρα δεν θα έχει καν κόμμα.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο