«Δεν είναι φετίχ η αυτοδυναμία», δηλώνει στο «Π» ο Τάσος Μπαρτζώκας ενόψει των επικείμενων εκλογών και υπογραμμίζει,όμως, πως «στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τον δρόμο τον δείχνει πάντα ο λαός».

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μας μιλάει επίσης για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί «κυβέρνηση ηττημένων», για τους νέους ψηφοφόρους, για τα διλήμματα της κάλπης αλλά και για την οικογένειά του.

Σε λίγες ημέρες, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες. Ποιο είναι τελικά το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Το βασικό διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι ένα. Θα πάμε μπροστά με τόλμη ή θα γυρίσουμε πίσω; Και αυτό το βασικό διακύβευμα διαρθρώνεται σε επιμέρους ερωτήματα, όπως π.χ. ποιον θέλουμε «καπετάνιο» στο τιμόνι της χώρας, με δεδομένο το ασταθές διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε; Ποιον εμπιστευόμαστε ότι μπορεί να φέρει πρόοδο και ανάπτυξη στη χώρα μας; Τον Κυριάκο Μητσοτάκη που, παρ’ όλες τις κρίσεις, μείωσε 50 φόρους και διπλασίασε την οικονομική ανάπτυξη ή τον Αλέξη Τσίπρα που δίχασε, λαΐκισε, χλεύασε και υπερχρέωσε τη χώρα;Αυτές είναι οι κρίσιμες επιλογές και γι’ αυτό επισημαίνουμε την κρισιμότητα της κάλπης της 21ης Μαΐου.

Επιμένετε εμφατικά στην αυτοδυναμία. Για ποιον λόγο; Αυτή η επιμονή δηλώνει απόρριψη των κυβερνήσεων συνεργασίας;

Το έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός με τον καλύτερο τρόπο. Δεν είναι φετίχ η αυτοδυναμία. Την αυτοδυναμία την επιβάλλουν οι συνθήκες και τη ζητάμε για να συνεχίσουμε να ακολουθούμε το μονοπάτι της προόδου, χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα.

Εμείς έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο διακυβέρνησης για την επόμενη θητεία, με στόχο την πρόοδο της χώρας, το οποίο και μπορούμε να υλοποιήσουμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια. Και πάνω σε αυτή την τολμηρή πρόταση του αύριο αλλά και στο έργο που έχουμε επιδείξει, ζητούμε την καθαρή εντολή των πολιτών, για να έχουμε την ευελιξία να το ολοκληρώσουμε και, εν τέλει, να λογοδοτήσουμε για τις πράξεις μας. Για εμάς δεν υπάρχει το «θέλαμε αλλά δεν προλάβαμε».

Υπάρχουν ωστόσο περιθώρια για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Η δική μου θέση είναι ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα πειράματα και πιστεύω ακλόνητα, όπως σας είπα, ότι απαιτείται μια ισχυρή κυβέρνηση. Στις δημοκρατίες όμως, δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τον δρόμο τον δείχνει πάντα ο λαός. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες. Και αν αυτοί μας κατευθύνουν στον δρόμο της συνεργασίας, θα σεβαστούμε την απόφασή τους. Οφείλουμε, όμως, να φωτίσουμε εκ των προτέρων αυτόν τον δρόμο, με τις παγίδες που μπορεί να κρύβει.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει αρνηθεί δύο φορές να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Προσέξτε, ο πρόεδρος ενός κόμματος της αντιπολίτευσης έχει απορρίψει πρόσκληση του πρωθυπουργού. Δεν έχει απορρίψει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως φυσικό πρόσωπο, πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχει απορρίψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κορυφαίο στέλεχος της αντιπολίτευσης θεσμική πρόσκληση του πρωθυπουργού. Έχουμε δηλαδή ένα δείγμα γραφής να το πω απλά, το οποίο συμπυκνώνει ένα θεσμικό ατόπημα.

Επιπλέον, έχουμε ήδη δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη, που έρχονται να μας προϊδεάσουν για το ποιο θα είναι το κλίμα. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει θέσει ως όρο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία το να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώσει το υψηλότερο ποσοστό. Τι προτείνει δηλαδή ακριβώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Να αγνοηθεί η ψήφος των πολιτών; Να έχει η οποιαδήποτε συνεργασία ως βάση τον πολιτικό εκβιασμό; Αυτή η στάση–ας μου επιτραπεί– είναι μη σοβαρή και εκτός τόπου και χρόνου. Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί και ο κ. Ανδρουλάκης λέει στους πολίτες ότι ο πρωθυπουργός θα είναι έκπληξη!

Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 και πώς σχολιάζετε τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει «κυβέρνηση ηττημένων»;

Σκεφτείτε την πραγμάτωση ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Ο λαός θα ψηφίσει π.χ. Τσίπρα, ο οποίος δεν θα δημιουργούσε «κυβέρνηση ηττημένων» αλλά θα συμμετάσχει σε αυτή, και τελικά θα πάρει και τον «Ρομπέν των τραπεζών» κ. Βαρουφάκη, ο οποίος θα μπορεί να εφαρμόσει το σχέδιό του για ΙΟU. Από την άλλη μεριά, ο κ Ανδρουλάκης, που δεν αποδέχεται για Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, θα προτείνει έναν Πρωθυπουργό τύπου «kinder έκπληξη», αλλά μετά τις εκλογές, για να υπάρχει και σασπένς. Μύλος!

Δεν συνεχίζω, γιατί αυτή η φαρσοκωμωδία αρχίζει να παίρνει χαρακτηριστικά ταινίας τρόμου.

Έχω παρακολουθήσει τον τρόπο που πολιτεύεστε και διαπιστώνω ότι δεν «μασάτε τα λόγια σας» – είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σας. Τι άλλο πιστεύετε ότι σας χαρακτηρίζει, ως πολιτικό;

Το ότι προτιμώ πάντα τον δρόμο της αλήθειας. Δεν με ενδιαφέρει να ωραιοποιήσω μια κατάσταση, να «στρογγυλέψω» που λένε τα πράγματα, προκειμένου να ακουστούν καλύτερα. Οπότε, από αυτή την άποψη, ναι «δεν μασάω τα λόγια μου».

Επίσης, το να αψηφώ το κόστος είναι κάτι που με χαρακτηρίζει. Σε κάθε πολιτική μου απόφαση, δεν υπολογίζω τίποτα, παρά μόνο το συμφέρον των συμπολιτών μου, του τόπου μου και της πατρίδας μου. Το έχω πει πολλές φορές, στην προσωπική, πολιτική μου ζυγαριά η σειρά πάει ως εξής, πρώτα η Ημαθία και οι άνθρωποί της, μετά όλα τα υπόλοιπα, όπως π.χ. το κόμμα ή η κυβέρνηση. Εννοείται ότι δεν είμαι πολιτικός και για προσωπικό όφελος. Στην πολιτική μπήκα για να υπηρετώ τον συμπολίτη μου, όχι για να εξυπηρετώ μηχανισμούς ή το εγώ μου.

Παρακολουθώντας τη δραστηριότητά σας, είδα ότι ενόψει των εκλογών κάνατε ένα «άνοιγμα» στους νέους μέσω των κοινωνικών σας δικτύων, προσκαλώντας τους να σας υποβάλουν ερωτήσεις. Πώς σας φάνηκε αυτή η αλληλεπίδραση;

Δεν έγινε ενόψει των εκλογών. Εγώ–και το λέω με το χέρι στην καρδιά– δεν βλέπω εκλογές. Βλέπω νέες γενιές! Και αυτή την εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας, δεν την αντιλαμβάνομαι ως μια μάχη για να επανεκλεγώ, μόνο για να επανεκλεγώ. Οι «καρέκλες» και οι τίτλοι δεν με αφορούν. Βλέπω την εκλογική διαδικασία και τη νέα εντολή ως το εργαλείο για να χτίσουμε το μέλλον. Για να απαντήσουμε θετικά στο ερώτημα «Υπάρχει ελπίδα για εμάς;», που διατυπώνουν οι νέοι αυτής της χώρας και που δεν έχει περάσει πολύς καιρός, που το διατύπωνα και εγώ. Και για να απαντήσω και στο ερώτημά σας, αποκόμισα πολύ θετική εντύπωση από αυτήν τη διάδραση με τους νέους ανθρώπους και θα το κάνω συχνότερα. Είδα ωριμότητα, είδα ανησυχία για το μέλλον, είδα πραγματικό νοιάξιμο για τη χώρα και είδα και βαθιά πολιτική σκέψη. Και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η «μαγιά» για τις καλύτερες μέρες αυτού του τόπου υπάρχει και είναι οι νέοι πολίτες!

Με δεδομένο ότι είμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, γιατί πιστεύετε ότι πρέπει να σας ψηφίσουν οι συμπολίτες σας από την Ημαθία;

Γιατί είμαι ένας από αυτούς. Ζω στον ίδιο κόσμο και όχι σε μια διαφορετική γυάλα, δεν ασκώ πολιτική από τον καναπέ ή κλεισμένος σε ένα γραφείο και μια εικονική πραγματικότητα. Είμαι συνέχεια ανάμεσα στους συμπολίτες μου, ακούω τα προβλήματά τους, μαζί διαμορφώνουμε προτάσεις για να τα λύσουμε.

Δεν υπήρξα ποτέ κρατικοδίαιτος – δεν έχω ποτέ προσποριστεί από καμία θέση στο Δημόσιο, ούτε το χρησιμοποίησα ποτέ ως μέσο για να αποκτήσω την οποιαδήποτε θεσμική ιδιότητα.

Νοιάζομαι πραγματικά για την Ημαθία και το έχω αποδείξει με πράξεις και όχι στα λόγια. Έχω ένα συγκεκριμένο όραμα για τον τόπο μου, φρέσκιες ιδέες και ζητάω ξανά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, για να γίνουμε μαζί οι γεφυροποιοί του κοινού μας μέλλοντος!

Και μία προσωπική ερώτηση για το τέλος. Πώς αντιμετωπίζει η οικογένειά σας την πολιτική σας ενασχόληση και ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, που οι προεκλογικές μηχανές δουλεύουν στο «κόκκινο»;

Για τον γιο μου δεν έχω καμία ταμπέλα, παρά μόνο του «μπαμπά». Είναι μόνο 8 χρονών και οι σχετικά μεγάλες απουσίες μου, λόγω της κοινοβουλευτικής και πολιτικής μου δραστηριότητας, δεν γίνεται ούτε να εκλογικευτούν ούτε να δικαιολογηθούν από αυτόν. Ο γιος μου δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι λείπω συχνά επειδή είμαι βουλευτής. Και δεν το κρύβω, αισθάνομαι συχνά τύψεις που δεν έχω τον χρόνο να είμαι περισσότερο «μπαμπάς» γι’ αυτόν.

Η σύζυγός μου με στηρίζει με όλη της τη δύναμη. Και είναι δεδομένο ότι δεν θα κατάφερνα τίποτα χωρίς την Έλλη. Έχει φοβερό μυαλό, πολύ δυνατό πολιτικό ένστικτο και μια ασύλληπτη ικανότητα να με συναισθάνεται. Είμαστε μαζί σε όλα!

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο