Ναι, έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία των εκλογών της 21ης Μαΐου και οι…μηχανές έχουν φουλάρει!

Οι πολιτικοί αρχηγοί περιοδεύουν παντού! Μιλάνε με όλους για όλα. Προσφέρουν απλόχερα το χαμόγελό τους. Υπόσχονται «τα πάντα όλα»! Δεν ξέρω μήπως φθάσουμε σε εκείνο που οι παλιοί μπαλκονάτοι (είναι αλήθεια, μας λείπουν τέτοιες ωραίες εμφανίσεις που ζήσαμε τον καλό παλιό εκείνο τον καιρό!) πολιτικοί μάς έλεγαν, μας υπόσχονταν!

Και πραγματικά, ποιος μπορεί να ξεχάσει το…τάξιμο ενός πολιτικάντη αρχηγού. «Και γεφύρια θα σας φτιάξουμε!» είπε.

«Δεν έχουμε ποτάμια…» ήταν η απάντηση του πλήθους, που από τα…παλαμάκια τα χέρια του είχαν γίνει κατακόκκινα! «Θα σας κάνουμε και ποτάμια!» τόνισε αμέσως ο πολιτικός. Για να έρθει γρήγορα η δεύτερη απάντηση του κόσμου: «Μα δεν έχουμε νερό…». Και χωρίς δισταγμό ο πολιτικός, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, τους υποσχέθηκε: «Και νερό θα σας φέρουμε!». Και ο λαός, που ήταν και έδειχνε ευτυχισμένος από τις απαντήσεις-υποσχέσεις του πολιτικού, άρχισε να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του και να τον χειροκροτεί παρατεταμένα!
Δεν είναι ψέματα πως όλα αυτά κάπου από κάποιους τα βλέπουμε και τα ακούμε και σήμερα!

Ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε περιοδεία του υπόσχεται να λύσει τα προβλήματα που εκείνος δημιούργησε κατά τη διάρκεια της τετραετίας που ήταν πρωθυπουργός! Παντού, όπου βρεθεί, υπόσχεται καλύτερες ημέρες για τους συνταξιούχους, που ο δικός του και του Κατρούγκαλου κατάπτυστος νόμος όχι μόνο φτωχοποίησε μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά τους χρέωσε και με μια μεγάλη προσωπική διαφορά. Κάποιοι συνταξιούχοι μάλιστα δεν θα μπορέσουν να ξεχρεώσουν και να πάρουν αύξηση ούτε σε 15 ή σε 20 χρόνια! Και τι υπόσχεται σήμερα ο αθεόφοβος Αλέξης Τσίπρας; Πως θα καταργήσει αυτόν τον τρισάθλιο νόμο «με μια κίνηση»!

Μα κάτι τέτοιο δεν είχε υποσχεθεί και στις εκλογές του 2015; «Θα καταργήσω, θα…σκίσω τα μνημόνια με μια μόνο κίνηση…» μας είχε υποσχεθεί! Και όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά μας επέβαλε ένα τρίτο μνημόνιο που ήταν και το πιο σκληρό από όλα. Έρχεται λοιπόν σήμερα και υπόσχεται στους συνταξιούχους, τους οποίους σκόρπισε στους…πέντε ανέμους και τους έκανε δυο ταχυτήτων, κατάργηση του δικού του απάνθρωπου νόμου! Και τώρα εγώ, ο συνταξιούχος, πρέπει να τον πιστέψω; Και να ψηφίσω έναν αναξιόπιστο; «Ποτέ:» φωνάζουν με το δίκιο τους και με όση δύναμη έχουν οι απόμαχοι της εργασίας και όχι της ζωής.

Έχεις και τον Γιάνη (με ένα νι!), με τον οποίο ο Τσίπρας θέλει να συγκυβερνήσει, να μιλάει για κλείσιμο των τραπεζών και κατάργηση του ευρώ με ένα δικό του νόμισμα! Έχει βρει μάλιστα και το όνομά του. «Δήμητρα»! Και όλοι πλέον αναρωτιούνται από πού βγαίνει και γιατί το βάπτισε έτσι. Ίσως από το ευρώ, που βγαίνει από την Ευρώπη. Ή από τα…λαχεία, που όπως μας λέει έχουν και αριθμό και σειρά.Θα πηγαίνουμε στο σούπερ-μάρκετ ή στον φούρνο και θα τους δίνουμε λαχεία! Και θέλει αυτός ο άνθρωπος, που ζητάει την ψήφο μας, ο ελληνικός λαός να τον πάρει στα σοβαρά!

Όλοι αυτοί οι τραγικοί πολιτικοί ξεχνούν πως ο καιρός, η εποχή που «ο Έλληνας ψηφοφόρος έτρωγε κουτόχορτο» πέρασε και μάλιστα ανεπιστρεπτί! Προσωπικά πιστεύω πως ο ελληνικός λαός ουδέποτε έφαγε αυτό το κουτόχορτο που πίστευαν πως τον τάιζαν οι πολιτικοί. Απλώς έκανε υπομονή να περάσουν τα δύσκολα χρόνια εκείνης της περιόδου. Και φυσικά είχε την κρυφή ελπίδα πως κάποτε θα άλλαζαν μυαλά και κάποιοι πολιτικοί. Έπεσε όμως έξω, δυστυχώς. Σήμερα, όλοι οι Έλληνες κοιτάμε μπροστά και λέμε «όχι» στο πισωγύρισμα!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο