Τον ρόλο της αποθήκευσης ενέργειας για το μέλλον της πράσινης μετάβασης και τις επενδύσεις που σχεδιάζει η Sunlight Group για την καθετοποίηση της παραγωγής και στις μπαταρίες λιθίου ανέλυσε ο CEO της εταιρείας στο πάνελ “Investments in Energy: RES & ESS”.

Η Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται σε καινοτόμες λύσεις βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης για τον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics) και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, έδωσε το παρών στο 8ο Delphi Economic Forum με τη συμμετοχή του Διευθύνοντα Συμβούλου της, κ. Λάμπρου Μπίσαλα, στο πάνελ “Investments in Energy: RES & ESS”.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Μπίσαλας αναφέρθηκε στη ραγδαία ανάπτυξη της Sunlight Group, η οποία σήμερα μετράει περισσότερους από 3.100 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο, 15 εργοστάσια και 5 ερευνητικά κέντρα. Υπογράμμισε μάλιστα το στόχο της εταιρείας να συνεχίσει στους ίδιους και ακόμα πιο έντονους αναπτυξιακούς ρυθμούς, ενισχύοντας διαρκώς τα μερίδια αγοράς της. Σε αυτόν το στόχο συμβάλλουν σημαντικά τόσο οι εξαγορές της τελευταίας τριετίας που οδηγούν στη γεωγραφική επέκταση και καθετοποίηση της εταιρείας, όσο και η οργανική της ανάπτυξη από τη δημιουργία και παραγωγή εφαρμογών για τη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση και καινοτόμων λύσεων για την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ειδικά για τον κλάδο της βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης, τον πρώτο που εξηλεκτρίστηκε με το 80% των περονοφόρων της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως να λειτουργεί με μπαταρία, ο κ. Μπίσαλας επισήμανε την ηγετική θέση της Sunlight Group, σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια αγορά 40 και πλέον ετών, όπου εμείς έχουμε 30 χρόνια τεχνογνωσίας». Επιπλέον, τόνισε τη δέσμευση της εταιρείας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο παγκοσμίως και στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες, με επένδυση ύψους €100 εκατ. σε εξειδικευμένη σχετική μονάδα στο Κιλκίς.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Sunlight Group εστιάζει στην πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής της. Έχοντας ήδη καθετοποιήσει την παραγωγή προϊόντων μολύβδου-οξέος, επενδύει στην ανάπτυξη στοιχείων λιθίου, έχοντας μάλιστα ήδη δημιουργήσει μία ισχυρή R&D ομάδα από 200 εξειδικευμένους επιστήμονες. Αναφερόμενος στην επένδυση για την κατασκευή της πιλοτικής μονάδας για την παραγωγή πρωτότυπων στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας στην Ξάνθη, μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως και η πρώτη στην ΝΑ Ευρώπη, σημείωσε: «Η πιλοτική μονάδα είναι μια σημαντική επένδυση που αποτελεί πρόδρομο για το φιλόδοξο στόχο της εταιρείας να δημιουργήσει το πρώτο Gigafactory παραγωγής στοιχείων λιθίου σε ελληνικό έδαφος, στρατηγική επένδυση που θα ξεπεράσει τα €1,5 δισ. Τέτοιες εμβληματικές προσπάθειες έχουν εθνική και ευρωπαϊκή σημασία και χρειάζονται αναγκαία στήριξη σε επίπεδο διαδικασιών και αδειοδοτήσεων, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η υλοποίησή τους. Για να μπει η χώρα μας σε ένα κλειστό club παγκοσμίως, εταιρειών τεχνολογίας δηλαδή που παράγουν στοιχεία λιθίου – και ειδικά στο Δυτικό ημισφαίριο, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί υποστηρικτικό πλαίσιο της ίδιας λογικής που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ με το Inflation Reduction Act. Μία ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία που έχει δώσει τρομερή ώθηση στον κλάδο, στηρίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα, ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια».

Κλείνοντας, ο κύριος Μπίσαλας μίλησε για την ανακύκλωση ως φιλοσοφία που βρίσκεται στο DNA της Sunlight Group, τόσο κοινωνικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο ανακύκλωσης μόλυβδου που λειτουργεί η εταιρεία στην Κομοτηνή και σήμερα παράγει 50.000 τόνους ανακυκλωμένου μολύβδου το χρόνο, ποσότητα που πρόκειται να υπερδιπλασιαστεί με στοχευμένες επενδύσεις ξεπερνώντας τους 100.000 τόνους το χρόνο.

Σε ό,τι αφορά δε την ανακύκλωση μπαταριών λιθίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group παρουσίασε  το πρόγραμμα ReLiFe, ένα πιλοτικό έργο Έρευνας & Ανάπτυξης στο οποίο συμμετέχουν διάφοροι οργανισμοί, φορείς και ακαδημαϊκοί εταίροι, με στόχο την ανακύκλωση μπαταριών λιθίου. Πρόκειται για ένα project το οποίο έχει λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους €3,5 εκατ., ενώ η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει €30 εκατ. σε ίδια κεφάλαια. Σχολιάζοντας περαιτέρω τις προσπάθειες της εταιρείας για την ανακύκλωση μπαταριών λιθίου, ο κ. Μπίσαλας έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας «Για εμάς είναι σίγουρο ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η Sunlight θα λειτουργήσει εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου. Δεν έχει βρεθεί ακόμα η καλύτερη δυνατή λύση για την ανακύκλωση λιθίου, αλλά είμαστε στη διαδικασία να αναπτύξουμε τη σχετική τεχνολογία στο πλαίσιο του προγράμματος ReLiFe που υλοποιούμε».