«Μόνο μια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει τη σταθερότητα», δηλώνει ο βουλευτής και ξανά υποψήφιος στην Ανατολική Αττική Νάσος Αθανασίου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι παράγοντας αστάθειας».

Παράλληλα τονίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ένα κράτος δημοσιονομικά βιώσιμο με θεσμούς λογοδοσίας», ενώ θεωρεί βέβαιο πως, επί Τσίπρα, «θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος κόμματος – κράτους».

Για την προοδευτική διακυβέρνηση κρίνει πως «κανένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου δεν πρέπει να επιτρέψει στον κ. Μητσοτάκη να σκοτώσει αυτή την ευκαιρία», που προσφέρει η απλή αναλογική.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές του 2019 ως μεταρρυθμιστής. Πώς θα τον κρίνατε τώρα, στο τέλος της θητείας του; 

Αυτός που διπλασιάζει τον αριθμό των μετακλητών, που τριπλασιάζει τις θέσεις διευθυντών στις ΔΕΚΟ, που αναγκάζει την ΕΕ να κινήσει εναντίον του διαδικασία για παράβαση των κοινοτικών κανόνων στις δημόσιες συμβάσεις δεν νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί μεταρρυθμιστής. Αυτός που εκκόλαψε Πάτσηδες, που διορίζει σταθμάρχες, που ύστερα από τέσσερα χρόνια θυμήθηκε ότι πρέπει να καταπολεμήσει το βαθύ κράτος, όχι μόνο δεν είναι μεταρρυθμιστής, αλλά αποτελεί και παράγοντα αστάθειας. Ο κ. Μητσοτάκης είναι όλα όσα είδαμε όταν η τραγωδία των Τεμπών τράβηξε την κουρτίνα. Ανιψιοί, κουμπάροι και κολλητοί συγκροτούν την αξιοκρατία που υποσχέθηκε.

Τι θα προσφέρει όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις μια αλλαγή με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα σε προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;  

Όπως υποσχέθηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος κόμματος – κράτους. Θα κάνει και κάτι άλλο που πολύ θα ήθελα να το αντιληφθεί η επιχειρηματική τάξη της χώρας. Θα δημιουργήσει την αγορά όλων των επιχειρηματιών, όχι μονάχα των «κολλητών» και των φίλων. Θα δημιουργήσει την αγορά που δεν ανέχεται κατευθυνόμενους διαγωνισμούς, που δεν παρακολουθεί τον κ. Χατζηδάκη για να δει αν δίνει την όποια σύμβαση εκεί που του είπαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ένα κράτος δημοσιονομικά βιώσιμο με θεσμούς λογοδοσίας. Αυτό σημαίνει Ευρώπη. Τα άλλα αποτελούν Βαλκάνια.

Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτος στις επικείμενες εκλογές και τι σας κάνει να το πιστεύετε; 

Χωρίς πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υπάρξει αλλαγή. Πιστεύω ότι θα επιτευχθεί αυτή η πρωτιά και ότι οι δημοσκοπήσεις αδυνατούν να συλλάβουν τα ρεύματα της κοινωνίας. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι λησμονούνται ποινικά αδικήματα όπως οι υποκλοπές, ή τραγωδίες όπως των Τεμπών, ή αλήθειες όπως αυτές του ΟΟΣΑ, ότι ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 7,4% κατά το 2020-2022.

Πρόσφατα συμμετείχατε σε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ για τις ενδεχόμενες κυβερνητικές συνεργασίες. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση; 

Τι ζητεί σήμερα η χώρα; Σταθερότητα. Μόνο μια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει τη σταθερότητα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι παράγοντας αστάθειας. Δεν έχει τίποτα να προσφέρει στη χώρα πέραν της φθοράς του. Είναι διεθνώς απομονωμένος. Όπως διακριτικά αλλά με σαφήνεια αποκαλύφθηκε, πολιτικές προσωπικότητες διεθνούς κύρους αποφεύγουν να του τηλεφωνήσουν, λόγω των υποκλοπών στις οποίες επιδόθηκε.

Δεν θα ήταν πολιτικά ορθότερο να υπάρξει έστω μια μίνιμουμ προεκλογική σύγκλιση, στον χώρο της Κεντροαριστεράς, πριν προχωρήσει μια ενδεχόμενη μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία;  

Τούτο στάθηκε αδύνατο, επειδή κάθε κόμμα επιθυμεί να μεγιστοποιήσει τα ποσοστά του, αλλά θα συμβεί μετά τις εκλογές. Δεν πρέπει να χαθεί η μεγάλη ευκαιρία που προσφέρει η απλή αναλογική. Κανένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου δεν πρέπει να επιτρέψει στον κ. Μητσοτάκη να σκοτώσει αυτή την ευκαιρία.

Αποδέχεστε την κατηγορία ότι ως ΣΥΡΙΖΑ απωλέσατε το ηθικό σας πλεονέκτημα;

Γιατί λυσσομανούν να βρουν ένα σκάνδαλο; Γιατί Παππάς; Γιατί Ραγκούσης; Γιατί Παπαγγελόπουλος; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σεβάστηκε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογουμένου. Δεν βούτηξε το δάχτυλο στο μέλι. Τέσσερα χρόνια τώρα, τον έχουν βάλει κάτω από το μικροσκόπιο και δεν μπορούν να βρουν το παραμικρό. Δεν καταχράστηκε ούτε μια δεκάρα, κι αυτό είναι που πονάει κάποιους. Γιατί άραγε;

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο