Στη διάρκεια της τηλεμαχίας των έξι πολιτικών αρχηγών εν όψει της κάλπης της 21ης Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε την ακόλουθη πρόταση: «Πριν τη δεύτερη κάλπη, προτείνω σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για κοστολόγηση».

«Πιστεύω πως κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν θα έχει αντίρρηση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Με αυτόν τον τρόπο, «πέταξε το γάντι» σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά κυρίως στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αρνείται ότι οι προεκλογικές του υποσχέσεις αγγίζουν τα 85 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας και δεν έχει δώσει συγκεκριμένο ποσό για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εάν έρθει στην εξουσία.

Απόψε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος επέμεινε, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, στην πρόταση Μητσοτάκη «να κοστολογηθούν τα προγράμματα των κομμάτων από ένα επίσημο φορέα, είτε αυτός είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε η Τράπεζα της Ελλάδος», επεκτείνοντάς την και στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Πιο αναλυτικά, δήλωσε ο κ. Σκέρτσος:

«Τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων πρέπει να είναι αξιόπιστα και υλοποιήσιμα. Γι’ αυτό τον λόγο προσκαλούμε και προκαλούμε να συμφωνήσουμε σε δύο πράγματα:

1) Να στείλουμε άμεσα όλα τα κόμματα, τα οικονομικά μας προγράμματα προς κοστολόγηση σε έναν από τους ακόλουθους τρεις φορείς, το ΓΛΚ, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ή την Τράπεζα της Ελλάδος. Εμείς έχουμε ήδη κοστολογήσει το δικό μας οικονομικό πρόγραμμα στα 9 δισ. ευρώ, σωρευτικά στην τετραετία, με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπό τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής.

2) Να υπερψηφίσουμε στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τα κόμματα να υποβάλλουν προς κοστολόγηση τα οικονομικά τους προγράμματα στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο πριν τα ανακοινώσουν επίσημα.

Θα ανταποκριθούν;».