Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος για την τουρκική προεδρία, ανέφερε ότι αν κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής, θα προωθήσει νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία.

«Είναι πολύ σημαντικό για μας, και για ολόκληρο τον κόσμο, να επιτύχουμε μία ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία. Αλλά θα καταστήσουμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστό για καμία χώρα να καταλαμβάνει άλλη χώρα», ανέφερε.

Για το αν θα υποστηρίξει την διεύρυνση του ΝΑΤΟ αν εκλεγεί πρόεδρος, δήλωσε: «Φυσικά, το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς ένας στρατιωτικός οργανισμός τον 21ο αιώνα, είναι επίσης ένας οργανισμός που υπερασπίζεται την δημοκρατία. Θα διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ στο ίδιο πλαίσιο όπως και στο παρελθόν. Ένα θεμελιώδες πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της περιόδου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ήταν ο αποκλεισμός του υπουργείου Εξωτερικών από την διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής».

«Θα επιδιώξουμε μία εξωτερική πολιτική με άξονα την ειρήνη που θα δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της Τουρκίας. Προτεραιότητά μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα και να ενεργούμε σε εναρμόνιση με τον σύγχρονο κόσμο», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ