Στα έργα και στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν την παρούσα δημοτική περίοδο αναφέρθηκε αναλυτικά, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος. Παράλληλα, ανέπτυξε τον προγραμματισμό του για την επόμενη θητεία, αν το εμπιστευτούν εκ νέου οι δημότες του.

Λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η παρούσα δημοτική περίοδος, είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη του δημοτικού έργου αυτής της τετραετίας;

Ολοκληρώνουμε μία πολύ παραγωγική δημοτική περίοδο, μέσα στην οποία μπορέσαμε να προχωρήσουμε το δημοτικό έργο και να υλοποιήσουμε το σύνολο των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει στο πρόγραμμα, το οποίο καταθέσαμε στους συμπολίτες μας το 2019. Το γεγονός αυτό αποκτά υπεραξία, καθώς τα τελευταία χρόνια κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες προκλήσεις που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα. Ο δημοτικός μηχανισμός δοκιμάστηκε σκληρά και ανταποκρίθηκε, όταν κλήθηκε να σταθεί στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, η οικονομική διαχείριση των τελευταίων ετών μαζί με τη δημιουργία νέων εσόδων επέτρεψαν στον δήμο μας να αποδειχθεί οικονομικά ανθεκτικός και μπορέσαμε να αντεπεξέλθουμε αποτελεσματικά στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση και να συνεχίσουμε αδιάκοπα την εκτέλεση του δημοτικού έργου.

Κάνοντας έναν απολογισμό τι έχετε πετύχει, ως διοίκηση, αυτήν τη θητεία;

Έχοντας θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, καταφέραμε να καταγράψουμε σημαντικές επιτυχίες σε πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα. Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων,με πολλή δουλειά και σημαντική συμμετοχή των συμπολιτών μας, πλέον έχουμε κατορθώσει να εκτρέπουμε από την ταφή περισσότερο από το 30% των οικιακών μας απορριμμάτων, ενώ παράλληλα, αξιοποιώντας καινοτόμες μεθόδους,είμαστε σε θέση να αισιοδοξούμε πως μέσα στο επόμενο διάστημα το ποσοστό θα υπερβεί το 80%, ποσοστό που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προστατεύουμε και αναβαθμίζουμε το πράσινο ισοζύγιο της πόλης, με τη φύτευση χιλιάδων δέντρων μεσαίας και μεγάλης ανάπτυξης σε όλους του κοινόχρηστους χώρους, ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία της μαρίνας Βουλιαγμένης, όπου οι συστηματικές και καταλυτικές παρεμβάσεις μας μετέτρεψαν ένα σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα το 2015,από την προηγούμενη διοίκηση της μισθώτριας εταιρείας,σε ένα πραγματικό στολίδι της πόλης.

Έχουμε καταφέρει να κάνουμε σημαντικές τομές στην κατεύθυνση της δημιουργίας μίας ευφυούς πόλης, με πληθώρα «έξυπνων» εφαρμογών. Ήδη είμαστε σε θέση να παρέχουμε τις περισσότερες δημοτικές υπηρεσίες ψηφιακά, μέσα από την ηλεκτρονική μας πύλη. Πρόσφατα, όλες αυτές οι υπηρεσίες ενσωματώθηκαν σε ένα ολοκληρωμένο «cityapp», το οποίο μας καθιστά ως τον πρώτο ολοκληρωμένα ψηφιακό δήμο της χώρας, με τεχνολογικές εφαρμογές που δύσκολα βρίσκει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε σημαντικό έργο σε πολλούς ακόμα τομείς, όπως την εξοικονόμηση αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 38% σύμφωνα με μελέτες του ΕΜΠ σε εφαρμογές αστικής βιώσιμης κινητικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και, όπως ανέφερα,τις εκτεταμένες φυτεύσεις αστικού πρασίνου και μεγάλων δέντρων.

Τέλος, είναι σε εξέλιξη η εκτέλεση του μεγαλύτερου έργου που έχει υλοποιηθεί στην ιστορία των τριών πρώην δήμων μας, ύψους 23 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο αυτό συμπεριλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλη την έκταση του δήμου, στην κατεύθυνση της δημιουργίας χώρων και διαδρομών περιπάτου, ποδηλατόδρομων, κοινόχρηστων χώρων άθλησης και αναψυχής. Οι παρεμβάσεις έχουν μελετηθεί από τις υπηρεσίες μας με σεβασμό στους πιο σύγχρονους περιβαλλοντικούς κανόνες, με στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης.

Θεωρείτε, μετά από τις δύο θητείες, ότι έχουν αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών και η όψη του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης;

Η προσπάθειά μας από το 2014, όταν αναλάβαμε την ευθύνη διοίκησης της πόλης, κινείται σε δύο άξονες. Να διατηρήσουμε το υφιστάμενο υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής στην πόλη μας και, παράλληλα, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα με παρεμβάσεις ήπιας ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του δήμου και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών για να αντεπεξέλθουμε στην κοινωνική εξέλιξη της πόλης. Πιστεύω πως σε όλους του τομείς έχουμε καταφέρει να καταγράψουμε σημαντική βελτίωση, χωρίς ωστόσο να εφησυχάζουμε, καθώς, όπως είναι γνωστό, εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας την επόμενη θητεία;

Οι προτεραιότητές μας στην επόμενη θητεία, εφόσον μας εμπιστευτούν εκ νέου οι συμπολίτες μας, είναι να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση το έργο δημιουργίας νέων υποδομών και αναβάθμισης των υφιστάμενων, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Παράλληλα, όμως, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την πόλη από τη ραγδαία ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου και να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του μοναδικού οικιστικού χαρακτήρα που απολαμβάνουμε σήμερα. Μέσα στους επόμενους μήνες θα καταθέσουμε στους συμπολίτες μας ολοκληρωμένο απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας, που ολοκληρώνεται, και αναλυτικό πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πεποίθησή μας είναι πως θα μας εμπιστευτούν οι δημότες μας και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη το όραμά μας για τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο