Σε πλήρης εφαρμογή για μια ακόμα χρονιά είναι το πρόγραμμα προεγκατάστασης πυροσβεστών που υλοποιείται μέσω του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM). Περισσότεροι από 180 πυροσβέστές από πέντε ευρωπαϊκές χώρες αναμένονται να φτάσουν στην χώρα μας κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου η Ελλάδα.

Πρόκειται για αποστολές πυροσβεστών από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες θα εδρεύουν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αρχαία Ολυμπία, με στόχο -όπως και πέρυσι- να παρέχουν συνδρομή στους Έλληνες συναδέλφους τους στην κατάσβεση πυρκαγιών, καθώς και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία μαζί τους.

H προετοιμασία για την υποδοχή των Ευρωπαίων πυροσβεστών ήδη έχει ξεκινήσει, με το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο των Διοικητικών Συνδέσμων, που λαμβάνει χώρα από χθες, Δευτέρα 15 Μαϊου, στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα προεγκατάστασης εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά πέρυσι το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με συμμετοχή πυροσβεστών από έξι χώρες: Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Ρουμανία, Φινλανδία.

Όπως επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «η επιτυχία του πιλοτικού αυτού προγράμματος (Pre-positioning Pilot Project) -έμπρακτη απόδειξη της αξίας της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης- αναγνωρίστηκε ομόφωνα στη συνάντηση υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες, γεγονός που οδήγησε σε απόφαση για συνέχιση, αλλά και επέκτασή του. Έτσι, φέτος εκτός από τη χώρα μας, Ευρωπαίοι πυροσβέστες θα εγκατασταθούν ακόμη στη Γαλλία και την Πορτογαλία». Το υπουργείο προσθέτει ότι παράλληλα η χώρα μας αποτελεί από πέρυσι κόμβο (hub) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU στην ευρύτερη Νότιο-ανατολική Μεσόγειο.