Έγινε το πολυσυζητημένο ντιμπέιτ το βράδυ της Τετάρτης. Εκείνοι οι πολιτικοί αρχηγοί έμειναν ευχαριστημένοι και θεωρούν τον εαυτό τους νικητή! Εμείς όμως «μείναμε στην ίδια τάξη», δυστυχώς.Έτσι εκείνοι, οι αρχηγοί που θέλουν να μας κυβερνήσουν, «έζησαν καλά και εμείς καλύτερα», όπως λέμε και στα παραμύθια. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο νικητής. Με στοιχεία και ντοκουμέντα έβγαλε οφσάιντ πολλές φορές τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα «πέταξε στο καναβάτσο» με νοκ άουτ τους άλλους αρχηγούς που προσπάθησαν με χτυπήματα «κάτω από τη μέση» να… κερδίσουν πόντους. Και εδώ θα μπορούσα να κλείσω το άρθρο μου!

Όμως, σ’αυτή την άνοστη τηλεμαχία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για όλους είχε απάντηση! Εκεί όπου ο πρωθυπουργός «έδωσε ρέστα» ήταν η στιγμή που αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση. Μίλησε για το νέο…νόμισμα «Δήμητρα», που προτείνει το ΜέΡΑ25. Και ακόμη, όπως αποκάλυψε –το τόνισε με έμφαση μάλιστα– ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει (η ομάδα των «53» με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο) στα συρτάρια του την έκδοση «τοπικού νομίσματος», παράλληλα με το ευρώ. Κάθε περιοχή λοιπόν, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει το δικό της νόμισμα! Δηλαδή, εάν θέλεις να πας από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να…ανταλλάξεις τα νομίσματα! Τρέχα γύρευε! Ύστερα από όλα αυτά, ο κόσμος φοβάται την επαναφορά στο σκοταδισμό.

Βέβαια, η υπόθεση «ντιμπέιτ» στην Ελλάδα, έτσι όπως διοργανώνεται και διεξάγεται, είναι δυστυχώς μια «σούπα». Ανάλατη και άνοστη! Και γι’αυτό πολλοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι δεν δέχονται να πάρουν μέρος «σε μια τέτοια φαρσοκωμωδία», όπως λένε. Και φυσικά, όπως αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, από την τηλεμαχία της Τετάρτης, έχουν δίκιο. Μα και βέβαια δεν γίναμε πιο σοφοί! Αλλά ούτε και κάποιοι αρχηγοί, όπως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης, μπόρεσαν να μας πείσουν για τις προθέσεις τους. Λόγια και μόνο λόγια.Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ανεφάρμοστα προγράμματα. «Μηδέν εις το πηλήκιο…», όπως είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στην Κοζάνη, στις 10 Σεπτεμβρίου 2009!

Είναι αλήθεια πως στη χώρα μας το ντιμπέιτ άργησε να έρθει. Η ιστορία των τηλεμαχιών ξεκίνησε το 1990. Πριν από 33 χρόνια! Θυμάμαι το τρέξιμο, τις απανωτές συσκέψεις που κάναμε στην ΕΡΤ, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα. Βέβαια, τη διοργάνωση είχε αναλάβει το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι πολιτικοί αρχηγοί που πήραν μέρος ήταν τρεις: οΚωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ονόματα που έγραψαν ιστορία στην πολιτική ζωή της Ελλάδας! Η τηλεμαχία έγινε στις 12 Μαρτίου 1990 και οι εκλογές διεξήχθησαν στις 8 Απριλίου του ίδιου έτους. Πρέπει να σημειώσω πως το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η εξωτερική πολιτική. Η συζήτηση μεταδόθηκε από την ΕΡΤ και από άλλα δύο ιδιωτικά κανάλια. Για την ιστορία, να υπογραμμίσω πως τον συντονισμό είχε ο αείμνηστος δημοσιογράφος Γιάννης Καψής, ενώ ερωτήσεις έκανε ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Δημήτρης Κώνστας.

Από το 1990 μέχρι και σήμερα είχαμε ντιμπέιτ, τηλεμαχίες «κοκορομαχίες» όπως τις λέει ο κόσμος, σχεδόν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Οι αρχηγοί των κομμάτων απαντούσαν, όχι σε ελεύθερες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, όπως και σε αυτό της Τετάρτης 10 Μαΐου, αλλά έκαναν ωραίους μονολόγους! Ο κόσμος το έχει καταλάβει αυτό. Παρακολουθεί το ντιμπέιτ, αλλά δεν επηρεάζεται.

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο