Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στο «Π», η νεοεκλεγείσα βουλευτής Άρια Αγάτσα μάς λέει πως αισθάνεται που θα συμμετέχει στη Βουλή για μία μόνο ημέρα. Παράλληλα αναλύει το εκλογικό αποτέλεσμα και μας μιλάει για τον προεκλογικό μαραθώνιο, που γίνεται με ταχύτητες σπριντ.

Συγχαρητήρια για την εκλογή σας και καλή επιτυχία για την επανεκλογή σας. Δεν είναι παράδοξο ένα κόμμα να συγκεντρώνει πάνω από 40% και να πηγαίνουμε πάλι σε εκλογές; 

Παράδοξο, μη παράδοξο, πρέπει τώρα να πορευτούμε με αυτό. Με ένα ιδιαίτερο εκλογικό σύστημα, που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ και παγιδεύτηκε ο ίδιος στη «μέγγενη» που έστησε για τη ΝΔ. Και όπως έδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν του βγήκε, καθώς η ΝΔ αναδείχθηκε ακόμη ισχυρότερη με 180.000 ψήφους περισσότερες από το 2019 και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να «αλώνει» ένα από τα τελευταία προπύργια των αριστερών δυνάμεων, την απλή αναλογική, με 40,79%. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μιλάμε για καθαρή, αλλά για σαρωτική νίκη, για έναν πολιτικό σεισμό που διεύρυνε ανέλπιστα τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 20%. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το εκλογικό σύστημα είναι διάτρητο σε δημοκρατίες σαν τη δική μας, δεν ωφελεί, βάζει σε περιπέτειες το πολιτικό σύστημα και επιβαρύνει το δημόσιο ταμείο με πολυέξοδες αναμετρήσεις. Ποιος το αντέχει αυτό;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε ο απόλυτος κυρίαρχος της μεσαίας τάξης. Με συντριπτικό ποσοστό σχεδόν 58%, η μεσαία τάξη, η οποία σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της ενεργειακής κρίσης, ψήφισε ΝΔ. Πώς το ερμηνεύετε;

Το ερμηνεύω ως ένας λογικός άνθρωπος και πολίτης. Δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία ή γνώσεις πολιτικής επιστήμης για να καταλάβουμε ότι η μεσαία τάξη και σε αυτές τις εκλογές ψήφισε μαζικά τη ΝΔ, εκτιμώντας ότι προσφέρει σταθερότητα στη χώρα, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο εμπιστεύθηκαν κυρίως οι σκληροί κομματικοί. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος της σαρωτικής επικράτησης Μητσοτάκη στις εκλογές.

Με τη στρατηγική του μεσαίου χώρου, κυριάρχησε απόλυτα στον χώρο του Κέντρου, κερδίζοντας ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις εκλογές του 2109, αν και κυβέρνησε για μια ολόκληρη τετραετία με πανδημία, ενεργειακή κρίση και το δυστύχημα των Τεμπών λίγους μήνες πριν από τις κάλπες.

Ο Κ. Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού χωρίς βασικό αντίπαλο, καθώς έχει ξεκάθαρο αφήγημα αυτοδυναμίας και σταθερότητας. Εάν προχωρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, θα τον βλέπουν οι αντίπαλοί του για πολλά χρόνια μπροστά τους…

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η ΝΔ δεν έχει ισχυρό πολιτικό αντίπαλο. Αυτό είναι καλό ή κακό για την παράταξή σας;

Η ΝΔ είναι ένα ώριμο λαϊκό κόμμα με μεγάλη διείσδυση πλέον στη μεγάλη περιοχή του Κέντρου. Δεν χρειάζεται τον πολιτικό αντίπαλο για να κινητοποιηθεί, ούτε για να απειλείται και να συντάσσεται με τις λαϊκές επιταγές. Βεβαίως θέλουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, όταν δεύτερο και τρίτο κόμμα δεν αθροίζουν ποσοστό μεγαλύτερο από το δικό μας. Είναι θέμα δικής τους αυτοκριτικής και ανασύνταξης των δυνάμεών τους. Για εμάς καλοδεχούμενη η σκληρή αντιπολίτευση, μας κρατά σε εγρήγορση, αλλά δεν μας κάνει καλύτερους και αυτό δεν είναι αλαζονικό που σας αναφέρω, αλλά βαθιά ρεαλιστικό.

Θυμάμαι ότι η «αυτοκρατορική» δεύτερη διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη έπεσε από τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ κέρδιζε μεγάλους εθνικούς στόχους. Υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί η ιστορία με πρωταγωνιστή τον Κ. Μητσοτάκη;

Θεωρώ ότι είναι λάθος να τα βλέπουμε διαζευκτικά και ανταγωνιστικά. Πρόκειται για ψευδοδίλημμα ή έξω πάμε καλά ή μέσα. Φυσικά, για να επιτευχθούν οι μακροοικονομικοί στόχοι της εθνικής οικονομίας, θα πρέπει να γίνουν θυσίες στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαθέτει εκείνα τα στελέχη που θα βρουν τη χρυσή τομή και θα οδηγήσουν τη χώρα στα μεγάλα άλματα που γίνονται με εφαλτήριο τα στέρεα μικρά θεμέλια. Δεν υπάρχει παραγωγική Ελλάδα, αν δεν εμπιστευθούν οι παραγωγοί την εθνική πολιτική, ούτε ανάπτυξη σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο ανάπτυξης της Ευρωζώνης και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 40% αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, για το δύσκολο ίσως σήμερα και την ευημερία του αύριο, που είναι ήδη ορατή.

Με τη δέσμευση για αύξηση των μισθών, με στόχο 25% στην επόμενη τετραετία και μέσο μισθό τα 1.500 ευρώ. Με νέες αυξήσεις στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2024, με αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων με νέο ενιαίο μισθολόγιο. Σήμερα, η χώρα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο στο οποίο εξελίσσονται έργα ύψους 22,5 δισ. ευρώ, με αύξηση επενδύσεων κατά 70% και στόχο για μείωση δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2030, μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% έως το 2027, αύξηση μεριδίου μεταποίησης, με εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ το 2027, 12μηνη τουριστική περίοδο με έσοδα 30 δισ. ευρώ ετησίως. Είναι προφανές ότι, εφόσον εκπληρωθούν αυτοί οι στόχοι, αυτή η επιτυχία της χώρας θα αποτυπωθεί στη ζωή του καθενός μας, θα περάσει στο πορτοφόλι μας, στις τραπεζικές μας καταθέσεις, στη ζωή των παιδιών μας.

Τι προβλέπετε για τις επόμενες εκλογές για το ΠΑΣΟΚ; Πιστεύετε πως θα αυξήσει τα ποσοστά του;

Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ κατέκτησε το ποσοστό που εκπροσωπεί στην κοινωνία αυτήν τη στιγμή και, αν το αυξήσει περαιτέρω, η δεξαμενή του είναι μάλλον οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ισχυρό μήνυμα των πολιτών για απόλυτη επικράτηση της ΝΔ δημιουργεί νομοτελειακά και ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία. Ποιο είναι το δικό σας προσωπικό στοίχημα για τον Βόρειο Τομέα;

Για να μη λέω μεγάλα λόγια, και όντας ένας από τους 300, θέλω να σας αποκαλύψω ότι πράγματι έχω προσωπικό στοίχημα που θέλω να κερδίσω. Το στοίχημα το έβαλα με τον εαυτό μου όταν όργωσα όλες τις περιοχές του Βόρειου Τομέα, κάποιες πιο ευνοημένες, κάποιες όχι. Για να μην μπαίνω στα χωράφια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα σας πω ότι όσο περνά από το χέρι μου, όσον αφορά την κεντρική διοίκηση και τη Βουλή, θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών. Όλων, και αυτών που δήλωσαν ότι με ψήφισαν και των άλλων. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα της ασφάλειας των πολιτών, οι αθλητικοί χώροι, η φροντίδα των ηλικιωμένων και η προστασία της παιδικής ηλικίας. Είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη με τις εργαζόμενες γυναίκες/μητέρες –άλλωστε είμαι και εγώ μια αυτές– και φυσικά με τους αναπήρους που στερούνται προσβασιμότητας.

Γιατί ο κόσμος ψήφισε την Άρια;

Διότι πείστηκαν για τον πραγματικό αγώνα που δίνω για τα δικαιώματά τους, παλεύω μέχρι τέλους για τις ανάγκες τους, για τις αξίες και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, που πρέπει να πάει ακόμη πιο μπροστά.

Στη δημοσιογραφία έχετε διαγράψει μια μεγάλη πορεία. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Θεωρώ ότι είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Δημοσιογράφοι και πολιτικοί πασχίζουν για το δημόσιο συμφέρον, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία των πολιτών. Οπότε δεν νιώθω ότι μεταπήδησα, άλλωστε έχω ξαναϋπάρξει βουλευτής.

Αρκεί μόνο η αναγνωρισιμότητα που προσφέρει η τηλεόραση για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής;

Προφανώς όχι. Η αναγνωρισιμότητα είναι ένα καλό διαβατήριο, αλλά μέχρι εκεί. Έχει περάσει η εποχή που οι πολίτες ψήφιζαν με κριτήριο τη δημοφιλία. Θέλει δουλειά, όραμα, πολιτικό κριτήριο, γνώσεις, ικανότητες. Βέβαια, αρκετοί αναγνωρίσιμοι διαθέτουν αυτά που προανέφερα, για να μην τους αδικούμε. Απλά ο κόσμος ψηφίζει πρόγραμμα, ήθος, λόγο, αφήγημα, ικανότητα να λύσεις τα προβλήματά του.

Κάνατε ένα προεκλογικό σπριντ. Τι θυμάστε χαρακτηριστικά από την προηγούμενη προεκλογική περίοδο;

Τους ανθρώπους που μου έσφιγγαν το χέρι, την αγκαλιά ορισμένων, την αγάπη τους, την εθελοντική τους στήριξη. Αυτό μου έμεινε και αυτό αναπολώ. Κατά τα άλλα, απίστευτη κούραση. Ένας μαραθώνιος με ταχύτητα σπριντ.

Τι μηνύματα λαμβάνατε από τους ψηφοφόρους σας προεκλογικά; Είχατε την αίσθηση πως η ΝΔ οδεύει σε ιστορική νίκη;

Ότι θα οδεύαμε σε νίκη το είχαμε αντιληφθεί. Ότι θα είχαμε σαρωτική νίκη όμως, ειλικρινά δεν το περιμέναμε. Ήταν μία σιωπηρή προεκλογική περίοδος, δύσκολα εξωτερικεύονταν οι πολίτες. Έκριναν κυρίως με το ποιος τους προσφέρει σταθερότητα και υπευθυνότητα. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη αυτή που μας επεφύλαξε ο λαός και οφείλουμε να του την ανταποδώσουμε.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο