Αυτό φαίνεται να κυριάρχησε στη σκέψη των αποφασισμένων αλλά και των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, όταν πήγαν στην κάλπη. Ένα μικρό και σίγουρο όφελος είναι προτιμότερο από ένα μεγάλο αλλά αβέβαιο. Καλύτερα λίγα και σίγουρα, παρά πολλά και αβέβαια. Με αποτέλεσμα οι λεγόμενες από όλους «βουβές» εκλογές να μας επιφυλάξουν ένα τέλος εκκωφαντικά θορυβώδες. 40% ο πρώτος και 20% ο δεύτερος. Εκλογικό αποτέλεσμα, σοκαριστικό!

Για άλλη μια φορά, η κάλπη έδωσε την απάντηση στην ερώτηση, αν η δύναμη ενός πολιτικού είναι το παραμύθι. Οι πολίτες απέρριψαν τα μεγάλα λόγια, την τοξικότητα, τις ύβρεις, το «άγνωστο» αύριο, το παραμύθι. Προτίμησαν την ασφάλεια, τη σιγουριά, την αξιοπιστία, την αλήθεια, το ξεκάθαρο μήνυμα.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε, με την ευρεία νίκη που πέτυχε, ότι θα είναι επικεφαλής μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μια κεντροδεξιά παράταξη αδιαφιλονίκητα ανθεκτική και μια κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα που έχει ανάγκη η χώρα.

Αντίθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με υπερφίαλες υποσχέσεις, χωρίς στρατηγική και ξεκάθαρο μήνυμα, πνέει τα λοίσθια.

Εκείνο που μπορεί να τον κρατήσει στη θέση του είναι οι επόμενες «γρήγορες» εκλογές, για να μην υπάρξει και διάλυση του πολιτικού του κόμματος. Φυσικά δεν ξέρουμε αν η λέξη «παραίτηση» πέρασε από το μυαλό του, παρά τη συντριπτική ήττα, την τέταρτη κατά σειρά, που έχει υποστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο έβαζε κάποτε και στοίχημα ότι δεν θα χάσει από αυτόν. Ο «άχαστος» μετράει σήμερα τέσσερις ήττες, σύντομα θα γίνουν πέντε και έχει ο Θεός!

Ο λαός τού γύρισε την πλάτη, αλλά προφανώς κάνει ότι δεν το βλέπει ή ελπίζει στη μεγάλη ανατροπή.

Ένας σημαντικός αριθμός πολιτικών αναλυτών και δημοσκόπων θεωρούν ότι θα έπρεπε, όπως έκανε το 2009 ο τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ήττα της παράταξής του να παραιτηθεί, για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και υστεροφημίας του.

Άλλωστε, είναι μόλις 49 χρονών και πήρε τα μαθήματά του. Πρώτον πιστεύουμε τη «φυλή» των δημοσκόπων, είτε μας συμφέρουν τα αποτελέσματα είτε όχι, και δεύτερον «διαβάζουμε» σωστά τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και αποφεύγουμε την κάθε κατασκευή «μαυρίλας». Δεν ζούμε ούτε στην κόλαση ούτε στον παράδεισο. Ζούμε στη γη και στο έτος 2023 και μας αρέσει παρά τα διάφορα προβλήματα. Αυτονόητα πράγματα. Και, το κυριότερο, την εμπιστοσύνη που χάσαμε την ξανακερδίζουμε με πράξεις και όχι με λόγια λόγια.

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου, συγγραφέα Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο