Το αποτέλεσμα της Κυριακής 21 Μαΐου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορικό. Είναι ο θρίαμβος της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς αντίληψης που κυριαρχεί στην παράταξη της ΝΔ, από τον Ιανουάριο του 2016, όταν μέλη του κόμματος και άλλοι πολλοί εκτός παράταξης πολίτες εξέλεξαν πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις εκλογές της απλής αναλογικής νίκησε η…απλή λογική. Θριάμβευσαν η σταθερότητα, η κανονικότητα, η λογική που εξέφρασε η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ηττήθηκαν κατά κράτος ο τυχοδιωκτισμός, ο ρεβανσισμός, η εχθροπάθεια, που αποτέλεσαν την κυρίαρχη αντίληψη του Αλέξη Τσίπρα.

Το τελικό αποτέλεσμα έδειξε ότι τα στοιχήματα του Μητσοτάκη κερδήθηκαν στον απόλυτο βαθμό και τα διλήμματα που έθεσε απαντήθηκαν από τον λαό με κατηγορηματικό τρόπο. Έναν λαό που κοιτάζει μπροστά, όπως το απαιτούν οι καιροί σήμερα, αλλά κουρασμένο και απογοητευμένο κάποτε, που είχε…διονυσιασθεί από τις ρωμαλέες υποσχέσεις αναμενόμενων επικών μαχών και που τελικά είδε ότι κινδύνεψε να γίνει παρίας της Ευρώπης στα χέρια ιδεοληπτικών μαθητευόμενων μάγων.

Έναν λαό που και σε όλη τη διάρκεια της τετραετούς αντιπολίτευσης και κατά την προεκλογική περίοδο έβλεπε τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να…πείσει τη μεγάλη πλειοψηφία ότι δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Χωρίς πειστικό πρόγραμμα, μόνο με γενικόλογες διακηρύξεις και μια επιθετικότητα και τοξικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε όχι μόνο στην επιδίωξή του να συσπειρώσει δυνάμεις από τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς, αλλά και να συγκρατήσει όσους, στα χρόνια της κρίσης, τον είχαν εμπιστευτεί.

Έναν λαό που έβλεπε να λοιδορείται και να περιφρονείται, μη ικανός να καταλάβει τη μέθεξη των οραματισμών ενός κόμματος που, παρότι είχε κυβερνήσει, προέβαλε ως ονειρώξεις τα αιτήματα του περιθωρίου. Έναν λαό που έβλεπε τους Πολάκηδες να του κουνάνε το δάκτυλο, να τον προειδοποιούν, να τον απειλούν ότι, αν ξανάρθουν, θα τον κυνηγήσουν και θα τον τιμωρήσουν.

Έναν λαό που έβλεπε τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύουν μίσος, χυδαιότητα, τοξικότητα. Να παραφράζουν και να αγνοούν τους κανόνες της αστικής δημοκρατίας, μιλώντας για «χούντα Κούλη» και ο αρχηγός τους να μιλάει για «καθεστώς Μητσοτάκη».

Παρά την έκπληξη, ως προς τα ποσοστά του αποτελέσματος, ωστόσο, οι εκλογές αυτές ήταν εκλογές της επιβεβαίωσης. Επιβεβαίωσης των τάσεων που καταγράφονταν εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα και έμοιαζαν παγιωμένες για περίπου επτά χρόνια. Επιβεβαίωσης του εκλογικού κανόνα ότι τις εκλογές τις κερδίζει αυτός που έχει καθαρή στρατηγική και εκπέμπει το πιο σωστό μήνυμα, με το σωστό ύφος, από τα κατάλληλα δίκτυα. Επιβεβαίωσης όσων ισχυρίζονται ότι η ελληνική κοινωνία έχει κλείσει πίσω της την περίοδο της κρίσης. Και μαζί με αυτήν, τις πολιτικές και επικοινωνιακές στρατηγικές, αλλά και τη ρητορική που τη χαρακτήρισαν.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο