«Τιμούμε το πληρεξούσιο ορισμένου χρόνου που μας δίνουν οι πολίτες», δηλώνει στο «Π» ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, επισημαίνοντας πως το διακύβευμα της επόμενης κάλπης είναι η χώρα να έχει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Οι πολίτες φαίνεται πως έχουν προεξοφλήσει τη νίκη της ΝΔ και μάλιστα ορισμένοι πιστεύουν πως στις επόμενες εκλογές η μάχη θα δοθεί προς τα αριστερά και στα μικρότερα κόμματα. Εσείς έχετε την ίδια αίσθηση;

Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό με ξεκάθαρο λόγο και λέμε πως η χώρα χρειάζεται ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ζητάμε από τους πολίτες μια νέα εντολή διακυβέρνησης για να ολοκληρώσουμε όσα δεν προλάβαμε την προηγούμενη τετραετία, εξαιτίας των σημαντικών προκλήσεων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, όπως ήταν για παράδειγμα η πανδημία και η ενεργειακή κρίση. Επίσης θα πρέπει όλοι οι πολίτες να αντιληφθούν πως στις επόμενες εκλογές θα κριθεί η αυτοδυναμία της κυβέρνησης. Μην ξεχνάτε πως οι κάλπες της 25ης Ιουνίου είναι άδειες. Άρα, όλα θα κριθούν από την αρχή.

Αυτό θα λέγατε πως είναι το διακύβευμα των εκλογών;

Το διακύβευμα είναι –και θα πρέπει να το καταλάβουν οι πολίτες– πως ψηφίζουμε διότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ασφαλή, ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, επειδή έχει να αντιμετωπίσει τις σημαντικές προκλήσεις της νέας εποχής.

Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οδήγησε τη χώρα σε ακυβερνησία και ταυτόχρονα κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ αν οδηγηθούμε σε τρίτες κάλπες. Πώς κρίνετε αυτό το γεγονός;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως, ακόμα κι αν η ΝΔ έχει 149 έδρες, δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση. Όλοι αντιλαμβάνονται συνεπώς ότι σε μια τέτοια περίπτωση μοιραία θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές. Ασφαλώς και δεν ευχόμαστε ούτε επιδιώκουμε μια τέτοια εξέλιξη και καλούμε τον κάθε πολιτικό αρχηγό να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Η πραγματικότητα είναι πως σε λίγες ημέρες οι πολίτες θα προσέλθουν και πάλι στις κάλπες, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε λίγο πριν αποχωρήσει από την εξουσία να «ναρκοθετήσει» το εκλογικό σύστημα με τον νόμο της απλής αναλογικής. Από την άλλη μεριά, ο κ. Ανδρουλάκης κόπτεται για να πάρει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Φοβάστε μήπως το υψηλό ποσοστό που πέτυχε η ΝΔ λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά στη δεύτερη κάλπη, υπό την έννοια του εφησυχασμού;

Το θέμα των εκλογών εξ αρχής το αντιμετωπίσαμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και το εκλογικό αποτέλεσμα με πολύ μεγάλη σεμνότητα, χωρίς καμία υπεροψία ή έπαρση. Θεωρώ πως τώρα είναι η ώρα οι πολίτες να επιβεβαιώσουν και στη δεύτερη κάλπη τη βούλησή τους η χώρα να τρέξει μπροστά. Και βέβαια, όσον αφορά το υψηλό ποσοστό που κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στην πρώτη κάλπη, μόνο τυχαίο δεν ήταν. Εμείς αντιμετωπίζουμε την κάθε μία ψήφο ως ένα πληρεξούσιο.

Τι εννοείτε με αυτό;

Εννοώ πως για εμάς η κάθε ψήφος αποτελεί ένα πληρεξούσιο του κάθε πολίτη, που μας ζητάει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα και μάλιστα σε ορισμένο χρόνο κι εμείς οφείλουμε να το τιμήσουμε. Διότι όλοι αυτοί οι πολίτες που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία δεν ανήκουν απαραίτητα στον σκληρό πυρήνα της παράταξης μας, αλλά είδαν και εκτίμησαν τη δουλειά και τις θετικές αλλαγές που έλαβαν χώρα τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας. Πρωτίστως όμως, όλοι αυτοί οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία για να κάνει κι άλλα θετικά βήματα για τη χώρα και να προχωρήσει σε ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Επί προσωπικού, εσείς τι πληρεξούσιο έχετε λάβει από τους πολίτες;

Οι πολίτες ζητούν ειλικρίνεια, πάνω από όλα, κι αυτά που υπόσχονται οι πολιτικοί να γίνονται πράξη. Κι εμείς αυτό το κάναμε. Ό,τι υποσχεθήκαμε το 2019 το υλοποιήσαμε και μάλιστα υλοποιήσαμε ακόμα περισσότερα στον βαθμό που μπορούσαμε. Οι πολίτες ζητούν να συνεχιστούν οι επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς, να στηρίξουμε τη νέα γενιά με οικονομικά κίνητρα, να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, να στηρίξουμε τον θεσμό της οικογένειας και να βελτιώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εμείς έχουμε συγκεκριμένο όραμα και έχουμε καταθέσει ένα σαφές, υλοποιήσιμο και κοστολογημένο πρόγραμμα, σε αντίθεση με τα προεκλογικά προγράμματα που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Προγράμματα ανεφάρμοστα, που θα τίναζαν στον αέρα τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Μιας και αναφερθήκατε στα δημοσιονομικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε τη ΝΔ ως τον «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ», γιατί βάζει σε δημοσιονομικές περιπέτειες τη χώρα. Τι απαντάτε;

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει αντιγράψει μεγάλο μέρος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν μιλήσει για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, να ρίξει πρώτα μια ματιά στο δικό του προεκλογικό οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο έχει πολλές ασάφειες και κοστολογείται πάνω από 44 εκατ. ευρώ. Εμείς ως υπεύθυνη παράταξη αισθανόμαστε στους ώμους μας βαριά την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας και το έχουμε αποδείξει με τις πράξεις μας κι όχι με τα λόγια μας.

Στην προηγούμενη διακυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σας είχε αναθέσει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε τι πρόκειται να αλλάξει στην καθημερινότητα και στην τσέπη των πολιτών με την περιβόητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας;

Κατ’αρχάς, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βάλει την Ελλάδα στον «χάρτη των επενδυτών». Αυτό σημαίνει πως οι ξένοι επιχειρηματίες, χωρίς φόβο πλέον, θα μπορούν να επιλέξουν τη χώρα μας για τις επενδύσεις τους. Όμως, για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τους πολίτες σημαίνει πως ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας θα μπορεί να δανείζεται από τις τράπεζες χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκότερους όρους. Τα χαμηλά επιτόκια θα ανοίξουν τον δρόμο και στους Έλληνες επενδυτές για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες;

Αυτήν τη στιγμή έχουμε μπροστά μας ένα «σχέδιο Μάρσαλ» με τρία ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρόκειται για το πρόγραμμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2017, με κονδύλια συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ. Επίσης, αυτά τα κονδύλια αναμένεται να μοχλεύσουν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους. Παράλληλα, «τρέχουν» χρηματοδοτικά προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας ενώ μέσω της πλατφόρμας «knowyourcustomer» πάνω από 18.000 επιχειρήσεις έχουν εγκριθεί για δανειοδότηση και προσδοκούμε την περαιτέρω διεύρυνση του αριθμού των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Αναπτυξιακής.

Ένα άλλο θέμα που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι η ακρίβεια. Αυτό που νοιάζει τους καταναλωτές είναι, πότε θα μειωθούν οι τιμές των βασικών αγαθών;

Από την πρώτη στιγμή εξηγήσαμε στους πολίτες πως οι ανατιμήσεις οφείλονται στην «ακρίβεια Πούτιν» εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο η Ελλάδα, με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, κατάφερε να έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Τα τρόφιμα στη χώρα μας είναι στο 11%, ενώ ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού των τροφίμων στην Ευρώπη είναι στο 13%. Εμείς ποτέ δεν είπαμε πως θα απορροφήσουμε το 100% των ανατιμήσεων, αλλά ότι θα προχωρήσουμε σε μέτρα για την προστασία κυρίως των ασθενέστερων, και αυτό κάναμε.

Η αντιπολίτευση,όμως, σας κατηγορεί ότι αντιμετωπίζετε την ακρίβεια με διάφορα pass, ενώ αφήνετε τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ να αισχροκερδούν.

Αυτό δεν είναι αλήθεια, κα Καραβοκύρη. Αυτό αποτελεί έναν ακόμα μύθο του ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργήσαμε έναν ευέλικτο ελεγκτικό μηχανισμό που κάνει καθημερινά ελέγχους –έχουν γίνει περισσότεροι από 4.500 έλεγχοι στην αγορά–, έχουμε επιβάλει πρόστιμα ύψους 4 εκατ. ευρώ και μάλιστα έχουμε καταγγείλει ονομαστικά περιπτώσεις επιχειρήσεων που προσπάθησαν να αισχροκερδήσουν. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν υπήρχαν έλεγχοι, αλλά δεν υπήρχε ούτε καν ο τρόπος για να επιβληθούν πρόστιμα στους παραβάτες. Κυρίως, όμως, εμείς δεν αφήσαμε απροστάτευτους τους πολίτες απέναντι στις αλλεπάλληλες κρίσεις. Ορθώσαμε «αναχώματα» απέναντι στην ακρίβεια και στηρίξαμε τους πιο ευάλωτους πολίτες με στοχευμένες δράσεις.

Θεωρείτε πως, μετά τις αποκαλύψεις για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ μπορεί να κερδίσει και τη Ροδόπη στις επόμενες εκλογές;

Δεν θα κρίνω το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ροδόπη. Το μείζον ζήτημα αυτήν τη στιγμή είναι πως φαίνεται να υπήρξε ωμή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ κάποιων υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό ήταν σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα. Εμείς ζητάμε να ξεκαθαρίσουν ρητά και κατηγορηματικά οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ πως εκπροσωπούν τη μουσουλμανική κι όχι την τουρκική μειονότητα στην περιοχή. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα. Όλα τα υπόλοιπα θα τα καθορίσουν οι πολίτες.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο