Η εκλογική διαδικασία για τους εγγεγραμμένους αποδήμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι προσέρχονται στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Ελλάδα, διεξάγεται στην Κύπρο σήμερα.

Συνολικά, 1543 πολίτες έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Πάφο.

Στις εκλογές της 20ης Μαϊου 2023, 1462 ήταν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση όσων γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους κατά 81 άτομα.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ψηφίζουν και όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού.

Οι 25.610 Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού ψηφίζουν σε συνολικά 102 εκλογικά τμήματα που έχουν συσταθεί σε 85 πόλεις, 35 χωρών ανά την υφήλιο. Τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν αεροπορικώς στην Αθήνα και το Εφετείο, όπου θα ανοιχτούν όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν τα μεσάνυχτα στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, στην Αυστραλία. Η εκλογική διαδικασία στο εξωτερικό θα τελειώσει 29 ώρες μετά, από το Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ, την Κυριακή τα ξημερώματα.

Αύριο, ψηφίζουμε στα ίδια εκλογικά κέντρα με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Εξαιρούνται σχολικά συγκροτήματα που αυτή την περίοδο λειτουργούν ως βαθμολογικά κέντρα των πανελλαδικών εξετάσεων. Ειδικότερα για το δήμο Αθηναίων, πρόκειται για το 1ο και 6ο Επαγγελματικό Λύκειο και το 12ο, 50ο και 59ο Γυμνάσιο και Λύκειο. Οι εκλογείς που ψήφισαν στα συγκεκριμένα σχολικά συγκροτήματα, θα πρέπει να ελέγξουν εγκαίρως στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών -και συγκεκριμένα στο «μάθε πού ψηφίζεις»- για το νέο εκλογικό τμήμα στο οποίο θα πρέπει να προσέλθουν.