Ποια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή

Ιστορική νίκη της ΝΔ σκιαγραφεί το πρώτο exit poll, δίνοντάς της ποσοστό 40 με 44%. Στη βουλή με βάση αυτό το exit poll μπαίνουν 9 κόμματα.

Η ΝΔ έχει διευρύνει την διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του οποίου είναι μικρότερο από εκείνο των εκλογών στις 21 Μαΐου και κινείται κάτω από το 20%.

Έκπληξη των εκλογών της 25ης Ιουνίου αποτελούν οι Σπαρτιάτες, το κόμμα στο οποίο έδωσε την στήριξη του ο Ηλίας Κασιδιάρης, καθώς φαίνεται πως θα καταλάβουν την πέμπτη θέση στην σειρά των κομμάτων, με ποσοστό της τάξης του 5%, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ κινείται στα ποσοστά που συγκέντρωσε τον Μάιο, ενώ ενισχυμένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές εμφανίζεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Τα ίδια ποσοστά φέρονται να συγκεντρώνουν η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ, που φαίνεται πως θα μπει στην Βουλή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μένουν εκτός Κοινοβουλίου τόσο η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, όσο και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Με επεξεργασμένο το 80% των ερωτηματολογίων των χιλιάδων ψηφοφόρων που πήραν μέρος στο exit poll, (το υπόλοιπο 20% αφορά ψηφοφόρους που άσκησαν το εκλογικό δικαίωμα τους από τις 17:00 έως τις 19:00 και θα επεξεργαστούν σε δεύτερη φάση), τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, εκτιμώνται ως εξής:

Εκλογές 2023 – Exit Poll: Στο 23,9% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ