Απολογισμό των έργων που έχουν γίνει κατά τις θητείες του, αλλά και τη στοχοθεσία για την επόμενη θητεία, έκανε μιλώντας στο «Π» ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

Ο κ. Χαρχαλάκης αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν, όπως είναι ο ΧΥΤΥ και η διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας πως ήταν «μία θητεία παραγωγική αλλά με πολλές προκλήσεις, όπως η πανδημία, που δημιούργησε νέα δεδομένα». Τέλος, τόνισε πώς «η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετική», όσον αφορά τον τουρισμό.

Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η παρούσα δημοτική θητεία. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα; 

Στις δύο θητείες που μέχρι σήμερα είχα την τιμή να προΐσταμαι του Δήμου Κυθήρων, εγώ και οι συνεργάτες μου ολοκληρώσαμε δεκάδες αναπτυξιακά έργα που οι δημότες ανέμεναν επί μακρό χρονικό διάστημα. Έργα ύδρευσης, οδοποιίας, αναπλάσεων, κτιριακά, φωτισμού κ.λπ. Μελετήσαμε και «ωριμάσαμε» μεγάλες υποδομές, όπως το αποχετευτικό του Νότιου Τμήματος Κυθήρων, που χρηματοδοτήθηκε με 28,5 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ολοκληρώσαμε επιτυχώς τον ΧΥΤΥ και τη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων, με αποτέλεσμα το νησί μας να είναι μακράν από τα πλέον καθαρά στην Ελλάδα. Προωθήσαμε την ίδρυση Δημοτικού Σφαγείου, ολοκληρώνοντας τις σχετικές μελέτες, και αναμένουμε την οριστική αδειοδότηση. Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «LEADER», από το οποίο εισέρρευσαν στα Κύθηρα σχεδόν 6 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις στην εστίαση, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Ήταν μια θητεία παραγωγική αλλά με πολλές προκλήσεις, όπως η πανδημία, που δημιούργησε νέα δεδομένα στη Δημόσια Διοίκηση, στα οποία έπρεπε να προσαρμοστούμε.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας σε σχέση με τα έργα, μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας; 

Ολοκληρώνουμε σημαντικά έργα που σύντομα θα παραδοθούν σε χρήση: δρόμοι στις παραλίες, επτά νέες σύγχρονες παιδικές χαρές, μεγάλο αθλητικό κέντρο, ενώ σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει η κατασκευή δύο γηπέδων ποδοσφαίρου, καθώς και μια μεγάλη ανάπλαση στον Αβλέμωνα, που χρηματοδοτήθηκε με 4 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και πάντα σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, που μας συνδράμουν στο έργο μας. Και φυσικά οι δημοπρασίες συνεχίζονται αμείωτες. Σχεδόν κάθε εβδομάδα ανεβάζουμε δημοπρασίες στο Μητρώο Συμβάσεων, η θητεία ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν εκ νέου.

Έχετε ανακοινώσει ήδη ότι θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας τον Οκτώβριο του 2023. Ποιοι είναι οι στόχοι και ποιες οι προτεραιότητές σας για την επόμενη θητεία, αν σας εμπιστευθούν και πάλι οι πολίτες; 

Το πρόγραμμά μας είναι συγκεκριμένο, σαφές και κοστολογημένο, σε αντίθεση με τις θεωρίες της αντιπολίτευσης και των εκκολαπτόμενων «σωτήρων». Κύριος στόχος είναι η εμπρόθεσμη και άρτια ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που έχουμε δημοπρατήσει: αποχέτευση Νότιου Τμήματος, έργα αναπλάσεων, έργα ύδρευσης κ.λπ. Επιπλέον, αναμένουμε τον Νοέμβριο την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του μεγάλου έργου της επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης», ένα έργο πνοής, που θα έχει προϋπολογισμό περίπου 15 εκατ. ευρώ. Φυσικά στοχεύουμε πάντα στη βελτίωση της καθημερινότητας, όπως κάνουμε ήδη από το 2014, και στην ωρίμανση νέων μεγάλων έργων που θα χρηματοδοτηθούν στα επόμενα χρόνια, όπως το Κλειστό Γυμναστήριο, το Συνεδριακό Κέντρο, το Cluster Νεανικής Επιχειρηματικότητας και οι μεγάλες λιμενικές υποδομές, για τις οποίες ήδη εκπονούνται οι σχετικές μελέτες.

Ποια είναι τα πρώτα «μηνύματα» που υπάρχουν για το νησί σας σχετικά με τον τουρισμό; Τι μπορεί να δει ένας επισκέπτης όταν έρθει και πόσο εύκολο είναι να έρθει στα Κύθηρα; 

Τα Κύθηρα είναι ένας ιδιαίτερος τόπος, με πολλές εναλλαγές τοπίου. Υπάρχουν πτήσεις από την Αθήνα, πτήσεις charter, καθώς και ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τον Πειραιά, το Γύθειο, τη Νεάπολη, την Κίσαμο Χανίων και τα γειτονικά Αντικύθηρα. Πιστεύω ότι η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετική, όπως ήταν και η προηγούμενη. Ο κόσμος είναι ήδη πολύς και προτρέπω τους επισκέπτες να κάνουν τις κρατήσεις τους όσο το δυνατόν νωρίτερα. Στα Κύθηρα υπάρχουν επιλογές για όλους. Δεκάδες παραλίες, εξαιρετικά καταλύματα, τοπικές γεύσεις και κυρίως απέραντο χαμόγελο από τους επαγγελματίες!

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο