Γράφει η Ραφαέλα Παπαγεωργίου

Σε άριστο κλίμα αδελφικότητας, συνεργασίας και εμπιστοσύνης ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου η απονομή επάθλων του Ιστιοπλοϊκού Αγώνα
Ανοιχτής Θάλασσας «Αναστασίου Σούλη 2023» από την ΑΧΕΠΑ, ενώ δεν έλειψαν οιφιλοφρονήσεις, τα χαμόγελα, αλλά και οι φωτογραφίες. Τη λαμπερή φιλανθρωπική εκδήλωση στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά χαιρέτισαν εκπρόσωποι της AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association), των αγώνων αλλά και της τοπικής κοινωνίας, ενώ τη βραδιά έντυσε
μουσικά ο Θάνος Γεωργουλάς.

Υπό την αιγίδα της ΑΧΕΠΑ Hellas, τα τέσσερα τμήματά της, Γλυφάδας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Πειραιά και Παλαιού Φαλήρου, διοργάνωσαν την ως άνω εκδήλωση απονομής επάθλων, καθώς το Σάββατο 1 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η ιστιοδρομία Φάληρο-Αίγινα και την Κυριακή ηιστιοδρομία Αίγινα-Φάληρο. Με το μεγάλο φιλανθρωπικό και εθνικό έργο που προσφέρει η ΑΧΕΠΑ εδώ και εκατό χρόνια -μέσω των υποτροφιών σε παιδιά, των αγαθοεργιών σε ιδρύματα- ξεκινώντας από Αμερική και επιθυμώντας να αγκαλιάσει τον Ελληνισμό, κατάφερε να επεκταθεί και να εδραιώσει την πολιτική της ισχύ σε όλη την Ευρώπη.

Το θεάρεστο, φιλανθρωπικό έργο

Όπως μάλιστα, αποκάλυψε στην Political o κ. Δημήτρης Χριστόπουλος, Πρόεδρος της AHEPA Γλυφάδας, μετρώντας ένα τεράστιο φιλανθρωπικό και ιδιαίτερο έργο, η AHEPA προετοιμάζει καινούρια πτέρυγα για την ανάπτυξη της ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ προ των πυλών βρίσκεται και η δημιουργία ενός τρίτου νοσοκομείου στα Ιωάννινα, πέραν του Ευαγγελισμού στην Αθήνα και του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. «Η σημερινή εκδήλωση της 3ης Ιουλίου έχει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, καθώς ό,τι έχει συγκεντρωθεί θα σταλθεί στα παιδιά με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

Υπέρ του αθλητικού ιδεώδους και διατηρώντας την παράδοση ζωντανή, καθώς ο Πειραιάς γέννησε την ιστιοπλοΐα, η AHEPA HELLAS με τη συνδρομή των τεσσάρων παραρτημάτων της, προχώρησε σε αυτή την ιστιοπλοϊκή δράση για να κάνουν ακόμη πιο γνωστό στους νέους αυτό το αναζωογονητικό και υγιές άθλημα, ώστε μελλοντικά όλο και περισσότεροι να εμπνευστούν και να ασχοληθούν με αυτό. «Είναι συνέχεια της ναυτοσύνης των Ελλήνων, καθώς οι Έλληνες ήταν ανέκαθεν ναυτικός λαός και αυτή η διοργάνωση θα συνεχιστεί και μεταγενέστερα για να ενταχθούν, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, οι Έλληνες στο χώρο της Ιστιοπλοΐας», κατέληξε ο κ. Χριστόπουλος.

Για την ιστορία…

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί χρονολογικά η ιστορία της ΑΧΕΠΑ για να γνωστοποιηθεί το τι επιτελεί εδώ και τόσα χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, η AHEPA δημιουργήθηκε το 1922 στην περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής και συνέβαλε στην προστασία, αλλά και στη διάσωση των Ελλήνων εκείνη την περίοδο.

Από τότε, λοιπόν, οι απόγονοι θέλοντας να διαφυλάξουν το θεάρεστο αυτό έργο συνεχίζουν να προσφέρουν στην κοινωνία, στην προσπάθειά τους να παροτρύνουν όλο και περισσότερους να γίνουν μέλη της και να συνεισφέρουν σε αυτό το πολύτιμο έργο. Σκοπός τους, όπως τονίστηκε και στην εκδήλωση απ’ όλους τους αρωγούς, δεν είναι άλλος από την πρόοδο του Ελληνισμού και την προώθηση διαχρονικών αξιών.

 

Δημοσιεύτηκε στην Political, 6/7/2023