Η ιστορία έχει δείξει ότι οι αλλαγές αρχηγών κομμάτων εξουσίας γίνονται πάντα μετά από μια βαριά ήττα, που έχει δυσκολίες στη διαχείριση και ιδιαίτερες δυσκολίες στην ενότητα του κόμματος. Τα δαχτυλίδια της διαδοχής δίνονται με πολλούς τρόπους, άμεσους και έμμεσους.

Σαν κεραυνός εν «αιθρία» έπεσε και στο δικό μας πολιτικό στερέωμα. Πριν ακόμη καθίσει η σκόνη της βαριάς ήττας και πριν οι δημοσιολόγοι και πολιτικοί αναλυτές «φωτίσουν» την επόμενη μέρα, ήρθε η παραίτηση του αρχηγού του πολιτικού κόμματος της βαριάς ήττας, με μια σιβυλλική δήλωση. «Αποχωρώ αλλά θα μείνω παρών, και τώρα και μετά». Και η πολιτική ατζέντα των θερμών ημερών του καλοκαιριού άλλαξε. Από την επόμενη μέρα της διαχείρισης της ήττας περάσαμε στις διαδικασίες εκλογής του νέου αρχηγού. Όσο για τον παραιτηθέντα αρχηγό, θα παρευρίσκεται στα ορεινά έδρανα του Κοινοβουλίου και θα εκφράζεται μέσω κύκλων! Τακτική γνωστή.

Το έργο έχει ξαναπαιχτεί. Αρχηγός φευγάτος αλλά όχι απών. Όπως ο «Νέστωρ», ο σοφός και συνετός «Νεογέροντας» που οι συμβουλές του θα ακούγονται με σεβασμό.

Και έτσι το παιχνίδι της διαδοχής ξεκίνησε μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, με την πολιτική «πιάτσα» να θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να κρατήσει ο νέος αρχηγός τα ποσοτικά και ποιοτικά κομματικά κεκτημένα του προηγουμένου.

Ήδη μπαίνουν στο παιχνίδι, στην «κούρσα» της διαδοχής, ορισμένα ονόματα πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος, να «παίξουν» ως διάδοχοι, δελφίνοι, εν δυνάμει αρχηγοί, διαφόρων τάσεων και συνιστωσών. Από προεδρικούς μέχρι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Με καλά βιογραφικά αλλά μικρό βεληνεκές στην κοινωνία, δεν κάνουν «γκελ» όπως λέγεται.

Για το ποιος θα πάρει το δαχτυλίδι, μπαίνουν ήδη αρκετά στοιχήματα. Στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές κόμματος εξουσίας, είχαμε σκληρές μάχες και ανατροπές, μέχρι να δοθεί το δαχτυλίδι στο αουτσάιντερ.

Στις μέρες μας, η απροσδόκητη εξέλιξη φέρνει στο προσκήνιο ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά περισσότερους από πέντε υποψήφιους αρχηγούς, ο καθένας με την ιστορία, τις χάρες, τα «βαρίδια» και τις αδυναμίες που κουβαλάει.

Το ποιο σημαντικό στις νέες εσωκομματικές εκλογές, είναι το εκλογικό σώμα και ο χρόνος που θα στηθούν κάλπες. Μέσα στο καλοκαίρι και στις παραλίες ή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μια και ούτως ή άλλως είναι χαμένη υπόθεση για το κόμμα.

Στην περίπτωση μεγάλου αριθμού υποψήφιων αρχηγών, ισχύει ό,τι και στους αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων, το σύστημα των «λαγών» θα παίξει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Το παιχνίδι της διαδοχής δεν είναι ποτέ καθαρό. Τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη πολλαπλασιάζονται όσο πάμε προς την κάλπη και οι προσπάθειες πολιτικής εξόντωσης πληθαίνουν. Γι’ αυτό όταν μπαίνεις σε ναρκοπέδιο, κινείσαι με ελιγμούς!

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου – συγγραφέα Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (Σ.Ο.Π.Α)

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο