Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους είχε νωρίς το μεσημέρι συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και είπε ότι «πρέπει να χτίσουμε στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών μετά το σεισμό στην Τουρκία και τη βοήθεια που έδωσε η Ελλάδα».

Επανέλαβε ότι γίνεται επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δημιουργείται ένας νέος οδικός χάρτης για τις σχέσεις των δύο χωρών. «Πρόθεση μας να συναντηθούμε πριν το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη. Αυτό υποδηλώνει τη διάθεση των δύο ηγεσιών να αποκτήσουμε μια πιο θετική σκοπιά στις σχέσεις των δύο χωρών» είπε.

«Το πλαίσιο που οραματίζομαι για το πώς θα πάρει σάρκα και οστά η συνεργασία είναι ο πολιτικός διάλογος όπου θα τα τεθούν τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα, όπως η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο τρίτος άξονας είναι η θετική ατζέντα που αφορά θέματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας και συνεργασίας στην πολιτική προστασία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για το θέμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Πρόθεση μας είναι να πορευτούμε στον θετικό δρόμο. Η πρόθεση της Τουρκίας φαίνεται ειλικρινής» τόνισε και πρόσθεσε ότι «όφελος της Ελλάδας είναι να παίξει με τους διεθνείς κανόνες».

Ερωτηθείς για το αν έθεσε το θέμα της Θράκης, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα μπει σε λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες.

Για την πώληση αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «το τι κάνουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία μας αφορά μόνο έμμεσα. Περιμένουμε να δούμε πως θα διατυπωθεί το αίτημα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Είναι σαφές πως οι εξοπλισμοί δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται εναντίον ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ».