Μεγάλη έκταση δίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ στην χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών από τον Μάρτιο του 2022 και την ένταση που ακολούθησε ανάμεσα στις δύο χώρες και το τότε «Μητσοτάκης γιοκ» του Τούρκου προέδρου.

Το σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ αποτιμά θετικά το αποτέλεσμα του τετ α τετ των δύο ηγετών, σημειώνοντας πως οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας μπαίνουν σε ένα νέο στάδιο, με στόχο την ηρεμία και τη συνεργασια.

Με κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ένα βήμα έχει γίνει στο Αιγαίο» η εφημερίδα Ηurriyet, σχολιάζει πως : «Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης συναντήθηκαν στο Βίλνιους μετά από 1,5 χρόνο. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να κάνουν μια νέα αρχή στις τουρκοελληνικές σχέσεις». Το δημοσίευμα σημειώνει πως η συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί εδώ και εβδομάδες ένα από τα σημαντικότερα θέματα των ελληνικών ΜΜΕ. «Αναμένεται ότι οι διμερείς σχέσεις, που αμβλύνθηκαν μετά τους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, Αθήνα, θα μετατραπούν σε μια ‘‘νέα αρχή’’» σημειώνει η εφημερίδα.

«Τουρκία και Ελλάδα σκοπεύουν να έρθουν ξανά πιο κοντά. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη «Δεν θα διαλυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα», αλλά …» είναι ο τίτλο της εφημερίδας Yeni Safak, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τους τρεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Πολιτικό διάλογο, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα.

Για «θεμέλια που μπήκαν ξανά με την Ελλάδα» έκανε λόγο το δίκτυο A Haber με τον δημοσιογράφο Gaffar Yakinca να σχολιάζει και να αξιολογεί η συνάντηση των δύο ηγετών και τι σημαίνει για τις δύο χώρες.

«Ο Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής. Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας» αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα Sabah. Στην ηλεκτρονική έκδοση, η εφημερίδα στέκεται επίσης στη δημοσιότητα που έτυχε το τετ α τετ Ερτογάν – Μητσοτάκη στα ελληνικά ΜΜΕ.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης αξιολόγησε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ερντογάν: ‘‘Πιστεύω ότι και οι δύο ηγέτες δείχνουν διάθεση να έρθουν ξανά πιο κοντά με θετική προοπτική’’» αναφέρει το TRT Haber, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: protothema.gr