Νέο κύμα καύσωνα προς τα τέλη της εβδομάδας και ένα καυτό τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου έρχονται στην Ελλάδα, σημειώνει ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος.

Μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία μπορούμε να καταλάβουμε τα εξής, επισημαίνει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τον καιρό ως την Τετάρτη, θα επικρατήσει αρκετά δυνατό μελτέμι (6-7 και τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο) που θα δροσίζει κάπως τα ανατολικά και βόρεια της χώρας, αλλά παράλληλα θα κρατά αυξημένες τις τιμές της θερμοκρασίας στη δυτική Ελλάδα.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι τις επόμενες ημέρες πολύ αυξημένος ειδικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και προφανώς και στην Αττική, όπως και στο Αιγαίο

Στα δυτικά αναμένεται η θερμοκρασία να φτάσει τους 40-41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα και στην Αττική τους 37 38 βαθμούς. Στα νησιά οι μέγιστες θα αγγίξουν τους 34-35 βαθμούς εκτός από τα Επτάνησα που θα φτάνει στους 38-39 βαθμούς Κελσίου.

Από την Πέμπτη έως τουλάχιστον και την Κυριακή περιμένουμε μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Η θερμοκρασία στα 1500 μέτρα υψόμετρο πάνω από την Αττική θα είναι περίπου 26-27°C. Αυτή την εποχή, κατά μέσο όρο, προσθέτουμε 15-16°C για να κάνουμε την αναγωγή ώστε να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία σε μηδενικό υψόμετρο. Άρα λοιπόν, αναμένουμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C από την ερχόμενη Πέμπτη 20/7 και στη συνέχεια και ειδικά από την ερχόμενη Παρασκευή 21/7.

Από τη Δευτέρα 24/7 και έπειτα, τα προγνωστικά στοιχεία (σενάρια) δεν μας επιτρέπουν να βγάλουμε καθαρό αποτέλεσμα για το ποιες θα είναι οι μέγιστες θερμοκρασίες. Παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ακόμα και η χαμηλότερη τιμή που δίνει ένα υπο-σενάριο είναι πολύ πιο αυξημένη από τη μέση τιμή για την εποχή.

Με αυτά τα δεδομένα, το συμπέρασμα είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει (μετά τις 4 ημέρες) ο καύσωνας που σταδιακά θα μας επηρεάσει από την ερχόμενη Πέμπτη.

Υπάρχει επομένως πολύ αυξημένη πιθανότητα όλος ο Ιούλιος να είναι θερμός και ιδιαίτερα το τρίτο δεκαήμερο του.

ΠΗΓΗ: protothema.gr