Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα -μετά την καταγγελία από τη Μόσχα της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά- ότι θα θεωρεί, από τα μεσάνυχτα της 20ής Ιουλίου, όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα ως δυνητικούς μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.

Στην ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι μερικές περιοχές στα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά τμήματα των διεθνών υδάτων της Μαύρης Θάλασσας κηρύσσονται προσωρινά επικίνδυνες για την ναυσιπλοΐα και ότι τα κράτη υπό τη σημαία των οποίων ταξιδεύουν τα πλοία θα θεωρούνται εμπλεκόμενα στη σύρραξη της Ουκρανίας με το μέρος του Κιέβου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Ρωσία σφυροκοπά λιμάνια της Ουκρανίας μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Στο μεταξύ, μέσα σε λίγες ώρες από την αποχώρησή της από τη συμφωνία για τα σιτηρά τη Δευτέρα, η Ρωσία «χτύπησε» τις πόλεις της Οδησσού και του Μικολάιβ στα νότια, όπου φιλοξενούν σημαντικά λιμάνια, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (18/7), όπως μεταδίδει το BBC.

Ακολούθησαν περισσότερα πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Τρίτη προς την Τετάρτη, με στόχο τερματικούς σταθμούς σιτηρών και λιμενικές υποδομές στην Οδησσό και πιο κάτω στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας στο Τσορνομόρσκ, δύο από τα τρία λιμάνια που περιλαμβάνονταν στη συμφωνία εξαγωγών σιτηρών. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Οδησσού, Serhiy Bratchuk, έκανε λόγο για «πραγματικά μαζική επίθεση».

Ο υπουργός Γεωργίας, Mykola Solskyi, δήλωσε ότι οι 60.000 τόνοι σιτηρών που καταστράφηκαν κατά την επίθεση «υποτίθεται ότι θα φορτώνονταν σε πλοίο και θα στέλνονταν μέσω του διαδρόμου σιτηρών πριν από 60 ημέρες».