Άκρως προκλητικός ήταν για ακόμα μια φορά, σε νέες του δηλώσεις από τα Κατεχόμενα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Το 1974 φέραμε την ειρήνη στην Κύπρο» ανέφερε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ» το συντομότερο δυνατόν.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής (21/7) ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Άλκη Παυλόπουλο ο Ερντογάν είπε: «Όλες μας οι προσπάθειες γίνονται για να συνεχιστεί η ειρήνη που υπάρχει στο νησί την οποία φέραμε εμείς το 1974. Εμείς επιθυμούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Όταν είναι ξεκαθαρη η πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί, όλοι πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είναι δυνατή μια ομοσπονδιακή λύση».

«Επαναλαμβάνω το ιστορικής σημασίας κάλεσμα το οποίο είχα κάνει σε όλο τον κόσμο και στο βήμα του ΟΗΕ. Μην γυρνάτε την πλάτη σας στην πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί. Ελάτε και το συντομότερο δυνατό και αναγνωρίστε την ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”» είπε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε στην «ΤΔΒΚ» με απευθείας πτήση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισημαίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ ενώ εκνευρισμός επικράτησε σε φιλοκυβερνητικά μέσα για την ανάρτηση Μητσοτάκη για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.