Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  είχε την Παρασκευή (21/7) ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να επανέλθει σε ισχύ της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας που θα επέτρεπε να συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία.

«Το άνοιγμα του διαδρόμου για τα σιτηρά αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», είπε ο Ζελένσκι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ερντογάν. «Μαζί πρέπει να αποτρέψουμε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία οδήγησε τη Δευτέρα σε εκ νέου ναυτικό αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα προειδοποίησε επίσης ότι όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.

«Εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας, ο κόσμος βρίσκεται εκ νέου στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης. Συνολικά 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας απειλούνται με λιμοκτονία», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Η συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2022, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, επέτρεψε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Αρχικά είχε ισχύ 120 ημερών, ανανεώθηκε τον Νοέμβριο για άλλες 120 ήμερες και τον Μάιο η Ρωσία συμφώνησε να παρατείνει τη συμφωνία για 60 ημέρες. Στις 17 Ιουλίου η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της, διαμηνύοντας ότι θα αναθεωρήσει τη στάση της εφόσον λάβει εγγυήσεις αναφορικά με τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.