Μάχη με τις φλόγες!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στα μέτωπα της Ρόδου. Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς και θα παραμείνουν εκεί όλη τη νύκτα. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρξαν ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα.

Το μέτωπο που παραμένει ενεργό είναι εκείνο του Ασκληπιείου καθώς και αυτό στην περιοχή του Γαδουρά. Ενεργά μέτωπα υπάρχουν επίσης στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων.

Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρξαν εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε όλες τις περιοχές του νησιού στο πλαίσιο προγραμματισμού που έχει γίνει από την ΔΕΔΔΗΕ.

Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για το πώς ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, ενώ συλλέγονται μαρτυρίες και υλικό.

Η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί, εκκενώθηκε προληπτικά.

Οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης αναμένεται να ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί τις ρίψεις νερού.

Κέρκυρα

Τους οικισμούς Σάντα και Μέγκουλα πλησιάζει το πύρινο μέτωπο, που καίει από το απόγευμα της Κυριακής στη βόρεια Κέρκυρα. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές, δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα η οποία καίει σε μέτωπο χιλιομέτρων.

Κάτοικοι και τουρίστες οποίοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες του μηνύματος 112, έφθασαν στο παραλιακό χωριό Κασσιόπη.

Ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό Μέγκουλας, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγκουλα έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια. Μαζί με την Πολιτική Προστασία και τους κατοίκους οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους επειδή θέλουν να προστατεύσουν τις περιουσίες του, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν μάχη να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς».

Κάρυστος

Κορυφώνεται η αγωνία στην Κάρυστο της Εύβοιας καθώς πλησιάζει η νύχτα και η πύρινη κόλαση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης μπόρεσαν να μετριάσουν το ένα από τα τρία μέτωπα ωστόσο όμως τα άλλα δύο κινούνται εξίσου απειλητικά βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, τη χαμηλή βλάστηση ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική καθώς έχει γεμίσει με πυκνούς καπνούς ολόκληρη η περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή πριν μισή ώρα περίπου ένα από τα πύρινα μέτωπα πλησίασε το χωριό Πλατανιστός και οι αστυνομικοί πρόλαβαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία.

Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο. Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.

Αίγιο

Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Κάστρο της Αιγιαλείας να μετακινηθούν προς την περιοχή Καθολικό, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εστάλη μήνυμα για εκκένωση και της περιοχής Τράπεζας Αχαΐας  μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται εκεί.