Μία εβδομάδα έχει συμπληρωθεί από την επισημοποίηση των υποψηφιοτήτων για την κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις 29 Ιουνίου 2023, στη σκιά της διπλής εκλογικής ήττας.

Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας, έχουν ήδη διατρέξει την πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής τους καμπάνιας, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους, κυρίως μέσα από συνεντεύξεις, ενώ έχουν μπει και στον αντιπολιτευτικό αγώνα (πχ για τις φωτιές και την ψήφο αποδήμων) παράλληλα προς τον Σωκράτη Φάμελλο ο οποίος ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκφράζει κεντρικά τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή.

Η δεύτερη εβδομάδα αναμένεται να συμπεριλάβει και κάποιες περιοδείες, ενώ από τις αρχές Αυγούστου η δραστηριότητα αναμένεται να ατονήσει λόγω ολιγοήμερων διακοπών – αν και πιθανότατα οι υποψήφιοι θα συντηρούν την παρουσία τους με δηλώσεις, ενώ δεν αποκλείονται και μίνι εμφανίσεις – περιοδείες στους τόπους που θα επισκεφτούν για τις διακοπές τους.

Εκτός όμως από τις θέσεις τους, έχει καταγραφεί και μία βασική εικόνα της υποστήριξης που συγκεντρώνει ο κάθε υποψήφιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Έφη Αχτσιόγλου, καθότι θεωρείται «φαβορί», για μια σειρά από λόγους, συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες δημόσιες στηρίξεις, ενώ είναι και αρκετοί που είναι γνωστό ότι την στηρίζουν αλλά δεν έχουν (ακόμη) τοποθετηθεί δημόσια. Ακολουθεί, σε δημόσια υποστήριξη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ποιοι στηρίζουν ποιους
Ειδικότερα:

-Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας την Έφη Αχτσιόγλου στηρίζουν οι Έλενα Ακρίτα, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιώργος Καραμέρος, Μαρίνα Κοντοτόλη, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλους, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης. Δημόσια στήριξη έχουν εκδηλώσει επίσης, οι πρώην βουλευτές Κώστας Ζαχαριάδης και Γιάννης Ραγκούσης, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και άλλα στελέχη της διεύρυνσης όπως οι Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ) και ο Νίκος Μπίστης (Γέφυρα) η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής (και μέλος της Ομπρέλας), Νίκος Βούτσης, ο ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο υποψήφιος στο Νότιο Τομέα Γιάννης Μαντζουράνης, ο πρώην υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Επίσης, υπέρ της υποψηφιότητάς της έχουν τοποθετηθεί η οικονομολόγος Λούκα Κατσέλη, η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ Άρις Καζάκος. Στήριξηέχει η Έφη Αχτσιόγλου και από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και πλέον διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Eteron, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάποια δημόσια δήλωση, εν τούτοις φαίνεται πως συνεισφέρει ατύπως στην καμπάνια της υποψηφιότητάς της. Η ίδια εκφράστηκε θερμά για το πρόσωπο του στην συνέντευξή της στην Νατάσα Γιάμαλη το βράδυ της Πέμπτης και ανέφερε ότι συζητά μαζί του συχνά για την υποψηφιότητά της.

Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στηρίζουν οι βουλευτές Χάρης Μαμουλάκης, και Πέτη Πέρκα, πρώην υπουργοί, βουλευτές και στελέχη  που πρόσκεινται στην Ομπρέλα και τους 53 όπως ο Ανδρέας Ξανθός, ο Δημήτρης Βίτσας ο Νίκος Φίλης, η Αννέτα Καββαδία, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο Πάνος Λάμπρου, ο Κώστας Αθανασίου, κ.ά. ο επίσης πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας για την Έρευνα και την Καινοτομία Κώστας Φωτάκης.

-Τον Νίκο Παππά στηρίζουν οι βουλευτές Κατερίνα Νοτοπούλου, Ραλλία Χρηστίδου, Χρήστος Γιαννούλης, Ρένα Δούρου, Παύλος Πολάκης, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται και ο πρώην βουλευτής Ημαθίας Άγγελος Τόλκας στο ρόλο του υπεύθυνου επικοινωνίας στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του.

-Υπέρ του Στέφανου Τζουμάκα δεν έχει εκφραστεί κάποια στήριξη από στέλεχος ή παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ, ή από κάποιο πρόσωπο εκτός του κόμματος, μέχρι στιγμής. Πιθανόν ο ίδιος θα στοχεύσει απευθείας σε ένα τμήμα της βάσης και των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, πασοκογενούς προέλευσης.

Ντιμπέιτ τον Σεπτέμβριο – Καμπάνια για τη συμμετοχή – Εκλογή από τα μέλη
Οι τέσσερις υποψήφιοι ουσιαστικά έχουν περιορισμένο χρόνο για να ξεδιπλώσουν την εκλογική τους καμπάνια, καθώς μεσολαβεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όπου το ενδιαφέρον των πολιτών ατονεί λόγω θέρους, αλλά και λόγω της κόπωσης από δύο εκλογικές αναμετρήσεις και της δυσάρεστης επικαιρότητας των πυρκαγιών για ένα ακόμη καλοκαίρι.

Ουσιαστικά οι ρυθμοί θα ανέβουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους κάτι λιγότερο από μήνα ως τον πρώτο γύρο εκλογής στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, το ντιμπέιτ των υποψηφίων αναγκαστικά θα είναι ένα – και όχι δύο όπως είχε ζητήσει ο Νίκος Παππάς –  καθώς στην σύσκεψη που είχαν την Παρασκευή οι 4 υποψήφιοι υπό την Γραμματέα Ράνια Σβίγκου και τον Αναπληρωτή Γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη κρίθηκε ότι δεν μπορεί αυτό να γίνει πριν το Διαρκές Συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό διότι έως τότε είναι ανοιχτή η προθεσμία για κατάθεση υποψηφιοτήτων, που σημαίνει πως αν υπάρξει κι άλλη υποψηφιότητα μέχρι τότε, θα πρέπει να συμμετάσχει στο ντιμπέιτ και να μην έχει δοθεί η εικόνα αποκλεισμού.

Παρενθετικά σημειώνεται πως το ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλος υποψήφιος, επικαλείται η εσωκομματική τάση ΡΕΝΕ (Ρήγας, Σκορίνης, Κοτσακάς, Τσιόκας, Τεμπονέρας) η οποία ζυγίζει και θα συνεχίσει να ζυγίζει τα δεδομένα έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ως εκ τούτου δεν έχει μπει σε διαδικασία να δηλώσει προς ποια υποψηφιότητα κλίνει αυτή τη στιγμή. Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι ένα πρόσωπο από την τάση αυτή που αναδείχθηκε το τελευταίο διάστημα και βγήκε μπροστά μετά την αποχώρηση Τσίπρα, ωστόσο τέθηκε εκτός κούρσας λόγω διαφωνίας με το χρονοδιάγραμμα και την διαδικασία.

Όσο για το εκλογικό σώμα, αποφασίστηκε ότι αυτή τη στιγμή το καλύτερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει με την διαδικασία που είχε ακολουθήσει την αμέσως προηγούμενη φορά, κατά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα τον Μάιο του 2022. Δηλαδή δικαίωμα εκλογής θα έχουν τα μέλη, με τη δυνατότητα που είχε δοθεί και τότε, για εγγραφές νέων μέλων έως και την μέρα της ψηφοφορίας.

Στο μεταξύ θα τρέξει καμπάνιας υπέρ της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής, καθώς οι υποψήφιοι και το κόμμα θεωρούν ότι η εκλογή νέου αρχηγού, πρέπει να αποτελέσει ένα πολιτικό γεγονός στο οποίο είναι σημαντικό να εκφραστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα μέλη και όσοι θελήσουν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δοκιμασία της μετάβασης στη νέα, μετά Τσίπρα εποχή.