Στον προγραμματισμό των έργων μέχρι το τέλος της παρούσας δημοτικής περιόδου και στους στόχους της επόμενης θητείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Π», η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου.

Η κα Ανδρούτσου μίλησε επίσης για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και την ανθρωπογεωγραφία του συνδυασμού της.

Ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες η παρούσα δημοτική θητεία. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου, όπως η πανδημία και τώρα η ενεργειακή κρίση -κατά την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες δαπάνες για το κόστος ενέργειας–, καταφέραμε με τη βοήθεια διάφορων χρηματοδοτικών εργαλείων να εντάξουμε στο τεχνικό μας πρόγραμμα έργα για τα οποία είχαμε ώριμες μελέτες από το προηγούμενο διάστημα.

Καταρχάς, η ένταξη δύο εμβληματικών έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»για εμάς ήταν μεγάλη υπόθεση, καθώς στις προηγούμενες περιόδους είχαμε εργαστεί πάρα πολύ προκειμένου να έχουμε ώριμες αυτές τις μελέτες. Το ένα έργο αφορά την ανάπλαση του Ασυρμάτου, ενός μεγάλου πάρκου 70 στρεμμάτων υπερτοπικής σημασίας, μια συνεχής διεκδίκηση των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου και ένα δεύτερο εμβληματικό έργο το Δημοτικό Κολυμβητήριο!

Ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που εξελίσσεται αυτή την τετραετία είναι η ανάπλαση της λεωφόρου Αγίου Δημητρίου. Το έργο, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια, αλλάζει μέρα με τη μέρα την εικόνα της πόλης. Με ευρωπαϊκές προδιαγραφές βιώσιμης κινητικότητας, βάζει σε προτεραιότητα τους πεζούς και τα εμποδιζόμενα άτομα, με ράμπες ΑμεΑ και όδευση τυφλών, το περιβάλλον μέσω φυτεύσεων, την ασφάλεια εποχούμενων και πεζών και φυσικά τον φωτισμό νέας τεχνολογίας Led, ενώ ταυτόχρονα παρέχει αντιπλημμυρική θωράκιση με το δίκτυο ομβρίων.

Στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας ανήκουν, επίσης, μια συνεχιζόμενη ανάπλαση στην περιοχή πέριξ του μετρό «Άγιος Δημήτριος – Αλ. Παναγούλης» που έχει αλλάξει την όψη της γειτονιάς, αφού περιλαμβάνει πλήρη ανακατασκευή πεζοδρομίων, θέσεις στάθμευσης μόνο για κατοίκους, φυτεύσεις και φωτισμό Led. Ακόμη,την τελευταία διετία γίνονται εκτεταμένα έργα ασφαλτοστρώσεων σε ολόκληρο τον δήμο, ενώ μια ακόμη μεγάλη περιβαλλοντική ανάπλαση, επίσης μιας ολόκληρης περιοχής -αυτή του Μεσονησίου-, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία, ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετατρέποντας μια ξεχασμένη γειτονιά σε γειτονιά-πρότυπο. Μιλώντας για βιώσιμη κινητικότητα, δεν θα μπορούσα να παραλείψω τις παρεμβάσεις για την ασφάλεια μαθητών/μαθητριών και γονέων, με τα μεγάλα έργα των σχολικών δακτυλίων πέριξ των σχολείων της πόλης μας, που κατοχυρώνουν την ασφάλεια όλων κατά τη διαδρομή από και προς το σχολείο.

Ο κοινόχρηστος χώρος μπήκε στον πυρήνα της δράσης μας, καθώς η δημιουργία πράσινων γωνιών για την πόλη του Αγίου Δημητρίου είναι ζωτικής σημασίας. Μέσω του Πράσινου Ταμείου αποκτάμε συνεχώς χώρους, τους πρασινίζουμε δημιουργώντας πάρκα τσέπης. Σε αυτό το πνεύμα ανήκει και η δημιουργία του Βοτανικού Κήπου, για τον οποίο μάλιστα έχει βραβευτεί ο δήμος μας.

Τέλος δύο πρότυποι συμπεριληπτικοί χώροι παιχνιδιού για ολόκληρη την οικογένεια και αναψυχής ολοκληρώθηκαν μέσα σε αυτή την τετραετία,το Πάρκο Οικογένειας και το Πάρκο Χαράς.

Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ο δήμος σας όσον αφορά την καθαριότητα και την ανακύκλωση; Ποιες ενέργειες έχετε κάνει ώστε να βελτιώσετε την καθημερινότητα των πολιτών;

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα ανακύκλωσης: στο σύστημα του μπλε κάδου για πλαστικό χαρτί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, στο σύστημα ανακύκλωσης ελαστικών για τα οχήματα του δήμου, αλλά και ορυκτελαίων. Επίσης, λειτουργούν σημεία ανακύκλωσης μπαταριών, λαμπτήρων, ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών, σκραπ, αλλά και ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ κ.λπ. Σε όλα αυτά, που «τρέχουν» στον δήμο μας εδώ και χρόνια, την τρέχουσα τετραετία έχει προστεθεί και η χωριστή διαχείριση βιοαποβλήτων.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας σε σχέση με τα έργα, μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας;

Σίγουρα η ολοκλήρωση των έργων που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα θέλαμε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 να έχουν τελειώσει οι εργασίες ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η ανάπλαση της λεωφόρου Αγίου Δημήτριου και η ολοκλήρωση της ανάπλασης πέριξ του μετρό είναι αυτά τα έργα που θα ήθελα να δω ολοκληρωμένα πριν από τη λήξη της θητείας μας. Ακόμη, σε συνέχεια της κατασκευής του νέου χλοοτάπητα τελευταίας γενιάς με πιστοποίηση FIFA, δημοπρατήθηκε έργο 2,5 εκατ. ευρώ για δύο νέα γήπεδα, κτίρια αποδυτηρίων και άλλες παρεμβάσεις στο Δημοτικό Στάδιο. Επίσης, έχει δημοπρατηθεί ένα μεγάλο έργο οδικής ασφάλειας προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχετε ανακοινώσει ήδη ότι θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας τον Οκτώβριο του 2023. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας;

Πράγματι, έχω ανακοινώσει την υποψηφιότητά μου για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Όπως ανέφερα ήδη, τα δύο εμβληματικά έργα που καταφέραμε να εντάξουμε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αυτό της ανάπλασης του Πάρκου Ασυρμάτου και αυτό της κατασκευής του ανοιχτού Δημοτικού Κολυμβητηρίου, αποτελούν τις προτεραιότητές μας. Εμένα και των συνεργατών μου.

Έχετε «ζεστάνει μηχανές» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Ποια είναι η ανθρωπογεωγραφία της παράταξής σας;

Οι άνθρωποι που έχουν αγκαλιάσει το όραμά μας για μια πόλη βιώσιμη, συμπεριληπτική και αλληλέγγυα είναι πολίτες ενεργοί που ασχολούνται χρόνια με τη δημοτική ζωή, αλλά και πολλοί ακόμα νέοι και νέες, που εμπλέκονται για πρώτη φορά στα κοινά, έχουν πολλή όρεξη για δουλειά και αντλούν έμπνευση από το μεγάλο έργο που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη του Αγίου Δημητρίου.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο