Είναι γεγονός πως κάθε Ιούλιο στην Ελλάδα έχουμε τις μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές φωτιές. Είχαν μάλιστα τέτοια δύναμη και ένταση, που σχεδόν τίποτα δεν μπορούσε να τις τιθασεύσει. Έτσι, στο πέρασμά τους άφησαν αποκαΐδια και στάχτη. Οι φωτιές «κατάπιαν» εκατομμύρια στρέμματα πρασίνου. Κάηκαν ιστορικά δάση, που ήταν για την Ελλάδα οι πνεύμονές της! Και δεν τελειώσαμε με αυτό το κόστος. Τις φωτιές τις πληρώσαμε πολύ ακριβά. Χάθηκαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, αλλά και χιλιάδες ζωάκια, κατοικίδια και μη.

Στις 17 Ιουλίου έμελλε να ξεσπάσει η πρώτη μεγάλη φωτιά του φετινού καλοκαιριού. Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά, και συγκεκριμένα από την περιοχή «Νέος Κουβαράς», σχημάτισε γρήγορα ένα πολύ μεγάλο μέτωπο. Έτσι, οι πυροσβέστες προσπάθησαν με όλες τις δυνάμεις τους να την οριοθετήσουν, έχοντας μεγάλο αντίπαλο τον δυνατό άνεμο που κάθε φορά άλλαζε κατεύθυνση.

Με αφορμή την πρώτη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 17 Ιουλίου (την ίδια ημέρα είχαμε 83 φωτιές σε όλη τη χώρα), όχι μόνο στον Κουβαρά, αλλά πέρασε τη Σαρωνίδα και έφθασε μέχρι το Λαγονήσι, καθώς και στο Λουτράκι και στα Δερβενοχώρια, θα αναφερθούμε στις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα. Να τονίσουμε πως οι πιο πολλές από αυτές ξέσπασαν στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού. Βέβαια, οι μεγαλύτερες πυρκαγιές, στην Ηλεία και την Εύβοια, ήταν τον Αύγουστο. Και κάποιες άλλες έπιασαν τον Ιούνιο. Να πούμε όμως πως αυτές ήταν πολύ λιγότερες. Στην Ηλεία 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά. Ενώ συνολικά τότε από τις φωτιές έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι. Κάηκαν 1.500 σπίτια και 60.000 ζώα. Ο απολογισμός είναι στην κυριολεξία τραγικός. Το 2007, στην Πελοπόννησο, κάηκαν 1.122.138 στρέμματα! Και να σημειώσουμε πως σε ποσοστό αντιστοιχεί στο 82% των καμένων εκτάσεων της χώρας για το συγκεκριμένο έτος!

Η αλήθεια είναι πως ο Ιούλιος έχει συνδεθεί με μερικές από τις πιο μεγάλες και ανεξέλεγκτες φωτιές και τις πιο δύσκολες στιγμές που έχει ζήσει η χώρα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ολοκαύτωμα στο Μάτι; Το χρονικό μιας χωρίς προηγούμενο τραγωδίας ξεκίνησε με δύο πυρκαγιές να ξεσπούν ταυτόχρονα στην Αττική. Η πρώτη στην Κινέτα και η δεύτερη κοντά στο Νταού Πεντέλης. Και όπως θυμόμαστε, ειδικά η δεύτερη φωτιά επεκτάθηκε ραγδαία και πέρασε από τους οικισμούς Νέος Βουτζάς και Μάτι, αφήνοντας μόνο στάχτη.

Ο απολογισμός ήταν τραγικός. Έχασαν τη ζωή τους 103 άνθρωποι. Όπως σχολίασε ο Τύπος: «Πρόκειται για τη φονικότερη πυρκαγιά στην ελληνική ιστορία και τη δεύτερη φονικότερη σε όλον τον πλανήτη για το 21ο αιώνα». Να θυμίσουμε πως την ίδια στιγμή καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς χιλιάδες σπίτια, ενώ κάηκαν και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους. Βέβαια, αυτή δεν ήταν η μόνη φωτιά που μας κόστισε ακριβά. Το 2000 την Κυριακή 9 Ιουλίου, είχαμε μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα. Συγκεκριμένα, εκείνη την ημέρα από άγνωστη αιτία ξέσπασε στον Νομό Κορινθίας πυρκαγιά που έκαψε πάνω από 220.000 στρέμματα. Να προσθέσω πως χρειάστηκαν εννιά ημέρες για να επιτευχθεί η κατάσβεσή της. Μαζί με αυτή την τεράστια σε έκταση είχαν τότε καεί και 139 κατοικίες.

Ένα άλλο πύρινο μέτωπο είχαμε το 2007.Ήταν 24 Ιουλίου όταν ένα πολύ μεγάλο πύρινο μέτωπο ξέσπασε στο Αίγιο και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Κουνινά. Εκεί από την «πύρινη λαίλαπα» καταστράφηκαν πάνω από 150.000 στρέμματα γης. Να προσθέσουμε ότι κινδύνεψε και η ζωή περίπου 10 ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί στη Μονή Ταξιαρχών. Δεν είχε περάσει χρόνος και, στις 22 Ιουλίου του 2008, τα μαντάτα ήρθαν για μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο χωριό του Αγίου Ισιδώρου του Δήμου Ατταβύρου της Ρόδου. Αργότερα αποδείχτηκε ότι η φωτιά ξεκίνησε μετά από προσπάθεια κατοίκου του χωριού να κάψει ξερά χόρτα και κλαδιά. Τουλάχιστον 110.000 στρέμματα γης παραδόθηκαν στις φλόγες…

«Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έδωσε εντολή να καταγράφουν οι ζημιές και να δοθούν αμέσως οι αποζημιώσεις. Ένα είναι, πάντως, γεγονός. Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που καίγεται η Ελλάδα, δυστυχώς.

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο