Επανεκκίνηση στη διπλωματική στρατηγική που έχει περιγράψει ως «πατριωτισμό της ευθύνης» επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της δεύτερης τετραετίας του, μετά από μια αναπόδραστη «παγωμάρα» ορισμένων μηνών λόγω των διπλών εκλογών στη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να ξαναπιάσει το νήμα μιας δυναμικής προσέγγισης που είχε επιλέγει τα τελευταία χρόνια, με την αναθέρμανση περιφερειακών συμμαχικών μετώπων.

Αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν είχε υποχρεωθεί σε επέμβαση τοποθέτησης βηματοδότη, ήδη θα είχε λάβει χώρα η τριμερής συνεδρίαση σε επίπεδο κορυφής μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει την ευκαιρία να τα πει αναλυτικά με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδης την Τρίτη στη Λευκωσία. Επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα θα είναι η Αίγυπτος και συγκεκριμένα το Ελ Αλαμέιν, όπου ο Αιγύπτιο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι «μετακομίζει» τους καλοκαιρινούς μήνες. Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα βρεθούν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκος Δένδιας.

Όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, κύριος στόχος είναι η επισκόπηση των διμερών σχέσεων, τη στιγμή που Αθήνα και Κάιρο αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και κομβικούς παίκτες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Ο κ. Μητσοτάκης έχει να βρεθεί στην Αίγυπτο από τον Ιούνιο του 2021, όταν είχε συναντηθεί με τον κ. Αλ Σίσι στο Κάιρο.

Ως προς τα ενεργειακά που θα είναι και η «ταμπακιέρα» της συζήτησης, οι δύο άνδρες θέλουν να συζητήσουν για την πρόοδο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών που βρίσκεται παράλληλα και στο μικροσκόπιο της Ε.Ε., η οποία μπορεί να το εντάξει στα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με δεδομένο ότι αναζητεί ενεργειακές εναλλακτικές μετά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση και τον ρωσικό εκβιασμό με τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

Η ελληνοαιγυπτιακή συμπόρευση σε ενεργειακά projects που έχουν και τη «σφραγίδα» των ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία επιχειρεί να μπει σφήνα στην περιοχή και να επαναπροσεγγίσει την Αίγυπτο. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Αλ Σίσι ακύρωσε προ ημερών τη μετάβαση του στην Τουρκία, όπου θα συναντούσε τον κ. Ερντογάν, με δεδομένη τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της Ρωσίας με τις χώρες της Αφρικής. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στον τουρκοαιγυπτιακό άξονα, όμως, η δυσπιστία μεταξύ των δύο χωρών παραμένει. Αυτό το χρονικό «παράθυρο» δίνει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συζητήσει πρώτος με τον κ. Αλ Σίσι για τις ευρύτερες ισορροπίες στην περιοχή, με δεδομένη τη σπουδή της Τουρκίας να «κλείσει μέτωπα» που είχε ανοίξει τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα, όμως, όπως είναι φυσικό, δεν θέλει η αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες της ευρύτερης περιοχής να γίνει εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Εξ ου και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επαφή του κ. Μητσοτάκη και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου, με τον οποίο επίσης η Άγκυρα επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου δίαυλο.

Ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Αλ Σίσι, παράλληλα, θα συζητήσουν και τις ευρύτερες περιφερειακές προκλήσεις που είναι σε μεγάλο βαθμό κοινές για τις δύο χώρες, όπως για παράδειγμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις μεταναστευτικές πιέσεις που απορρέουν από κρίσεις στην υποσαχάρια Αφρική και την αστάθεια στη Λιβύη. Σημειωτέον, η αύξηση στις μεταναστευτικές ροές κυρίως μέσω του διαδρόμου του Αιγαίου τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη της αυξημένης επιχειρισιακής επιτήρησης από μέρους των ελληνικών αρχών.

ΠΗΓΗ: protothema.gr