Αποφασισμένος να υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεών του ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεών του για τη δεύτερη τετραετία, χωρίς χάσιμο πολύτιμου χρόνου και, κυρίως, χωρίς τα βάρη ή τις δεσμεύσεις που –εν πολλοίς– σημειώθηκαν την πρώτη τετραετία, κυρίως λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων που κλήθηκε να διαχειριστεί.

Κυρίως, όμως, ο κ. Μητσοτάκης είναι αμετακίνητος στη βούλησή του για άσκηση της εξουσίας με τις συνταγμένες που ο ίδιος έχει δώσει. Δηλαδή, με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, εργατικότητα, χαμηλούς τόνους και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Ο τρόπος με τον οποίο έδρασε τόσο στην υπόθεση με πρωταγωνιστή τον πρώην, πλέον, υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη, για τις ολιγοήμερες διακοπές εν μέσω πυρκαγιών και εθνικού πένθους, όσο και σε αυτή με πρωταγωνιστή τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τη βούλησή του να μην ανεχθεί καμία παραφωνία από τις κεντρικές κατευθύνσεις που ο ίδιος έχει δώσει.

Ακαριαία αντίδραση

Ιδιαίτερα η ακαριαία απόφασή του να αποσύρει τη στήριξη της ΝΔ από τον κ. Πατούλη και να δώσει το χρίσμα για την υποψηφιότητα στην πρώτη περιφέρεια της χώρας στον Ν. Χαρδαλιά, μόλις 69 μέρες πριν από τις νέες κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, δείχνει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να ασκήσει τη διακυβέρνηση της χώρας. Και το μήνυμα, όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες, έχει ήδη φτάσει παντού, δηλαδή στα ηγετικά κλιμάκια του Υπουργικού Συμβουλίου, στις ομάδες εργασίας αλλά και σε όλα τα επίπεδα της κομματικής ιεραρχίας.

Ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του γνωρίζουν καλά ότι στα αντίπαλα στρατόπεδα, ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εσωτερική περιδίνηση μετά τη διπλή δεινή ήττα των περασμένων μηνών, αναμένουν το πρώτο «φάλτσο» για να κερδίσουν λίγο από το χαμένο έδαφος. Και δεν πρόκειται να τους το προσφέρει. Ούτε αυτό, ούτε καν όμως ένα περιθώριο για άσκηση κριτικής, στην περίπτωση που θα όδευε στην πεπατημένη και θα επέλεγε να δώσει τη σκυτάλη όχι σε έναν παροπλισμένο πολιτευτή, αντί ενός μάχιμου στελέχους πρώτης γραμμής.

«Όταν λέει ότι ξεκίνησε η εποχή του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού, το εννοεί ότι ήρθε η ώρα των τολμηρών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις», σημειώνουν οι συνεργάτες του, υπενθυμίζοντας ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης ήταν η άμεση υλοποίηση του 50% των οικονομικών δεσμεύσεων του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος, αλλά και η ιστορική αλλαγή με τη στήριξη ευρύτατης πλειοψηφίας που αφορά τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ψηλά ο πήχης

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βάλει ψηλά τον πήχη για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, οι οποίες αποτελούν μία ακόμα ευκαιρία για τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη να επαναβεβαιώσει την πολιτική κυριαρχία της Κεντροδεξιάς στην πολιτική σκηνή.

Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Με την επιλογή του αυτή, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι βασικό κριτήριο στις επιλογές που έγιναν ή διορθώθηκαν στην πορεία ήταν πρόσωπα που δεν θα διστάζουν να φέρουν εις πέρας όποια αποστολή τούς ανατεθεί.

Το «προφίλ»

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική και εκτεταμένη μνεία στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχει ένας αιρετός που διεκδικεί σημαντικό δημόσιο αξίωμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει ότι σε αυτό το πρότυπο συνεργατών στηρίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό η επιτυχία σημαντικών πολιτικών με αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα για όλες τις τοπικές κοινωνίες. Άλλωστε, η ομάδα κρούσης του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα, αφού πρόκειται για ένα σύνολο στελεχών που ο καθένας γνωρίζει άριστα τον τομέα ευθύνης του και όλοι μαζί έχουν ασκηθεί κατά τη μακρά προεκλογική περίοδο να λειτουργούν συλλογικά, ταχύτατα και με κινήσεις ακριβείας.

Μία από αυτές ήταν η… χειρουργική λύση του «κόμπου» με πρωταγωνιστή τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ο οποίος, παρά το πρώτο, λογικό σοκ που έπαθε, πείστηκε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον νέο υποψήφιο για την πρώτη περιφέρεια της χώρας, Νίκο Χαρδαλιά.

«Το μήνυμα είναι σαφές. Στην ομάδα χωράνε μόνο όσοι μπορούν να κάνουν τη δουλειά με αποτελεσματικότητα απέναντι στα προβλήματα, είτε αυτά είναι μικρά είτε μεγάλα», λένε κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, προσθέτοντας ότι είναι παραπάνω από σαφές ότι η λογοδοσία είναι καθημερινή και σε καμία περίπτωση δεν θα περιμένει τους ανασχηματισμούς. Τα όποια προβλήματα θα λύνονται άμεσα και χωρίς χρονοτριβή. Και ο νοών νοείτω!

 

της Έλλης Τριανταφύλλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο