Ξεκινάει σήμερα, Σάββατο (12/8), η διαδικασία λήψης βιολογικού υλικού από τους συλληφθέντες μετά τα αιματηρά επεισόδια το βράδυ της 7ης Αυγούστου έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα οποία οδήγησαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της Παρασκευής (11/8) ξεκίνησε ο μαραθώνιος απολογιών των 105 κατηγορουμένων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Αμέσως μετά τις απολογίες, αργά το βράδυ της Παρασκευής, έγινε γνωστό ότι προφυλακίστηκαν 30 άτομα. Πρόκειται για 28 Κροάτες, έναν 22χρονο αλβανικής καταγωγής και έναν Έλληνα.

Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι κρατούνται από την ΕΛ.ΑΣ., έχουν δικαίωμα 48ωρης διορίας για να βάλουν πραγματογνώμονα κατά τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα, στα εγκληματολογικά της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αποσταλεί τα πειστήρια και το γενετικό υλικό του θύματος και η αντιπαραβολή με αυτό των κατηγορουμένων θα ξεκινήσει από αύριο, προκειμένου να φτάσουν στον δολοφόνο του 29χρονου. Υπενθυμίζεται ότι χθες το iefimerida.gr δημοσίευσε εικόνες-ντοκουμέντα από τις τελευταίες στιγμές του Μιχάλη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διαδικασία λήψης γενετικού υλικού θα γίνει με προτεραιότητα στους δύο Έλληνες, τον Αλβανό και τους εννέα Κροάτες που ήταν κοντά στο σημείο που μαχαιρώθηκε ο 29χρονος Μιχάλης.

Ειδικότερα, το απόγευμα της Πέμπτης, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογρηάς έστειλε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών τα δείγματα DNA από τη σορό του 29χρονου. Επιπλέον, συνεχίζεται η λήψη DNA από τα πειστήρια που έχουν σταλεί μέχρι τώρα (μαχαίρια, ρόπαλα κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι ψηφιακά πειστήρια δεν έχουν διαβιβαστεί στα εγκληματολογικά.

«Ήμασταν περαστικοί από το σημείο…»
Χθες απολογήθηκαν 30 από τους συλληφθέντες, διαδικασία η οποία αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα με τους υπολοίπους που κρατούνται στη ΓΑΔΑ. Οι κατηγορούμενοι φαίνεται ότι αρνήθηκαν, κατά τις απολογίες τους, τη συμμετοχή τους στα άγρια επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ καθώς και κάθε εμπλοκή τους στον θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Κατσουρή.

Η θέση των κατηγορουμένων αποτυπώνεται στους ισχυρισμούς που φέρεται να προέβαλαν.

Χαρακτηριστικά, ένας εξ αυτών αναφέρει:

«Είχαμε μεταβεί στο γήπεδο OPAP ARENA Αγία Σοφία, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την προπόνηση της ομάδας μας DINAMO ZAGREB την προηγούμενη ημέρα του αγώνα με την ΑΕΚ, για τον οποίο αγώνα δεν είχαμε εξασφαλίσει εισιτήρια, κατόπιν της απαγόρευσης της UEFA, και απροσδόκητα βρεθήκαμε αναμεμειγμένοι σε εκτεταμένα, βίαια επεισόδια και έκτροπα που ελάμβαναν χώρα τουλάχιστον για μισή ώρα, χωρίς την έγκαιρη επέμβαση της αστυνομικής αρχής».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται πως έτρεχαν γιατί φοβήθηκαν ότι θα συλληφθούν: «Οι αστυνομικές δυνάμεις μας ακολούθησαν και φοβισμένοι από την ένταση και τα καπνογόνα που έριχναν Έλληνες φίλαθλοι, τελικά μας ακινητοποίησαν και στη συνέχεια μας συνέλαβαν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για τη δολοφονική επίθεση στον Μιχάλη αναφέρει:

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω λόγω της απόστασης ποιος πραγματικά έπληξε με αιχμηρό αντικείμενο, μαχαίρι τον άτυχο Μιχάλη Κατσουρή, αποτρόπαια πράξη, για την οποία λυπηθήκαμε βαθύτατα».

Άλλος κατηγορούμενος, με καταγωγή από την Αλβανία, φαίνεται να ισχυρίζεται πως βρισκόταν για δουλειά στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κατηγορούμενος, στην κατοχή του οποίου εντόπισαν οι Αρχές έναν αναδιπλούμενο σουγιά, αναφέρει σε υπόμνημα:

«Είμαι ηλεκτρολόγος. Στις 7/8/2023 ήμουν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας για δουλειά. Τελείωσα αργά τη δουλειά. Είχα δώσει ραντεβού με την κοπέλα μου στο σταθμό ΗΣΑΠ “ΠΕΡΙΣΣΟΣ” για να συνεχίσουμε με τρένο με κατεύθυνση τον Πειραιά, με σκοπό να φτάσουμε στο Γαλάτσι. Η κοπέλα μου ήρθε για μία εβδομάδα από Άνδρο».

Ο εν λόγω κατηγορούμενους, που ερευνάται για ενδεχόμενη εμπλοκή του στη δολοφονία, υποστηρίζει ότι πήγε στο χώρο των επεισοδίων μετά τις φωνές και τις φωτοβολίδες που είδε να εκσφενδονίζονται πέριξ του γηπέδου και ότι δεν συμμετείχε στα επεισόδια.

Δικαιολογεί επίσης το μαχαίρι που είχε, ως απαραίτητο για τη δουλειά του. «Δεν είμαι οργανωμένος οπαδός του ΠΑΟ, είμαι απλός φίλαθλος. Πηγαίνω στο γήπεδο με τον πατέρα μου και τον αδερφό μου, όποτε βρίσκω φθηνά εισιτήρια. Ζητώ να γίνει άρση απορρήτου των επικοινωνιών μου, να ελεγχθεί το κινητό μου και να μου πάρουν δείγμα DNA, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν έχω καμία σχέση με όσα με κατηγορούν», αναφέρει.

Άλλος κατηγορούμενος, Έλληνας 27 ετών, γνωστός στις Αρχές, στο κατάστημα του οποίου στους Αμπελοκήπους έγινε χθες καταδρομική επίθεση από οπαδούς της ΑΕΚ, δήλωσε περαστικός από το σημείο, τονίζοντας:

«Ουδεμία σχέση έχω με όσα συνέβησαν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας μεταξύ των εγκληματιών Κροατών, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα για να σκοτώσουν και να καταστρέψουν περιουσίες, και των κακοποιών οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, οι οποίοι είχαν φονικό ραντεβού με τους εγκληματίες Κροάτες και ήταν ομοίως ένοπλοι με μαχαίρια, σιδηρολοστούς, ξύλινα ρόπαλα και άλλα επικίνδυνα όπλα, όπως προκύπτει από τα βίντεο, τα οποία κατέσχεσε και εισήγαγε στη δικογραφία η ΕΛΑΣ. Την επίμαχη μέρα κατά τις απογευματινές ώρες επισκέφθηκα το κατάστημα στην περιοχή της Νέας Ιωνίας Αττικής μαζί με την αρραβωνιαστικιά μου και τον εν δυνάμει συνέταιρο στο νέο επαγγελματικό μας εγχείρημα, με σκοπό να εποπτεύσω τις εγκαταστάσεις της εν λόγω επιχείρησης και στη συνέχεια συναντήθηκα με έναν γνωστό μου στην οικία του στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, για τον έλεγχο της κατάστασης της μοτοσικλέτας που διέθετε προς πώληση και είχα εκδηλώσει από πλευράς μου ενδιαφέρον αγοράς».

Και αυτός υποστηρίζει πως πήγε στο σημείο γιατί άκουσε κρότους και πήγε να δει τι συμβαίνει. «…Αποχώρησα φοβούμενος για τη σωματική μου ακεραιότητα, και κατευθύνθηκα στον σταθμό του Περισσού κινούμενος επί της οδού Παπαναστασίου και εκείνη τη στιγμή συνέπεσε να μετακινούνται προς τα εκεί… Βρέθηκα στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή!» υποστηρίζει ο κατηγορούμενος, επίσης ελεγχόμενος για τη δολοφονία.

«Η όλη εμπλοκή μου στην εν λόγω υπόθεση και η μετέπειτα σύλληψή μου στηρίζεται, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό της αστυνομίας, στο ότι είμαι οργανωμένος οπαδός του Παναθηναϊκού και στην αυθαίρετη και ψευδή μαρτυρική κατάθεση ενός νεαρού αστυνομικού της ομάδας Δράσης της ΕΛ.ΑΣ., Χ.Φ, ο οποίος με είδε να περπατάω σε μια οδό κοντά στο σημείο όπου έγιναν τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια».

Μάλιστα, στηρίζει την αθωότητά του στο γεγονός ότι συνελήφθη από τους άνδρες της ομάδας Δράση σε δρόμο που δεν θα επέλεγε αν προσπαθούσε να κρυφτεί, αλλά και στη σωματική του διάπλαση, καθώς, όπως υποστηρίζει, λόγω ύψους, θα ήταν ευδιάκριτος στα βίντεο που έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές αρχές.